Full splid om Flintstones-huset

Etter en årelang kamp med byggesaksmyndighetene, kan eieren omsider puste lettet ut.

BLIKKFANG: Flintstones-huset, som det er blitt kjent som, ble opprinnelig designet av arkitekt William Nicholson og sto ferdig i 1976. For fire år siden fikk eiendommen en ny eier. Foto: AP / Eric Risberg / NTB
BLIKKFANG: Flintstones-huset, som det er blitt kjent som, ble opprinnelig designet av arkitekt William Nicholson og sto ferdig i 1976. For fire år siden fikk eiendommen en ny eier. Foto: AP / Eric Risberg / NTB Vis mer
Publisert

På toppen av ei ås i byen Hillsborough i California ruver en oppsiktsvekkende og fargerik, men omstridt eiendom.

Inspirert av den ikoniske tegneserien «The Flintstones», kan tomta skilte med beboelige domer, samt at den prydes med alle tenkelige samleobjekter fra den kjente barne-tv-serien.

Det var i 2017 at pensjonisten Florence Fang rykket inn og sikret seg huset. Eiendommen hadde da stått forlatt i flere år, før hun la 2,8 millioner dollar på bordet og kjøpte sitt drømmeobjekt.

KJEMPET: Eieren, Florence Fang, betalte i underkant av 24 millioner norske kroner, etter dagens kurs, for eiendommen i 2017. Foto: AP / Eric Risberg / NTB
KJEMPET: Eieren, Florence Fang, betalte i underkant av 24 millioner norske kroner, etter dagens kurs, for eiendommen i 2017. Foto: AP / Eric Risberg / NTB Vis mer

Til søksmål

Siden har hun fylt området med figurer av karakterene i Flintstones-familien, samt at hun har gått til innkjøp av en rekke dinosaurskulpturer og et enormt Yabba Dabba Doo-skilt - inspirert av det berømte slagordet til selveste Fred Flintstone.

Det ble ikke byggesaksmyndighetene i Hillsborough videre imponert over, og beskrev Fangs eiendom som «en torn i øyet».

I 2017 gikk byen til søksmål mot Fang, og argumenterte for at hun ikke hadde søkt nødvendige tillatelser til å fylle tomta med de merkverdige gjenstandene.

BERØMTE FIGURER: Barney og Betty Rubble er blant karakterene som pryder eiendommen i Hillsborough. Foto: AP / Eric Risberg / NTB
BERØMTE FIGURER: Barney og Betty Rubble er blant karakterene som pryder eiendommen i Hillsborough. Foto: AP / Eric Risberg / NTB Vis mer

- Sliten

Ifølge The Guardian og NBC News fikk hun pålegg om å stanse arbeidene og rette opp i forholdene, noe eieren nektet å imøtekomme.

Eiendomstvisten ble ytterligere betent da Fang - som opprinnelig stammer fra Kina - gikk til motsøksmål og anklaget byen for rasediskriminering.

- Jeg er bare en sliten, gammel dame. Jeg ønsker bare et fredfullt liv. Jeg er en veldig ordinær, pensjonert, gammel dame. Men selvfølgelig litt annerledes. Jeg har alle slags drømmer, uttalte Fang til The Guardian i 2019.

LUKSUSLEILIGHETER UNDER JORDA: I Kansas er det blitt bygget en gigantisk bunkers som kan romme 75 mennesker. Her er det mat til å overleve i fem år. Video: CNN Vis mer

- Minnelig løsning

Saken har generert bred omtale i lokale, såvel som internasjonale medier siden.

Nå skriver The Guardian at partene - etter en årelang dragkamp - har inngått forlik. Det innebærer at både Fred Flintstone, hans familie og dinosaurflokken får bli boende.

I retur må Fang søke nødvendige tillatelser, som allerede nå er blitt lovet godkjent.

«Partene har kommet fram til en minnelig løsning, som er akseptert av alle involverte, slik at utbedringene som er gjort ved Flintstone-huset får lov til bli stående,» heter det i saksdokumentene.

Ifølge The Mercury News må Fang, som en del av forliket, trekke anklagene om rasediskriminering. Hun får til gjengjeld dekket sine rettslige utgifter i på 125 000 dollar av byen Hillsborough.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer