Full rikingbrems i Sveits

Storbanker i Sveits slår alarm om kinesiske rikinger som ikke lenger vil plassere penger i landet.

SETTER INN PROPPEN: Velstående kinesere er viktige bidragsytere til den sveitsiske økonomien. Nå er det full stans. Foto: Shutterstock / NTB
SETTER INN PROPPEN: Velstående kinesere er viktige bidragsytere til den sveitsiske økonomien. Nå er det full stans. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ble ikke bare overrasket, men sjokkerte over at Sveits forlot sin nøytrale status, sier en sveitsisk banktopp til Financial Times.

Der norske rikinger har stått i kø for å slippe inn i alpelandet, gjør velstående kineserne nå det motsatte. Ledere i noen av Sveits' største banker slår nemlig alarm om rike kinesiske kunder som den siste tida har bremset alle pengeplasseringer i landet.

Årsaken er at Sveits støtter EUs sanksjoner mot Russland.

- Jeg har statistisk bevis på bokstavelig talt hundrevis av kunder som var ute etter å åpne kontoer, men som nå ikke er det, fortsetter banktoppen til avisa.

- Spørsmål om trygghet

Der verdensledere mener at Kina har valgt å være på Russlands side i Ukraina-krigen, hevder regjeringen i Kina at landet forholder seg nøytralt. Frykten blant rike kineserne er at de kan bli rammet av framtidige sanksjoner.

- Spørsmålet om sanksjoner har kommet opp med klienter. Det var definitivt et tema for kunder i slutten av fjoråret. De spurte om pengene deres ville være trygge hos oss, sier en annen leder i en av Sveits' største banker.

Trenden har utløst dyp bekymring blant landets finansinstitusjoner, fordi Asia tradisjonelt har vært en sterk bidragsyter til lønnsomhet for sveitsiske banker.

Kraftige grep

Historisk nøytrale Sveits tok mange på senga da landet sluttet seg til EUs sanksjoner i februar i fjor.

Hittil har Sveits, med sitt internasjonale rykte som skatteparadis, frosset milliarder av kroner i russiske eiendeler og verdier. Sveitsiske myndigheter har også støvsugd landet for russiske eiendommer.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Alt dette tar kineserne med i betraktning når de nå velger å pause investeringer, i frykt for framtidige sanksjoner mot Kina.

Ingen nød

Selv om Sveits nå får erfare negative konsekvenser som følge av krigen i Ukraina, lider landet foreløpig ingen økonomisk nød.

Forrige uke skrev Børsen om hvordan Sveits foreløpig har unngått den skyhøye prisveksten som herjer i Europa.

Landets prisvekst på 3,5 prosent blekner i forhold til snittet i eurosonen på 10,6 prosent. Det skyldes blant annet at valutaen har holdt seg sterk, som er en kjempefordel i internasjonal handel om dagen.

På samme tid er landet mindre avhengig av olje og gass, da de i stor grad kan lene seg på egen vannkraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer