Gass

Full stans: - Kan være første steg

Det russiske energiselskapet Gazprom har varslet at de stanser gassforsyningen til Polen og Bulgaria.

STANS: Russland og president Vladimir Putin har stanset gassforsyningene til Polen. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
STANS: Russland og president Vladimir Putin har stanset gassforsyningene til Polen. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Børsen): Den russiske gassproduksjonen til Polen er blitt stanset, melder Reuters og siterer de polske mediene Polsat News og Onet.pl.

Gass kommer inn til Polen via Yamal—rørledningen fra Hviterussland. Polen har gjentatte ganger sagt at de ikke vil følge Russlands krav om å betale for gassen de kjøper fra Gazprom i rubler. Russland innførte dette kravet etter invasjonen av Ukraina, og straffesanksjonene mot den russiske valutaen.

Ved 21.30-tida melder det bulgarske energidepartementet at Gazprom også har varslet at de vil stanse gassforsyningen fra 27. april, melder Reuters.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Kontraktsbrudd

Det russiske energiselskapet Gazprom har varslet det polske energiselskapet PGNiG om at de vil stanse gassleveransen i Yamal-rørledningen fra klokka 8 onsdag, opplyser PGNiG i en pressemelding, ifølge Reuters.

Det polske selskapet sier videre at de vil ta steg for å gjenopprette gassforsyningen i tråd med Yamal-kontrakten. De sier også at stansen i forsyninger er et brudd på kontrakten, og at de har rett til å søke erstatning for kontraktsbrudd.

Energidepartementet til Bulgaria opplyser at de har tatt steg for å sikre seg alternative gassforsyninger, og at det foreløpig ikke vil bli noen restriksjoner på forbruk av gass.

De sier også at det nye forslaget fra Gazprom om betaling, innebærer et kontraktsbrudd.

- Upraktisk

- Dette vil ikke stoppe den viktigste leveransen av gass til Tyskland, så det er ingen krise, men det vil gjøre situasjonen mer upraktisk. Stansen vil presse prisen opp, men etterspørselen har justert seg noe siden krigen startet, sier ekspert på det europeiske gassmarkedet, Karen Sund i Sund Energy til Børsen.

Hvis Gasprom skrur av hele Europa, vil situasjonen derimot bli en helt annen.

- Det kan være at dette er første steg mot å skru av leveransen av gass til hele Europa. Verden har håpet at de ikke har råd til det, men det er vanskelig å konkludere så lenge situasjonen er så uforutsigbar som nå. Norge sender det vi kan til Europa, men det alene erstatter ikke russisk gass, sier Sund.

Erstattes

Tidligere tirsdag kunngjorde Polen ei liste med 50 russiske oligarker og selskaper, inkludert Gazprom, som vil bli rammet av sanksjoner. Dette er sanksjoner utover det EU-landene sammen er blitt enige om.

Polens energiminister, Piotr Naimski, sier at forsyningen fra Yamal-rørledningen kan bli erstattet med forsyninger fra andre steder, melder Reuters.

- Vi planla å stanse denne kontrakten i desember. Vi vil håndtere Russlands beslutning om å stanse denne tidligere, sier Naimski.

Polske myndigheter opplyser at gasslagrene er 76 prosent fulle.

Forsyning fra Norge

I tillegg er etterspørselen etter gass ganske lav ettersom sommersesongen nærmer seg. Dermed vil ikke gassforsyningen skap umiddelbare, store problemer for Polen, skriver BBC.

- Vi vil ta saken til domstolene dersom det viser seg at beslutningen fra Gazprom er kontraktsbrudd, sier Naimski.

Polen har dessuten planer om å stanse importen av russisk gass fra slutten av 2022 nå kontrakten med Gazprom går ut. En ny rørledning som leverer gass fra Norge skal i stedet tas i bruk.

Denne rørledningen har kapasitet til å erstatte russiske leveranser.

ALARMEN BØR GÅ: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier alarmen bør gå for FN etter møte med FNs generalsekretær António Guterres, 26. april 2022. Video: AP. Vis mer

40 prosent

Russlands invasjon av Ukraina har ført til full diskusjon i EU-landene om hvorvidt man skal stanse importen av russisk energi.

Putin har tidligere advart Europa om at de kan stanse gassforsyningene dersom de ikke får betalt i rubler. EU-kommisjonen har sagt at europeiske selskaper bør fortsette å betale i valutaen som ble avtalt i kontraktene med Gazprom. 97 prosent av dette skal betales i euro eller dollar.

Inntil videre har unionen bare gått inn for et forbud mot russisk kull, da svært mange europeiske land er avhengige av russisk olje og gass.

Den russiske gassen utgjør cirka 40 prosent av EU-landenes gassforsyning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer