Full VIP-skandale: Muldvarp skal ha jaktet rikinger

Hilton-kjeden i hardt vær. Saksøkt av konkurrent.

LUKSUS: Hilton skal ha brukt ufine metoder i forbindelse med åpningen av Waldorf Astoria Hotel i Beverly Hills. Det hevder i alle fall konkurrenten The Peninsula Bevery Hills, som saksøker hotellet for industrispionasje. FOTO: Rob Latour / Variety / REX / NTB scanpix
LUKSUS: Hilton skal ha brukt ufine metoder i forbindelse med åpningen av Waldorf Astoria Hotel i Beverly Hills. Det hevder i alle fall konkurrenten The Peninsula Bevery Hills, som saksøker hotellet for industrispionasje. FOTO: Rob Latour / Variety / REX / NTB scanpix Vis mer
Publisert

«Dette er et åpenbart og opprørende tilfelle av industrispionasje, tyveri av forretningshemmeligheter og urettferdig konkurranse, der Hiltons saksøkte ble tatt på fersken».

Ordlyden i søksmålet fra luksushotellet The Peninsula Beverly Hills levner ingen tvil om at de mener Hilton-hotellet Waldorf Astoria Hotel, også det i luksussegmentet, trådte langt over grensene i forbindelse med at hotellet ble åpnet i 2017, skriver Wall Street Journal.

STIV PRIS: Hvis du har 35 millioner til gode på konto så har du nå muligheten til å kjøpe milliardær Frederik Mohns eiendom i Bergen. Video: Silje Holte / Trond Reksten / Invisio. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

Ville «stjele» gjester

De mener at Hilton-hotellet forsøkte å gi seg selv en push i oppstarten, gjennom å stjele informasjon om svært verdifulle kunder, nemlig rikinger fra Midtøsten.

For å få til det skal Hilton-hotellet, ifølge Peninsula, ha rekruttert Houssem Tasco, som hadde ansvaret for de verdifulle kundene hos nettopp Peninsula, som muldvarp.

I sin jobb for Peninsula gjennomførte Tasco jevnlig turer til Midtøsten for å pleie forholdet til VIP-gjestene, som er svært viktige for hotellet, og som hotellet hadde hatt kunderforhold til i over 20 år.

Peninsula har over lengre tid vært et av favorittstedene til den rike eliten i Midtøsten. For hvert besøk på hotellet legger de gjerne igjen flere millioner dollar.

For det er ikke bare shopping, og det som omtales som «medisinske besøk» som er målet med turen. Mange tar seg også tid til en utvidet sommerferie; de booker store luksussuiter, ikke bare til seg selv, men også til familien og sine store reisefølger.

Da er det ikke unaturlig at Hilton-konsernet ønsket å sikre seg informasjon om disse kundene.

- Hilton skjulte skyld

Ifølge søksmålet fra eierne av Peninsula skal Hilton-konsernet altså ha overtalt Tasco til å forsyne dem med 45000 dokumenter. I dokumentene skal det ha vært informasjon om gjestenes personlige assistenter, detaljer om suiter og fasiliteter de foretrakk, og de framforhandlede romprisene, noe som gjorde det mulig for Hilton-hotellet å finne ut hva de maksimalt kunne kreve og samtidig underby hotellrivalen.

Peninsula skal ha oppdaget tyveriet av forretningshemmelighetene i 2017, og tok da kontakt med Hilton-konsernet for å høre om hadde fått tilgang til informasjon om hotellet, heter det i en pressemelding fra advokatkontoret som representerer Peninsula.

Hiltons konsernledelse rapporterte tilbake at etter en grundig intern gjennomgang kunne de ikke finne noen spor av informasjon om The Peninsula i Hilton-konsernets arkiver.

«Dette var ikke sant. Hilton var tett involvert i alle aspekter ved åpningen av Waldorf-hotellet, inkludert ulovlig bruk av informasjon fra Peninsula. Hilton, med og gjennom sine toppadvokater, skjulte sin skyld», heter det i søksmålet.

Det er først nylig at Waldorf fikk tilgang til Tascos personlige datamaskin og telefon, der de, ifølge søksmålet, avdekket de stjålne dokumentene.

«Det avslørte at han hadde vært en villig brikke i de saksøktes plan om å stjele Peninsulas forretningshemmeligheter».

«Muldvarp» fikk lønnsøkning

Ifølge Waldorfs advokat Skip Miller går Tascos handlinger «helt opp til toppen» av Hilton-konsernet.

- Det er der ansvaret ligger, sier Miller.

Når det gjelder Tasco så ble han i november 2016 ansatt av hotellet han nå er saksøkt for å ha stjålet forretningshemmeligheter for. Han skal fått en solid lønnsøkning da han byttet jobb.

- Etter å ha bygget seg opp et rykte over 30 år med eksepsjonell service, er ikke The Peninsula Beverly Hills redd for rettferdig konkurranse fra noen andre, selv Hilton. Men det Hilton gjorde var langt fra rettferdig. Det var en kalkulert, uetisk og ulovlig plan for å stjele Peninsulas lærebok - og den læreboka er ganske unik, sier Per Miller, som representerer Peninsula.

Hilton på sin side avviser på det sterkeste at de har gjort noe galt.

- Flere mislykkede juridiske manøvre, og mer enn tre års etterforskning, har ikke endret de underliggende fakta. Vi mener det endrede søksmålet er et nytt eksempel på at saksøker framstiller Hiltons handlinger og intensjoner feil. Vi ser fram til å forsvare saken og er sikre på det endelige resultatet, sier en talsmann for Hilton.

Ba om jobbforbud

I 2018 ba Peninsula om en rettsordre som i realiteten ville stoppe Tasco fra å jobbe for Hilton-hotellet, men de fikk ikke medhold av dommeren.

- Det er ikke noen beviser for at det finnes en database med saksøkers forretningshemmeligheter. At saksøkte Tasco hadde de 45000 e-postene på datamaskinene under disse omstendighetene, er ikke et tyveri, fastslo dommeren den gang.

Siden da har altså Peninsula sikret seg tilgang til Tascos personlige datamaskin, og mener derfor at saken stilles i et nytt lys.

Eieren av hotellet Hilton-hotellet, den styrtrike israeleren Beny Alagem, er også navngitt som en av de saksøkte. Han har så langt ikke kommentert søksmålet.

Inngikk forlik

Akkurat denne saken er ikke enestående for Hilton. I 2010 inngikk de et forlik med hotellkjeden Starwood.

Starwood hevdet at toppsjefer i Hilton stjal dokumenter som inneholdt informasjon om Starwoods vellykkede W-kjede, ifølge New York Times.

Forliket innebar at Hilton betalte 75 millioner dollar til Starwood. I tillegg ble Hilton ilagt et forbud mot å etablere nye livsstilshoteller de to påfølgende åra.

- Hilton Worldwide beklager omstendighetene rundt denne disputten med Starwood Hotels & Resorts Worldwide og er glade for å være ferdige med denne langvarige rettsbehandlingen, sa administrerende direktør i Hilton, Christopher J. Nassetta i en uttalelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer