Snøkaos på Sørlandet

Full stans: - Kjempekrevende

Matvaredistributøren Asko Agder stanset all utkjøring av varer til butikker onsdag. - Sikkerheten trumfer alt, sier Asko-sjefen.

INGEN KJØRING: Det blir ingen vareutkjøring fra matvaredistributøren Askos lokaler i Lillesand på onsdag. Foto: Asko Agder
INGEN KJØRING: Det blir ingen vareutkjøring fra matvaredistributøren Askos lokaler i Lillesand på onsdag. Foto: Asko Agder Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Akkurat i dag så har vi for første gang på veldig lenge stengt transporten på grunn av risikoen, og for å ta vare på sjåførene, sier administrerende direktør Jens Ove Klev i Asko Agder, til Børsen.

For de siste døgnene har snøen lavet ned over Sørlandet, noe som har gjort det nesten helt umulig for brøytemannskaper å holde veiene i kjørbar stand.

- Sjåførene blir slitne

Asko har hver dag over 400 utkjøringer av dagligvarer til butikker og institusjoner over hele Agder. Tirsdag klarte de å få kjørt ut noe varer, men når onsdagen kom synes de ikke lenger det var forsvarlig å sende sjåførene ut på veien.

MER JOBB: Snøfallet på Sør- og Østlandet de siste dagene skaper frustrasjon og fortvilelse, men for Ivar Harm fra Tønsberg var det en glede å våkne til mer jobb. Vis mer

- Vi tok den beslutningen på morgenen i dag. Det er rett og slett sikkerheten som står i høysetet. Vi må prioritere det. Det var en lang dag i går, med mye forsinkelser og vanskelige leveringsforhold, og sjåførene blir slitne, sier Klev.

Det kan man saktens forstå at de var. Tirsdag fortalte Klev til fvn.no at bilene deres også var helt snødd ned. En sjåfør måtte rett og slett klatre inn i lastebilen på passasjersiden.

Klev sier at de prioriterer å frakte varer til sykehjem, aldershjem og sykehus dersom det skulle være noe spesielt.

- Nesten ikke mennesker

Med full stans i utkjøringene i dag er det ikke til å komme fra at varebeholdningen vil minke litt, i den grad folk faktisk klarer å komme seg til butikken.

- Dette er jo ikke snakk om mer enn en dag eller to. Jeg var en runde i butikkene selv og det er jo nesten ikke noen mennesker. Det er lite varer inn, men det er også lite ut. Vi fikk også fylt opp ganske greit hos noen butikker nå i helga, forteller Asko-sjefen.

Likevel er det tomt for enkelte varer i flere butikker, som på Kiwi i Kristiansand sentrum, der det er tomt for melk. Den er det riktignok Tine, og ikke Asko, som kjører ut.

- Kjempekrevende

Allerede fra torsdag planlegger Asko for normal kjøring, men det vil også da bli forsinkelser.

- Det kommer til å være noe etterslep når vi kommer i gang igjen i morgen, men vi skal nok få løst det. Men at det er enkelte ting som vil være tomt, det vil det absolutt være, sier Klev.

- Hvordan har egentlig det siste døgnet vært for deres ansatte?

- Det er kjempekrevende for sjåførene. De som jobber på hovedkontoret vårt i Lillesand er som regel folk som bor i byen og har kort vei til jobben, men det hoper seg opp når vi ikke får kjørt ut alt vi skal ha ut.

Klev understreker at når politiet fraråder folk fra å være ute å kjøre, kombinert med de mange små ulykkene som var i går, så er det en risiko Asko ønsker å unngå.

- Sikkerheten trumfer alt, sier Klev.