Fosen-aksjonen:

- Fullstendig fastlåst

En eventuell riving av vindkraftanleggene på Fosen vil kunne føre til store konsekvenser for den lille kystkommunen.

FASTLÅST: Ordfører i Åfjord kommune, Vibeke Stjern (Ap), mener situasjonen rundt vindkraftverkene virker fastlåst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FASTLÅST: Ordfører i Åfjord kommune, Vibeke Stjern (Ap), mener situasjonen rundt vindkraftverkene virker fastlåst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOSEN (Dagbladet/Børsen):

- Da vi sa ja, så tror jeg, og jeg tror det den dag i dag, at alle som sa ja hadde en følelse av at de gjorde noe riktig, sier Vibeke Stjern (Ap).

Siden 2007 - året etter at Statkraft Development AS meldte sin interesse for utbygging av anlegg på Fosen - har Stjern vært ordfører i Åfjord kommune på Fosen.

De siste dagene har debatten stormet rundt Storheia og Roan vindkraftverk i den lille kystkommune i Trøndelag.

STORT: Storheia vindpark i Åfjord på Fosenhalvøya er landets største vindturbinanlegg på land. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STORT: Storheia vindpark i Åfjord på Fosenhalvøya er landets største vindturbinanlegg på land. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nå mener ordføreren at situasjonen rundt de to vindkraftverkene virker fullstendig fastlåst.

110 millioner kroner

Årlig mottar kystkommunen inntekter på drøyt 60 millioner kroner fra eiendomsskatt for samtlige vindkraftverk i kommunen.

På spørsmål om kommunen har budsjettert med inntektene fra vindkraftverkene, svarer ordføreren:

- Ja, at man har gjort noen investeringer nå etter dette … Enhver kommune - uansett størrelse - vil like å ha en forutsigbar og god økonomistyring. Når en kommune får ekstraordinære inntekter utover det man har i løpet sitt, så budsjetter man ut ifra det, sier Stjern, som understreker at dette har gitt kommunen et større handlingsrom.

Aksjonistene utenfor departementene i Akersgata i Oslo fortsetter demonstrasjonen tirsdag. Greta Thu... Vis mer

Dersom vindmøllene på Storheia og Roan blir besluttet revet, vil dette bety en halvering av dagens inntekter på eiendomsskatt fra vindkraftverkene.

Kommunedirektør i Åfjord kommune, Per Johansen, har tidligere uttalt at dette vil få store konsekvenser.

- Dersom konsekvensen av dommen skulle bli at man river samtlige vindturbiner på Storheia og i Roan, vil det ha store konsekvenser. Om man tar over 30 millioner kroner ut av kommunens budsjetter vil det ha betydning for tjenestetilbudet vi gir, sa Johansen til Fosna-Folket i mars 2022.

Samtidig vil den foreslåtte grunnrenteskatten på landbasert vindkraft bidra til inntekter på cirka 50 millioner, opplyser Stjern.

- Når du tar bort det største og nest største vindkraftanlegget i Norge, så er bortfallet på 34 millioner kroner. Men vi snakker jo veldig lite om det, for produksjonsavgiften er ikke satt i verk - vi har ikke fått noen av de pengene ennå, sier hun.

Svømmelærer og badevert Asgeir By viser fram det nye bassenget i Åfjord aktivitetshus. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Svømmelærer og badevert Asgeir By viser fram det nye bassenget i Åfjord aktivitetshus. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Spesiell situasjon

Det var i 2009 at kommunen sa ja til den store vindkraftutbyggingen, etter en lengre prosess med flere debatter.

- Det var en litt spesiell situasjon, fordi det var enten alt eller ingenting

De siste åra har det vært flere store markeringer mot vindkraftutbygging i Norge.

I 2019 samlet flere aksjonister seg for å aksjonere mot vindmølleutbyggingen på Frøya- selv om anleggsarbeidet var i full gang. Året etter var det store protester mot det nå bygde vindkraftanlegget på Haramsøya.

- Jeg spurte meg selv, hva er det egentlig som skjer? Jeg tror at det handler om kompetanse og kunnskap rundt hva disse industrigreiene er. Det handler mye om det, også får du debatten knyttet til klima versus natur, sier Åfjord-ordføreren, før hun fortsetter:

- Det ble snudd fra å være en klapp på skuldra til et ordentlig klask i trynet.

- Fastlåst

Selv om det i dommen fra Høyesterett står at vindmøllene på Roan og Storheia bryter med samenes urfolksrettigheter, står det ikke noe om at vindmøllene må rives.

- Jeg hadde veldig gjerne ønsket og sett at denne industrien kunne ha sett at industriutbygginga og de vindturbinene kunne ha stått samtidig som reindriften hadde fått utøvd sin næring og sin kulturutøvelse, sier Stjern, som tror hun da snakker på vegne av alle åfjordingene.

Hun tror Olje- og energidepartementet leter etter å finne denne løsninga.

- Hvis det ikke er noen forhandling, at man ikke sitter rundt et bord og snakker om det, så må det jo være helt fullstendig fastlåst

- Ser du på situasjonen som fastlåst?

- Sett utenfra så virker det som litt fastlåst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer