Barry og Honey Sherman:

Full splid etter brutalt dobbeltdrap

I seks år har søsknene stått uten svar på hvem som drepte foreldrene. Samtidig har de måttet ta hånd om en formue.

BRUTALT DREPT: Barry og Honey Sherman ble begge drept før jul i 2017. Foto: United Jewish Appeal Federation - Greater Toronto / Canadian Press via AP / NTB
BRUTALT DREPT: Barry og Honey Sherman ble begge drept før jul i 2017. Foto: United Jewish Appeal Federation - Greater Toronto / Canadian Press via AP / NTB Vis mer
Publisert

I desember 2017 ble Canada rystet av dobbeltdrapet på Barry og Honey Sherman. Drapet vakte ikke bare enormt oppsikt på grunn av de brutale omstendighetene - men også fordi ekteparet var styrtrike og kjente fjes.

Hittil ukjente detaljer ble imidlertid kjent under en stor gransking gjort av finansmagasinet Bloomberg i august. Blant annet ekteparets siste timer i live.

De ble sist sett kvelden onsdag 13. desember, etter et møte med designerne av deres nye hus. Kort tid etter sendte Barry Sherman - som var administrerende direktør i farmasiselskapet Apotex - en e-post til en kollega. Siden ble det stille fra ekteparet.

Bilder fra datteren Alexandra, en invitasjon fra Jonathon og meldinger fra ulike Apotex-ansatte forble ubesvart. For Sherman var dette svært uvanlig - han pleide å svare med en gang.

Grufull oppdagelse

Fredag den 15. desember, tidlig om morgenen, oppdaget hushjelpen Nelia Macatangay at innbruddsalarmen var slått av. Det var første gang dette hadde skjedd siden hun hadde begynt å jobbe for paret for tre år siden. Barry Sherman, som vanligvis befant seg på kjøkkenet, var ikke å se. Ingen så ut til å være hjemme, og Macatangay begynte rydderunden som vanlig.

Eiendomsmegler Elise Stern kom også innom huset. Hun holdt visning for et par som vurderte å kjøpe det.

Runden gikk innom kjelleren og bassenget - og hun la merke til noe svært urovekkende.

MISTENKELIG: Politiet i Toronto mistenker at personen i videoen kan knyttes til drapet på milliardærparet Barry og Honey Sherman fra 2017. Video: Toronto Police Service Vis mer

To kropper lå henslengt på andre siden av bassenget, og hun trodde ekteparet drev med «en rar form for meditasjon eller yoga», ifølge egen politiforklaring, skriver nettstedet.

Det var likevel noe som ikke stemte, og hun sendte paret hun var sammen med, hjem. Husets gartner ble sendt ned til kjelleren for å undersøke saken, og vedkommende oppdaget den grusomme sannheten.

Barry og Honey Sherman var lenket fast til rekkverket til bassenget med lærbelter. Dødsårsaken var kvelning.

Uløst i seks år

Saken har fortsatt ikke fått sin oppklaring, selv om familien i fjor utlovet milliondusør.

Politiet har ikke foretatt en eneste arrestasjon i løpet av de seks åra med etterforskning.

Ikke at det har stått på innsatsen. Det vært stort press fra medier og offentligheten til å oppklare saken. Familien ansatte også et privatetterforskerteam for å forsøke å finne svar på hva som skjedde.

Det som svar på at politiet først mistenkte at Barry Sherman drepte kona si, før han begikk selvmord. Dette dementerte siden politiet, men motviljen fra familien var allerede på plass.

SPARSOM MILLIARDÆR: Barry Sherman var kjent for å alltid være på jobb - og leve sparsommelig. Han brukte imidlertid store summer på veldedighet og sine nærmeste. Foto: Apotex / AFP / NTB
SPARSOM MILLIARDÆR: Barry Sherman var kjent for å alltid være på jobb - og leve sparsommelig. Han brukte imidlertid store summer på veldedighet og sine nærmeste. Foto: Apotex / AFP / NTB Vis mer

De fire søsknene Lauren (47), Jonathon (40), Alexandra (37) og Kealen (32) ble plutselig foreldreløse - og hadde arvet et gigantisk imperium.

Barry Sherman hadde bygget opp Apotex fra bunnen av - og gjort så stor suksess at han var blitt milliardær. Det brutale dobbeltdrapet førte ikke søsknene nærmere hverandre - tvert imot.

Bloomberg har blant annet gått gjennom både rettslige og private dokumenter, samt foretatt en rekke intervjuer av personer tett på saken.

Sønnen i søkelyset

De kan blant annet fortelle hvilke tre personer som var hovedmistenkte i etterforskningen - uten å være i stand til å utføre en eneste arrestasjon. En av dem var familiens eldste sønn - Jonathon. De kunne likevel ikke knytte ham til drapet, og fant ingen bevis som kunne felle noen av de mistenkte.

Jonathon fikk store summer av faren, fordi han var den av de fire søsknene som hadde en viss forretningssans. Selskapet hans, Green Storage, en selvbetjent lagringstjeneste, hadde gjennom åra mottatt hele 135 millioner kanadiske dollar i lavrentelån, tilsvarende 1,06 milliarder norske kroner.

Han gikk også i bresjen for å selge farens milliardselskap etter hans død. Han var den eneste av søsknene som var oppført som bostyrer for farens eiendom, i tillegg til tre andre.

DREPT HJEMME: Milliardærekteparet Barry og Honey Sherman ble funnet døde i sitt eget hjem i Toronto før jul 2017. Foto: Reuters / Chris Helgren / NTB
DREPT HJEMME: Milliardærekteparet Barry og Honey Sherman ble funnet døde i sitt eget hjem i Toronto før jul 2017. Foto: Reuters / Chris Helgren / NTB Vis mer

Den langsiktige planen til Barry Sherman var at Apotex skulle selges, men da han og kona ble drept, fikk søsknene dårlig tid. De skrev i mars 2018 i brev til de fire ansvarlige for dødsboet at de ville selge «så snart som mulig», skriver Bloomberg.

Et år seinere sluttet den direkte kontakten mellom Jonathon og søsteren Alexandra, skriver finansavisa videre. De viser til en privat mail sendt fra ham i april 2019.

«Jeg har alltid regnet deg som min nærmeste fortrolige, og jeg er ganske såret over at du ikke ønsker å snakke med meg. Hvis det er noe jeg har gjort som har opprørt deg i den grad at du ikke svarer på telefonen når jeg ringer, kan du være så snill å forklare for meg?» spør han i mailen.

En representant for Jonathon vil bare si følgende til Bloomberg:

- Jonathon er fortsatt forpliktet til å samarbeide med søsknene sine, videreføre sine foreldres arv gjennom veldedige doneringer og samfunnstjeneste, i tillegg til å støtte den pågående etterforskningen.

Pengekrav fra tante

Også forholdet til søsknenes tante Mary skulle bli iskaldt etter drapene, ifølge avisa. Hun skal ha hevdet at søsteren, Honey Sherman, skulle etterlate henne hundrevis av millioner av dollar - mer eller mindre alt Barry Sherman hadde tenkt å etterlate sin kone. I tillegg krevde hun smykker og eiendom, skriver Bloomberg.

«Hun visste at verdiene av alle hennes eiendommer ville være minimale sammenliknet med hva du og dine søsken ville arve, og ingen av dere trengte det økonomisk», skriver hun angivelig i en e-post.

Ikke noe testamente etter Honey Sherman ble funnet, og søsknene nektet å innvilge tante Mary pengene hun krevde.

Det nærmeste politiet har vært en gjerningsperson, var en skikkelse som beveget seg i nabolaget i det aktuelle tidsrommet - og som ingen har kunnet identifisere. Video fra et overvåkningskamera ble delt offentlig av politiet i desember 2021 - nøyaktig fire år etter drapene.

Den ukjente har fått kallenavnet «den vandrende mannen» av politiet. Han er fortsatt bare en mystisk silhuett på et dårlig videoopptak, og politiet er tilsynelatende ikke noe nærmere å ta en gjerningsperson nå enn de var da.