Nye forbrukertall overrasker:

Full snuoperasjon - ikke sett siden 2019

- Det tydeligste positive stemningsskiftet i år.

SNUOPERASJON: Nordmenns tillit til norsk økonomi har ikke vært på så høyt nivå som nå, siden før coronakrisa, ifølge forbrukertillitsindeksen for desember. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
SNUOPERASJON: Nordmenns tillit til norsk økonomi har ikke vært på så høyt nivå som nå, siden før coronakrisa, ifølge forbrukertillitsindeksen for desember. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Nordmenns tro på egen og landets økonomi falt brått da coronakrisa kom. Som Børsen har skrevet stupte nordmenns vurdering av husholdningens økonomi og forventninger til landets økonomi ned til et rekordlavt nivå da coronakrisa rammet Norge.

Det ble tydelig da forbrukertillitsindeksen (CCI) falt fra minus 10,4 prosentpoeng i mars til historisk lave minus 13,3 poeng i april i år.

Det løftet seg inn mot sommeren, før nordmenns tro på økonomien nok en gang falt da smittetallene økte og smitteverntiltakene igjen ble strammet inn i høst.

Vaksinenyhet

Fredag ble ferske tall for desember lagt fram, og for første gang i år viser statistikken grønne tall. For forbrukertillitsindeksen har passert nullstreken til et positivt nivå, og CCI er i desember på 0,5 poeng, viser den seineste tillitsmålingen fra Opinion.

- Den betydelige stigningen i forbrukertilliten nå i desember må ses i sammenheng med flere nyhetsmeldinger om en snarlig godkjenning av coronavaksinen i EU og Norge, og planlagt oppstart av vaksinering, og dermed troen på at samfunnet gradvis vil få kontroll på coronaviruset. Det vil i sin tur ha positive konsekvenser for økonomien, skriver Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion i en kommentar.

Skjermdump: Opinion
Skjermdump: Opinion Vis mer

Han beskriver funnet som «det tydeligste positive stemningsskiftet i år».

- Det er spesielt én indikator som viser store endringer fra forrige måned, og som bidrar til den tydelige stigningen i forbrukertilliten i desember: Troen på landets økonomi om 12 måneder er vesentlig styrket. I 2020 var denne indikatoren også positiv i juni og juli, altså at flere tror på en bedre enn en dårligere økonomi for Norge, men vi må helt tilbake til januar 2018 for å finne en høyere verdi, altså et mer optimistisk utsyn, enn vi ser nå, fortsetter Høidahl.

- Positiv retning

Ikke bare er målingen markant høyere enn gjennomsnittet for 2020, indeksen i desember er også langt høyere enn den var for 12 måneder siden - før coronakrisa hadde gjort seg gjeldende.

- For de tre andre indikatorene som utgjør CCI - egen økonomi nå sammenliknet med for ett år siden, troen på egen økonomi om 12 måneder og kjøp av større forbruksgoder om 12 måneder - er det mindre endringer fra november, men alle går i positiv retning i desember, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer