Full strid etter tvangssalget

Deutsche Bank reiser sak mot den norske milliardæren Alexander Vik (65) og hans familie for angivelig å ha vanskeliggjort tvangssalget av IT-selskapet Confirmit slik at prisen ble lavere.

SAKSØKES - IGJEN: Deutsche Bank reiser et nytt søksmål mot milliardæren Alexander Vik - denne gang for å angivelig ha vanskeliggjort tvangssalget av det norske IT-selskapet Confirmit. Foto: Keith Hammett
SAKSØKES - IGJEN: Deutsche Bank reiser et nytt søksmål mot milliardæren Alexander Vik - denne gang for å angivelig ha vanskeliggjort tvangssalget av det norske IT-selskapet Confirmit. Foto: Keith Hammett Vis mer
Publisert

Etter en årelang kamp for å inndrive ei gjeld på rundt 300 millioner dollar, fikk Deutsche Bank i februar gjennomført et tvangssalg av det norske IT-selskapet Confirmit.

Men striden med Erik Martin Vik (93) og hans sønn, den norske milliardæren Alexander Vik (65), er slett ikke over.

- Deutsche Bank har valgt å saksøke Erik Martin Vik og flere familiemedlemmer på grunn av det de mener er en vanskeliggjøring av salget, og at det har blitt en lavere salgssum enn det kunne ha blitt, sier bankens representant, partner Olav Perland i advokatfirmaet Wiersholm, til Børsen/Dagbladet.

- Pengene overført

Perland forteller at Erik Martin Vik har gjort gjeldende at tvangssalget er ugyldig.

Han opplyser at Deutsche Bank har tatt ut forliksklage mot Alexander Vik, datteren Caroline Vik, Erik Martin Vik og og de Turks and Caicos-registrerte selskapene Sebastian Holdings og VBI Corporation.

Verken de saksøkte eller representanter for dem har besvart Børsens spørsmål i denne saken.

Perland opplyser at inntekten fra salget, som skjedde i regi av namsfogden, nå er overført til banken.

Verken han, namsfogden eller kjøperen Verdane vil oppgi salgssummen. I forkant mente meklerhuset ABG Sundal Collier, som foresto salget, at salget kunne gi banken mellom 100 og 150 millioner dollar.

Har kranglet siden 2008

Det var Alexander Vik-selskapet Sebastian Holdings som i London i 2013 ble dømt til å betale banken cirka 300 millioner dollar. Da hadde partene kranglet om regninga for feilslåtte valutahandler siden 2008.

I 2016 nådde striden norske rettssaler, da Deutsche Bank fikk arrest i aksjene i Confirmit, med sikte på et tvangssalg.

Aksjene sto da i Alexander Viks far Erik Martin Viks navn, etter tidligere å ha vært oppført på først Sebastian Holdings og deretter Alexander Vik. Oslo byfogdembete mente at Sebastian Holdings var den reelle eieren.

Deretter fulgte en lang rekke ankesaker, inntil en høyesterettsavgjørelse i fjor sommer gjorde det mulig å gjennomføre tvangssalget.

Verserer fortsatt

Olav Perland forteller at Erik Martin Vik har anket to avgjørelser i Borgarting lagmannsrett til Høyesterett. Den ene gjelder bevisvurdering og rettsanvendelse, den andre gjelder beslutningen om tvangsdekning i aksjer.

En tredje sak sak i lagmannsretten, om påståtte feil ved Oslo byfogdembetes rettsanvendelse, saksbehandling og bevisbedømmelse, er avgjort i Deutsche Banks favør, men er ifølge lagmannsretten ikke rettskraftig.

Alexander Vik og Deutsche Bank

Nordmannen Alexander Vik, født 19. februar 1955, begynte karrieren som mekler i New York.

Han ble styrtrik under IT-boomen ved årtusenskiftet, som en dominerende eier i it-selskapet Xcelera.

Oppgir Monaco som bosted, men familien kontrollerer også fasjonable eiendommer i USA.

Han har uruguayansk mor og norsk far, men skal ikke selv ha bodd i Norge.

Vik vokste opp i Sverige og på Kanariøyene.

Han har eid IT-firmaet Confirmit og driver forretninger med blant annet IT, hoteller og vindyrking, i blant annet Norge, Uruguay, USA, England og Chile.

Viks selskap Sebastian Holding tapte i 2013 i en rettssak mot Deutsche Bank om valutahandler, og ble pålagt å betale banken cirka 300 millioner dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer