Full uenighet om gassgrep

Frp reagerer på EUs «makspris på norsk energi», og mener mye tyder på at regjeringen har latt seg overkjøre. Statssekretær Amund Vik (Ap) skjønner ikke resonnementet.

PRISTAK: Equinor sier gasspristaket trolig ikke vil påvirke produksjonen og eksporten til Europa. Regjeringen understreker at det er selskapene selv som tar beslutninger på kommersielt grunnlag. Bildet viser Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
PRISTAK: Equinor sier gasspristaket trolig ikke vil påvirke produksjonen og eksporten til Europa. Regjeringen understreker at det er selskapene selv som tar beslutninger på kommersielt grunnlag. Bildet viser Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Like før jul ble det enighet i EU om et gasspristak på 180 euro per megawattime. Etter krig i Europa og en kraftig brems i gasseksporten fra Russland, har prisene løpt løpsk. Pristaket er et grep for å hindre ekstreme svingninger.

Det skal gjelde fra 15. februar. Begrensningen vil få effekt når gassprisen har vært over 180 euro i mer enn tre dager på gassbørsen TTF i Nederland. I tillegg må TTF-gassprisen koste 35 euro mer enn LNG (flytende naturgass) på verdensmarkedet i samme periode.

- Vil få konsekvenser

Etter bortfallet av russisk gass har Norge overtatt som EUs største gasselger.

På spørsmål om pristaket vil påvirke norsk gasseksport til Europa sier Amund Vik (Ap), statssekretær i Olje- og energidepartementet:

- Det er selskapene som opererer på norsk sokkel som selger gass, og jeg konstaterer at Equinor har indikert at det ikke vil få store konsekvenser.

Equinor tror nemlig ikke EUs gasspristak på 180 euro per megawattime vil påvirke produksjonen og eksporten av gass til Europa, fortalte de NTB før jul.

På spørsmål om hva som skjer hvis pristaket trer i kraft og Norge kan få mer av å selge gassen sin andre steder, framholder Vik igjen at det er selskapene selv som gjør disse beslutningene på kommersielt grunnlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer