Full rikingbrems i Sveits

Storbanker i Sveits slår alarm om kinesiske rikinger som ikke lenger vil plassere penger i landet.

SETTER INN PROPPEN: Velstående kinesere er viktige bidragsytere til den sveitsiske økonomien. Nå er det full stans. Foto: Shutterstock / NTB
SETTER INN PROPPEN: Velstående kinesere er viktige bidragsytere til den sveitsiske økonomien. Nå er det full stans. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ble ikke bare overrasket, men sjokkerte over at Sveits forlot sin nøytrale status, sier en sveitsisk banktopp til Financial Times.

Der norske rikinger har stått i kø for å slippe inn i alpelandet, gjør velstående kineserne nå det motsatte. Ledere i noen av Sveits' største banker slår nemlig alarm om rike kinesiske kunder som den siste tida har bremset alle pengeplasseringer i landet.

Årsaken er at Sveits støtter EUs sanksjoner mot Russland.

- Jeg har statistisk bevis på bokstavelig talt hundrevis av kunder som var ute etter å åpne kontoer, men som nå ikke er det, fortsetter banktoppen til avisa.

- Spørsmål om trygghet

Der verdensledere mener at Kina har valgt å være på Russlands side i Ukraina-krigen, hevder regjeringen i Kina at landet forholder seg nøytralt. Frykten blant rike kineserne er at de kan bli rammet av framtidige sanksjoner.

- Spørsmålet om sanksjoner har kommet opp med klienter. Det var definitivt et tema for kunder i slutten av fjoråret. De spurte om pengene deres ville være trygge hos oss, sier en annen leder i en av Sveits' største banker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer