- Fullbooket på fem minutter

Det er helt tydelig at oslofolket er klare for å komme seg ut på restaurant og bar.

«ENDELIG»: Karl Henning Svendsen, som er involvert i driften av flere utesteder i Oslo, forteller om en enorm lettelse - og pågang - fra øltørste innbyggere etter at de onsdag kunne åpne kranene igjen, etter nesten 200 dager. Video: Klaus Fjellro. Reporter: Amanda Walnum Vis mer
Publisert

Det er grått og regntungt ute, men inne på Colonel Mustard er det «en gledens dag». Onsdag fikk pubene igjen lov til å servere øl, vin og sprit, og restaurantene kunne ønske gjester velkommen.

Gastropuben på Alexander Kiellands plass i Oslo er halvfull når Dagbladet kommer på besøk onsdag ettermiddag. Det er godt å komme i gang igjen, sier Karl Henning Svendsen, daglig leder i Noho Norge. Selskapet er involvert i mange utesteder i Oslo, blant annet Colonel Mustard.

1000 på venteliste

- Hvordan er det å ta imot øl- og vintørste oslofolk etter nesten 200 dager med stengte kraner?

- Førsteinntrykket vi har hatt i dag, er at alle som har kommet har vært glade for å komme tilbake. Det er mange stamgjester som har kommet tilbake, og de er glade for å være her. Vi får all mulig slags respons, fra at de sier «endelig er vi ute av fangenskap» til «endelig kan vi nyte sommeren».

Tidligere i uka varslet meteorologene at det er ventet sol og temperaturer godt over 20 grader flere steder i landet denne helga.

- Våre steder er fullbooket fra torsdag til søndag. Og da snakker vi om 50 prosent av kapasiteten, på grunn av smittevern, som vi er veldig nøye på å overholde.

Han viser til Prindsen hage som et eksempel.

- Der åpnet vi bookingen klokka 09.30. Klokka 09.35 måtte vi stenge. Da hadde vi over 2000 reservasjoner og 1000 på venteliste. Det er veldig stor interesse for å komme seg ut i sommerværet nå.

Mange nedturer

Blant gjestene på gastropuben sitter Tora Persent og Elvin Venæs. Begge forteller at de er glade for at Oslo åpner opp igjen og at turen ut i dag var etterlengtet.

- Det er godt å komme seg ut av joggedressen, sier Persent, mens hun får servert drikke fra en servitør.

Hun erkjenner at hun er litt bekymret for en ny nedstenging om smitten skulle øke framover, men bemerker samtidig at gjenåpningen er veldig fint for bransjen.

Det er et etterlengtet gjensyn med kundene. Det siste halvannet året har vært preget av veldig mange nedturer, forteller Svendsen.

- Flere nedturer enn oppturer. Vi har hatt veldig mange ganger vi har følt at det gikk riktig vei, vi har vært med på alt av restriksjoner, vi har vært med på dugnaden, sier han og bemerket at han synes noen har tatt en større byrde enn andre.

Det er ikke til å stikke under stol at coronarestriksjoner og nedstenging har gått hardt ut over mange bransjer, blant annet serveringsbransjen.

- Jeg orker nesten ikke å tenke på hva vi har vært gjennom. Nå må vi bare se framover og få normalen tilbake. Det er det viktigste nå.

- Kommer til å gå bra

Nå er det fokus på smittevernregler og anbefalinger fra FHI og næringsetaten.

- Vi har ekstra folk på jobb for å passe på at det blir overholdt. Oslofolket kjenner til reglene etter å ha levd med dette i halvannet år. Vi tar vår del, og gjestene tar sin del. Jeg tror dette kommer til å gå veldig bra, sier Svendsen.

Han håper og tror at det ikke vil bli en ny runde med nedstenging.

- Nå har vi kommet såpass langt i vaksineringen, selv om det ikke er en hvilepute. En oppfordring til ansatte og gjester er at alle tenker på at vi lever i en pandemi og at vi bør opptre deretter. Jeg tror folk tenker det samme; Når man har levd med sånne restriksjoner, ønsker ikke folk å komme dit igjen. Jeg tror vi har en felles forståelse for at dette er ting vi må løse sammen.


Fullbooket

Svendsen er ikke den eneste som legger merke til at interessen er stor.

Også brødrene Markus og Joppe Gjelseth, som driver flere restauranter og barer på Aker Brygge, forteller til Børsen at to av deres steder er fullbooket i helga.

- Vi merker at trøkket framover bare øker og øker, noe vi synes er helt fantastisk.

Samtidig er bekymringen for en ny nedstenging til stede.

- Vi frykter ny nedstenging. Vi skal være forberedt på begge deler. Vi skal bidra til at det ikke kommer en ny nedstenging ved å følge alle de retningslinjene som vi må forholde oss til. Så er det vårt ansvar å prøve å være forberedt hvis det blir en ny bølge, men det håper vi at ikke skjer nå.

Trinn to

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

Det var fredag forrige uke at byrådsleder Raymond Johansen uttalte de etterlengtede ordene: «Kjære Oslo. Nå skjer det». Han kunngjorde at Oslo skulle gå til trinn to i gjenåpningsplanen den kommende uka.

Dermed ga han klarsignal for åpning av kafeer, skjenkesteder og restauranter igjen. Det ble åpnet for skjenking til klokka 22, og fra 27. mai vil det ikke være spiseplikt for å kjøpe alkohol på utesteder.

De gode nyhetene kom på løpende bånd: Johansen opplyste også om at treningssentre og svømmehaller ville åpnes igjen, og at det åpnes for innendørs trening for barn og unge. Også museer, teater og kinoer åpner fra og med i dag, onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer