Norgesferie

Fullbooket - uten folk: - Katastrofe

Forhåndsbestillingene strømmer på, men personell til nøkkelstillinger nektes innreise. Nå roper sjefen for Torghatten Camping & Strandrestaurant et rungende varsko.

IKONISK. Torghatten er et populært reisemål på Helgelandskysten. Men for turistnæringa er utfordringene ikke over, tross rekordpågang av folk som vil bestille. Foto: Sergey Bogomyako / Shutterstock / NTB
IKONISK. Torghatten er et populært reisemål på Helgelandskysten. Men for turistnæringa er utfordringene ikke over, tross rekordpågang av folk som vil bestille. Foto: Sergey Bogomyako / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- 2020 ble jo tidenes norgesferie. Det var stort sett fullsatt her hver dag. Vi vet at det kommer til å bli mye av det samme i år. Faktisk ser vi en historisk økning i antall forhåndsbookinger, sier operativ leder Andre Wikstrøm ved Torghatten Camping & Strandrestaurant til Børsen.

Den eksepsjonelle veksten kan tallfestes.

- Ved utgangen av april hadde jeg forhåndsbestillinger til en verdi av 1 million kroner. Tilsvarende beløp på samme tid i fjor var 300 000 kroner. Det er en meget sterk trend, fastslår Wikstrøm.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

Men i det kalenderen viser juni og storinnrykket nærmer seg, er det et overskyggende problem for driften av perlen med beliggenhet rett under det ikoniske fjellet på Helgelandskysten:

- Det som er veldig frustrerende nå, er at jeg ikke får inn helt nødvendig personale til drift av campingplassen og restauranten. Og jeg er langt fra alene i reiselivsbransjen om å få avslag på innreisetillatelse for nøkkelpersonale, sier Wikstrøm.

- Et kjempeproblem

Det utsagnet kan arbeidsgiverforeningene NHO og Virke skrive under på.

- Jeg får daglige telefoner fra frustrerte medlemmer. Det er et kjempeproblem både for restauranter og hotell at de nektes å hente inn nøkkelpersonell, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til Børsen.

- Jeg ser absolutt hvor bekymringsfullt dette er for reiselivet, istemmer Kristin Krohn Devold.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Som sjef for NHO Reiseliv er hun i tett kontakt med det norske reiselivet og oppdatert på næringens største bekymringer.

Nylig la NHO Reiseliv fram en undersøkelse som viser at 7 av 10 nordmenn kun kommer til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter.

Wikstrøm sier til NRK, som først omtalte historien om den voldsomme veksten i forhåndsbestillinger, at det disse stort sett kommer fra nordmenn, samt noen få forespørsler fra Tyskland.

- Helt katastrofalt

Ved foten av Torghatten handler utfordringene helt konkret om å få på plass en hovmester og en resepsjonssjef, forteller Wikstrøm til Børsen. To stillinger han omtaler som helt avgjørende for at driften skal gå rundt uten sand i maskineriet.

- Vi drifter i praksis hele året på ti hektiske uker. Til disse nøkkelstillingene har jeg helt siden 2015 hentet inn de samme to personene fra Sverige. Dette er kompetanse jeg ikke finner lokalt. Men til tross for meget omfattende søknader, har Sjøfartsdirektoratet avslått søknadene om innreise for nøkkelpersonell. Jeg opplever at de ikke kjenner vår bransje og våre behov. Det er helt katastrofalt at de skal avgjøre hva som er nøkkelpersonell for meg, tordner den operative camping- og restaurantsjefen.

Han understreker at restauranten er flere hakk over en vanlig campingrestaurant, med flere retters fast meny med vekt på lokale råvarer. Også resepsjonssjefen, som «kjenner hver millimeter av campingplassen», anser han som avgjørende nøkkelpersonell.

- Politisk vilje

Astrid Bergmål i Virke Reiseliv sier at situasjonen er i ferd med å bli krevende for store deler av restaurant-, hotell- og reiselivsbransjen.

- Virksomhetene er i ferd med å få et kjempestort problem. Det er snakk om kokker med spesiell kunnskap, for eksempel. Folk du ikke bare kan hente inn uten spesiell kompetanse, men som hele virksomheten er avhengige av, understreker hun.

FRUSTRASJON: Astrid Bergmål leder Virke Reise. Hun forteller om daglige telefoner fra frusterte medlemmer. Foto: Heiko Junge / NTB
FRUSTRASJON: Astrid Bergmål leder Virke Reise. Hun forteller om daglige telefoner fra frusterte medlemmer. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vi er veldig spent på hvordan dette vil forløpe. Jeg anser det som et spørsmål om politisk vilje, for det mangler ikke på kunnskap. Vi har tatt dette opp med myndighetene gang på gang, sier Bergmål til Børsen.

- Helt på håret

Kristin Krohn Devold tegner et tilsvarende bilde, om enn med en litt mer optimistisk undertone:

- Akkurat nå er den største bekymringen om de klarer å få inn sesongpersonell fort nok. Vi er nødt til å ta i bruk alle tiltak vi kan. Vi må tråle markedet etter studenter og skoleelever som vil jobbe i sommer, og besette så godt vi kan med nordmenn til det blir lettere å ta inn europeisk arbeidskraft, sier hun.

Etter et møte med helseminister Bent Høie (H) mandag denne uka, mener hun imidlertid reiselivet har grunn til å være håpefulle før den kritiske sommersesongen.

- Signalene fra regjeringen er at vaksinesertifikatet EU jobber med, vil kunne føre til at en god del arbeidskraft kan komme inn til Norge allerede i sommer. I tillegg varslet Høie at det vil komme en ny orientering om lettelse for import av arbeidskraft fra EU i midten av juni, som også vil omfatte de som ikke har vaksinepass, sier Krohn Devold.

HÅP: Kristin Krohn Devold mener reiselivet tross alt har grunn til å være håpefulle før den kritisk avgjørende sommersesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HÅP: Kristin Krohn Devold mener reiselivet tross alt har grunn til å være håpefulle før den kritisk avgjørende sommersesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Dermed kan kalenderen bli helt avgjørende.

- Nå ser vi lyset i enden av tunnelen. Men det kommer til å bli på håret, med ansatte som kommer fram omtrent samtidig som turistene. Det vil bli nervepirrende for bedriftene. Regjeringen må ikke nøle for lenge. De er nødt til å slippe inn europeisk arbeidskraft så fort det er trygt, understreker Krohn Devold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer