Nord Stream

Full stans

Onsdag har Gazprom stoppet gassleveransene gjennom Nord Stream. Årsaken skal være vedlikehold av rørledningen.

Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB
Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske gassleveranser gjennom rørledningen Nord Stream 1 har blitt stoppet helt onsdag. Etter planen skal rørledningen være stengt i tre dager.

Ifølge det statlige russiske energiselskapet Gazprom stenges rørledningen for vedlikeholdsarbeid. Stengingen var varslet i forkant, og onsdag morgen bekrefter den tyske operatøren Entsog at leveransene har stoppet.

Gazprom sa tidligere i august at det er nødvendig å gjennomføre vedlikehold etter hver 1000 timers drift. Når vedlikeholdet er ferdig, blir leveransene av 33 millioner kubikkmeter gass per dag gjenopptatt, ifølge selskapet.

Siden vestlige land innførte sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina i februar, er russiske gassleveranser til Europa gradvis blitt redusert.

- Tyner markedet

Gazprom varslet den aktuelle gass-stansen 19. august. Gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB mener det ikke er vedlikehold som er den egentlige årsaken til gass-stansen.

- Dette er helt åpenbart strategisk. Det er ingen tvil om at Gazprom setter sin interesse først og tyner markedet videre foran den kommende vinteren, sa Hvalbye til Børsen i går.

Han har tidligere uttalt at Putin bruker gassen til å «spille sjakk med Europa».

- De peker på at vedlikeholdet kommer til å slå ut den ene funksjonelle turbinen som er operasjonell i Nord Stream 1. Sånn vi ser det har rørledninga normalt sett seks turbiner oppe og går, og to i backup, nå er bare én operativ. Og det er denne som skal ut til vedlikehold, legger han til.

20 prosent kapasitet

Dersom det angivelige vedlikeholdet går som planlagt vil en gass-strøm på 33 millioner kubikkmeter om dagen gjenopptas, ifølge Gazprom. Dette tilsvarer imidlertid bare rundt 20 prosent av Nord Streams faktiske kapasitet.

Grunnen til at rørledningen har hatt 20 prosent kapasitet den siste tida, er ifølge den russiske gassgiganten vedlikeholdte turbiner, som ikke leveres tilbake på grunn av sanksjoner.

Verken eksperter eller europeiske toppolitikere biter på turbinforklaringen til Russland. De hevder det snarere er en manøver for å gjengjelde vestlige sanksjoner mot Russland og skape politisk press. Disse påstandene har Kreml avvist.

- Mange glemmer nok at Gazprom ikke har noe insentiv for å ha null flyt over lengre tid. De ønsker å sende så og så mye, så de får maksimal inntjening for så lite gass som overhodet mulig. En balanse mellom volum og geopolitisk press - og inntjening. Her har Gazprom stålkontroll. De vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, sa Hvalbye tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer