Full skjenke­stopp i Oslo

Innfører en sosial nedstenging av hovedstaden.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo innfører sosial nedstengning fra mandag som vil vare i tre uker. Det opplyser byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse fredag.

- Vi innfører full skjenkestopp. Skjenkestedene har gjort en stor innsats med å begrense smittespredning, men når vi innfører en sosial nedstenging av Oslo, må også skjenkingen stoppe, sa byrådslederen.

Videre forbyr kommunen alle innendørs arrangementer og stenger blant annet alle treningssentre, kinosaler, bowlinghaller og lignende.

- Smittetallene er på et altfor høyt nivå. Vi må gjøre det vi kan for å få ned smitten, uttalte byrådslederen.

Beslutningen kommer etter en dramatisk tid for utelivsbransjen i Oslo. Tidligere innstramminger har ført til at enkelte aktører tidligere denne uka besluttet å frivillig stenge dørene for sine utesteder.

- Klart svar

Det ville ikke vært økonomisk forsvarlig å holde åpent under de strenge tiltakene, mente deriblant utelivsgigant NOHO Norway.

- Vi har etterlyst klarhet og tydelighet - det har vi fått nå, er den umiddelbare reaksjonen fra administrerende direktør i NOHO Norway, Karl-Henning Svendsen.

- Vi stiller oss bak de alvorlige innskrenkingene, men nå må næringsministeren komme på banen - kompensasjonen må stå i samsvar med tiltakene, fortsetter til han til Børsen.

Forrige uke økte regjeringen kompensasjonsgraden fra 50 til 60 prosent av faste kostnader. I etterkant har både utelivsbransjen og partene i arbeidslivet gått ut og krevd høyere kompensasjon.

Kravene ble drøftet i et hastemøte med Iselin Nybø og Jan Tore Sanner fredag, der også Rederiforbundet deltok. Nybø opplyser at det vil komme ytterligere informasjon til uka.

- Vi ser på muligheten for å snarlig komme med ytterligere tiltak for å kompensere næringslivet, og vil komme med mer informasjon om dette til neste uke, uttalte Nybø til NTB.

Fire krav

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, uttalte følgende til Børsen etter møtet:

- Nå er det mange som blør i norsk næringsliv - både innenfor reiselivet men også i mange andre bransjer. Det haster med å få på plass en ordning til kan gi bedriftene noe forutsigbarhet i de vanskelige ukene som kommer nå, men også inn i 2021, sier NHO-sjefen.

- Vi har derfor kommet med fire krav til regjeringen i dag:

  • Kompensasjonsordningen bør gjelde hele næringslivet - det er de som er hardest rammet som bør få støtte.
  • Kompensasjonsgraden må økes fra 60 til 70 prosent.
  • Ordningen må forlenges og gjelde minst til påske 2021.
  • Taket for ordningen må heves til 80 millioner kroner pr. selskap pr. måned.

- Dramatisk

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, beskriver innstrammingene i Oslo og Bergen som «utrolig dramatisk» for mange virksomheter som allerede sto med kniven på strupen.

- Og det vil være kroken på døra for mange hvis det ikke eksisterer kompensasjonstiltak som tilsvarer den situasjonen. I april var 18 prosent av arbeidsstyrken i Oslo helt eller delvis arbeidsledige, og nå nærmer vi oss en lignende situasjon, sier Kristensen til Børsen.

- Det er en nesten umulig uforutsigbar situasjon å stå i for alle som nå rammes i kultur, servering, uteliv, trening og vi oppfordrer regjeringen innstendig til å sikre dem størst mulig grad av forutsigbarhet gjennom et langsiktig sikkerhetsnett som treffer bredden i næringslivet.

- Regjeringens strategi for kompenserende tiltak med datostempling til februar og begrenset til noen bransjer holder ikke. Det må være hvor hardt en virksomhet er truffet av pandemien og smitteverntiltakene som avgjør om den får kompensasjon, ikke i hvilken næring virksomheten er definert, fortsetter Kristensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer