Sindre Finnes

Fullførte ikke utdanning - bar prestisje-ring

Nylig beklaget Sindre Finnes å ha omtalt seg selv som siviløkonom uten å ha fullført graden. Han har ved flere anledninger også brukt prestisje-ringen som indikerer fullførte studier.

NHH-RING: Sindre Finnes erkjente nylig å aldri ha fullført utdanningen som gjør ham til siviløkonom. Nå viser det seg at han har båret ringen som gir inntrykk av fullført mastergrad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NHH-RING: Sindre Finnes erkjente nylig å aldri ha fullført utdanningen som gjør ham til siviløkonom. Nå viser det seg at han har båret ringen som gir inntrykk av fullført mastergrad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 1990 har Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, blitt omtalt som siviløkonom - en beskyttet tittel - i leksikon, avisartikler og portrettintervjuer.

Men den tittelen har han aldri hatt, erkjente han overfor Dagens Næringsliv nylig.

Finnes beklaget å ha brukt tittelen ved enkelte anledninger.

- Jeg studerte ved NHH (Norges Handelshøyskole, red.anm.) fra 1986 til 1989, men leverte ikke oppgaven på siviløkonomstudiet. Ved enkelte anledninger har jeg brukt tittelen siviløkonom, noe som er blitt hengende ved. Dette har vært feil av meg, og det beklager jeg, sa Finnes til avisa.

Har master-ring fra NHH

Børsen er gjort kjent med et innlegg på sosiale medier med bilder av Finnes som bærer en ring. Vedkommende spør seg om dette er NHHs kandidatring - som brukes av dem med fullført mastergrad, eller siviløkonomutdanning, ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Vedkommende som la ut Instagram-innlegget, har så langt ikke besvart Børsens henvendelser.

«Kandidatar med mastergrad frå NHH kan bestille NHHs kandidatring», heter det på NHHs nettsider.

Børsen har vært i kontakt med NHH, som bekrefter at kriteriene for å få ringen alltid har vært de samme.

Børsen har spurt Finnes om han har båret den aktuelle ringen. Han sier:

- Min mor spanderte ringen på meg da jeg studerte på Norges Handelshøyskole på 1980-tallet. Det er riktig at jeg har brukt den noen ganger. Til vanlig er det kun gifteringen jeg går med.

Børsen har spurt Finnes hva han tenker om at NHHs krav for kjøp av ringen er fullført mastergrad, og om han var klar over det. Det er foreløpig ikke besvart.

Børsens videre undersøkelser viser Finnes avbildet med det som framstår som den samme ringen, fra så lang tid tilbake som 2004. Se bildekarusell over.

Blant annet sammen med ektefelle Erna Solberg på Stortingets avslutningsfest i 2013, på minnesmarkeringen for Utøya i 2014 - og på besøk hos Barack Obama i Washington DC i 2016.

Må ha mastergrad

Ifølge NHHs nettsider er det kun «kandidater med mastergrad fra NHH som kan bestille NHHs kandidatring». Finnes studerte ved handelshøyskolen fra 1986 til 1989, men fullførte som kjent aldri graden.

- I dag foregår det på den måten at man fyller ut et skjema på nettsiden, og søker om å få tilsendt en kandidatring. Når vi mottar søknaden, sjekker vi om vedkommende har formell masterutdanning. Deretter sender vi ringen til vedkommende når alt er kontrollert. Du må altså ha en master for å få søknaden godkjent, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt ved NHH, Geir Mikalsen.

- Hvordan kan det ha seg at Finnes har en kandidatring, uten å ha fullført siviløkonomstudiet?

- Når gjelder å få kjøpe ringen, har kriteriene alltid vært de samme: Du må ha master eller siviløkonomutdanning. Men vi har foreløpig ikke fått avklart hvilke bestillingsrutiner som gjaldt den gang. Det prøver vi å nøste opp i.

- Hva tenker du om at noen bruker ringen, uten å ha formell utdanning?

- Poenget med ringen er at man skal ha en mastergrad. Det er poenget. Utover det så sjekker vi ikke om folk gir ringene videre eller låner dem bort.

- Det ligger vel prestisje i å eie en slik ring?

- Ja, for mange har denne ringen en symbolverdi. Det er ingen tvil om det.

- Burde ha korrigert

Finnes sa i forbindelse med avsløringen om at han ikke har fullført siviløkonomutdanningen:

- Jeg burde også ha korrigert det de gangene det har vært omtale av dette i pressen. Den korrekte benevnelsen er økonom, som jeg blant annet bruker i boken min. Jeg tror ikke jeg har hatt noen nevneverdig fordel av dette, all den tid jeg har hatt samme arbeidsgiver de siste 26 årene, sa han til DN.