Full uenighet: - Går i sluket

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er uenige om et nasjonalt skjenkeforbud. Nå er det opp til Erna Solberg og regjeringen å avgjøre om kranene skal åpnes eller ikke.

SKJENKESTANS: FHI og Helsedirektoratet er uenige i om skjenkeforbudet skal forlenges. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKJENKESTANS: FHI og Helsedirektoratet er uenige i om skjenkeforbudet skal forlenges. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I to uker har det vært nasjonalt skjenkeforbud i Norge, etter at regjeringen like over nyttår vedtok skjenkestans.

Den ble innført for å bremse den kraftige økningen i antall coronatilfeller i kjølvannet av julefeiringen.

Den siste uka har smittetallene nå gått i riktig retning, og mange i bransjen håper derfor at Erna Solberg vil åpne kranene igjen mandag.

Full uenighet

For å komme fram til hva hun vil gjøre, har nok Erna Solberg lånt øre til faginstansene, men mandag formiddag ble det kjent at de ikke er enige.

Helsedirektoratet mener smittesituasjonen er uoversiktlig, og er bekymret for at man ved å avblåse skjenkeforbudet kan bidra til smittespredning, ved at man øker mobiliteten og kontakten i befolkningen.

Folkehelseinstituttet ønsker på sin side å gå tilbake til de nasjonale anbefalingene som gjaldt inntil skjenkestansen ble innført.

Dette innebærer innslippsstopp klokka 22, påbud om registreringssystem for gjester ved skjenkesteder, samt å redusere antallet gjester, særlig innendørs.

Folkehelseinstituttet understreker i sine anbefalinger at skjenkestopp fortsatt må vurderes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen. Slike lokale vurderinger er grunnen til at for eksempel Oslo har hatt skjenkestopp lenger enn resten av landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer