Full uenighet: - Går i sluket

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er uenige om et nasjonalt skjenkeforbud. Nå er det opp til Erna Solberg og regjeringen å avgjøre om kranene skal åpnes eller ikke.

SKJENKESTANS: FHI og Helsedirektoratet er uenige i om skjenkeforbudet skal forlenges. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKJENKESTANS: FHI og Helsedirektoratet er uenige i om skjenkeforbudet skal forlenges. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I to uker har det vært nasjonalt skjenkeforbud i Norge, etter at regjeringen like over nyttår vedtok skjenkestans.

Den ble innført for å bremse den kraftige økningen i antall coronatilfeller i kjølvannet av julefeiringen.

Den siste uka har smittetallene nå gått i riktig retning, og mange i bransjen håper derfor at Erna Solberg vil åpne kranene igjen mandag.

Full uenighet

For å komme fram til hva hun vil gjøre, har nok Erna Solberg lånt øre til faginstansene, men mandag formiddag ble det kjent at de ikke er enige.

Helsedirektoratet mener smittesituasjonen er uoversiktlig, og er bekymret for at man ved å avblåse skjenkeforbudet kan bidra til smittespredning, ved at man øker mobiliteten og kontakten i befolkningen.

Folkehelseinstituttet ønsker på sin side å gå tilbake til de nasjonale anbefalingene som gjaldt inntil skjenkestansen ble innført.

Dette innebærer innslippsstopp klokka 22, påbud om registreringssystem for gjester ved skjenkesteder, samt å redusere antallet gjester, særlig innendørs.

Folkehelseinstituttet understreker i sine anbefalinger at skjenkestopp fortsatt må vurderes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen. Slike lokale vurderinger er grunnen til at for eksempel Oslo har hatt skjenkestopp lenger enn resten av landet.

Dermed må regjeringen selv bestemme hvem de vil høre mest på: FHI eller Helsedirektoratet.

- Krevende tid

En spent bransje venter i alle fall på hva den endelige løsningen blir.

- Sist jeg sjekket, hadde jeg en kroppstemperatur på 37,5 grader, så hvis man måler trivsel ut fra det, har jeg det topp, sier Karl-Henning Svendsen i en syrlig kommentar.

Noho Norway-toppsjefen legger ikke skjul på at han er oppgitt og frustrert.

- Men ja, nå har vi stått i denne krevende tida så lenge at det egentlig er vanskelig å mene noe. Vi hadde et ørlite håp om at den nasjonale skjenkestoppen skulle løftes 3. januar. Det gjorde den ikke, og vi så at smittetrykket gikk ned.

Han skyter inn:

- Det er positivt, men dersom regjeringen skal opprettholde tillit til det norske folk, mener vi fortsatt at man bør innføre smitteverntiltak der de faktisk treffer. Vi leser blant annet at det har vært lav smitte i utelivet, og at importsmitten øker mest. I enkelte kommuner er det ikke noe smitte i det hele tatt.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Bønn til Erna

Svendsen kommer derfor med en bønn til regjeringen på vegne av sine utelivskolleger i det ganske land:

- Vi er innforstått med og forberedt på at Oslo muligens kommer til å holde stengt fram til 1. februar. Vi har permittert alle våre, og skulle det komme kontrabeskjed, er vi klare til å hive oss rundt. Men vi håper for våre kollegers skyld at den nasjonale skjenkestoppen blir opphevet, slik at lokale myndigheter selv kan få bestemme. Dette vil bidra til at Norge tar et lite steg tilbake mot normalen, sier Svendsen.

Mandag morgen åpnet også kompensasjonsordningen for næringslivet. Svendsen sier at førsteprioriteten for deres selskap nå er å få penger inn i kassa.

- Vårt hovedfokus blir å sende inn søknader der det lar seg gjøre. Varelageret vårt går i sluket, og mer vil gå i sluket de neste 14 dagene. Her må det opprettes en god kompensasjonsordning.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer