Full rikingbrems i Sveits

Storbanker i Sveits slår alarm om kinesiske rikinger som ikke lenger vil plassere penger i landet.

SETTER INN PROPPEN: Velstående kinesere er viktige bidragsytere til den sveitsiske økonomien. Nå er det full stans. Foto: Shutterstock / NTB
SETTER INN PROPPEN: Velstående kinesere er viktige bidragsytere til den sveitsiske økonomien. Nå er det full stans. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ble ikke bare overrasket, men sjokkerte over at Sveits forlot sin nøytrale status, sier en sveitsisk banktopp til Financial Times.

Der norske rikinger har stått i kø for å slippe inn i alpelandet, gjør velstående kineserne nå det motsatte. Ledere i noen av Sveits' største banker slår nemlig alarm om rike kinesiske kunder som den siste tida har bremset alle pengeplasseringer i landet.

Årsaken er at Sveits støtter EUs sanksjoner mot Russland.

- Jeg har statistisk bevis på bokstavelig talt hundrevis av kunder som var ute etter å åpne kontoer, men som nå ikke er det, fortsetter banktoppen til avisa.

- Spørsmål om trygghet

Der verdensledere mener at Kina har valgt å være på Russlands side i Ukraina-krigen, hevder regjeringen i Kina at landet forholder seg nøytralt. Frykten blant rike kineserne er at de kan bli rammet av framtidige sanksjoner.

- Spørsmålet om sanksjoner har kommet opp med klienter. Det var definitivt et tema for kunder i slutten av fjoråret. De spurte om pengene deres ville være trygge hos oss, sier en annen leder i en av Sveits' største banker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.