Stein Erik Hagen

Full stans for spritfusjon

Den planlagte sammenslåingen mellom den norske spritgiganten Arcus og den finske tungvekteren Altia kan bli stanset, varslet Konkurransetilsynet.

VENT: Prosessen med å bygge en nordisk spritgigant med milliardær Stein Erik Hagen som en av de største eierne, kan bli stanset av Konkurransetilsynet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VENT: Prosessen med å bygge en nordisk spritgigant med milliardær Stein Erik Hagen som en av de største eierne, kan bli stanset av Konkurransetilsynet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilsynet vurderer å gripe inn fordi de mener at en fusjon vil kunne svekke konkurransen i flere markeder for salg av brennevin til Vinmonopolet.

Altia og Arcus er to av de absolutt største leverandørene av sterke dråper til Vinmonopolet. En sammenslåing kan gi voldsom markedsmakt, og muligens økte priser, ifølge prosjektleder Jan Kristoffer Høiland i Konkurransetilsynet.

Coronavinner

Milliardær Stein Erik Hagen er storeier i Arcus.

Dersom fusjonen med finnene til slutt skulle gå gjennom, tross Konkurransetilsynets innsigelse, vil Hagen sitte med 22,4 prosent av aksjene i den nye giganten.

Kapital har beregnet Hagens samlede formue til 33 milliarder kroner, noe som gjorde at han nylig avanserte fra 10. plass til 7. plass i magasinets årlige kåring over Norges 400 rikeste.

Kursfall

Arcus stupte på Oslo Børs rett etter åpning av handelen torsdag, som følge av meldingen fra Konkurransetilsynet. Selskapet var ned 3,7 prosent rett etter start, og aksjeverdien er i øyeblikket ned 1,3 prosent.

- Vi frykter at fusjonen vil kunne føre til redusert konkurranse i flere av markedene for salg av brennevin til Vinmonopolet og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kunder som etterspør disse produktene, sier Høiland.

Partene i fusjonen har gjennom prosessen framlagt forslag til avhjelpende tiltak.

- Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å avbøte den konkurranseskaden som fusjonen vil kunne medføre, sier tilsynets nestleder Beate M. Berrefjord.

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak.

Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken. Frist for et endelig vedtak er 27. april 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer