Full stopp for søkkrik arving

Norges rikeste kvinne får ikke bygge Bygdøy-palass på 1045 kvadratmeter.

FIKK NEI: Else Helene Sundt ville rive flere eneboliger for å bygge et svært luksuspalass. Det har hun fått nei til av Oslo kommune og Statsforvalteren. Foto: 2023 Norkart AS/Plan- og bygningsetaten, Oslo Kommune
FIKK NEI: Else Helene Sundt ville rive flere eneboliger for å bygge et svært luksuspalass. Det har hun fått nei til av Oslo kommune og Statsforvalteren. Foto: 2023 Norkart AS/Plan- og bygningsetaten, Oslo Kommune Vis mer
Publisert

Norges rikeste kvinne, Else Helene Sundt (42), eier tre tilstøtende eiendommer på eksklusive Bygdøy i Oslo.

Hun kjøpte den første eiendommen for 24 millioner i 2009. Elleve år seinere sikret hun seg to naboeiendommer for til sammen 87,5 millioner. Her ligger det tre eneboliger.

Blankt avslag

Som Børsen tidligere har omtalt hadde Sundt planer om å fjerne de eksisterende boligene og bygge et gigantisk 1045 kvadrat stort luksuspalass over de tre tomtene.

Boligen er tegnet av Logg arkitekter, og det ble ikke spart på konfekten i utformingen av kjempehuset.

Villaen skulle ha sju toaletter og fem bad, i tillegg til svømmebasseng, spa, vinkjeller, bibliotek og et kjøkken på størrelse med en romslig Oslo-leilighet - 86 kvadratmeter.

Det sa Oslo kommune nei til. Saken har nå også blitt behandlet av Statsforvalteren i Oslo, som sier seg enig med kommunen, ifølge Avisa Oslo.

Dermed er det bom stopp for Sundts byggeplaner.

Sundt har riktignok fått lov til å rive de eksisterende boligene på eiendommene, men arkitektene må tilbake til tegnebrettet for at Sundt skal få godkjent ny bolig.

- For stort

I avslaget fra kommunen, som statsforvalteren nå har stilt seg bak, heter det at tiltaket, altså villaen, ikke tilfredsstiller krav til visuelle kvaliteter, og derfor ikke kan godkjennes.

Plan- og bygningsetaten mener oppføring av huset vil være i strid med plan- og bygningsloven, og det vil ikke gis dispensasjon.

Ifølge etaten er de andre boligene i området av mer ordinær størrelse, noe som gjør at milliardærens palass ikke vil passe inn i omgivelsene.

«Sånn sett vil omsøkte tiltak med sitt voluminøse uttrykk framstå fremmed i sitt nærområde», skriver plan- og bygningsetaten i vedtaket.

Det pekes også på det samlede innhold av vindusflater mot sjøen, som «gjør tiltaket ekstra eksponert for fjernvirkningen og dermed gir en uønsket og negativ virkning på omgivelsene».

Norges rikeste kvinne

Else Helene Sundt er arving etter skipsrederen og forretningsmannen Petter Sundt. Da Sundt døde i 2007 etterlot han de to barna og arvingene Christian og Else Helene verdier for omtrent fem milliarder kroner.

Arven ble videre investert i eiendomsprosjekter via selskapet Sundt AS, ifølge DN.

Else Helene Sundt er, ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste, landets rikeste kvinne, med en anslått formue på 8,7 milliarder kroner. Det gir henne en 29. plass på rikinglista.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer