Nord Stream

Full stans

Onsdag har Gazprom stoppet gassleveransene gjennom Nord Stream. Årsaken skal være vedlikehold av rørledningen.

Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB
Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske gassleveranser gjennom rørledningen Nord Stream 1 har blitt stoppet helt onsdag. Etter planen skal rørledningen være stengt i tre dager.

Ifølge det statlige russiske energiselskapet Gazprom stenges rørledningen for vedlikeholdsarbeid. Stengingen var varslet i forkant, og onsdag morgen bekrefter den tyske operatøren Entsog at leveransene har stoppet.

Gazprom sa tidligere i august at det er nødvendig å gjennomføre vedlikehold etter hver 1000 timers drift. Når vedlikeholdet er ferdig, blir leveransene av 33 millioner kubikkmeter gass per dag gjenopptatt, ifølge selskapet.

Siden vestlige land innførte sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina i februar, er russiske gassleveranser til Europa gradvis blitt redusert.

- Tyner markedet

Gazprom varslet den aktuelle gass-stansen 19. august. Gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB mener det ikke er vedlikehold som er den egentlige årsaken til gass-stansen.

- Dette er helt åpenbart strategisk. Det er ingen tvil om at Gazprom setter sin interesse først og tyner markedet videre foran den kommende vinteren, sa Hvalbye til Børsen i går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.