Opprørt etter Børsens bistandsavsløring:

- Fullstendig feilbruk

33 bistandsmillioner til luksusfasiliteter får både Frp og Ap til å reagere. Nå trekkes regjeringen inn i saken.

REAGERER: Sylvi Listhaug mener bruken av bistandsmidler i Norge er fullstendig ute av kontroll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: Sylvi Listhaug mener bruken av bistandsmidler i Norge er fullstendig ute av kontroll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsen fortalte tirsdag om at statlige Norfund har investert 33 millioner bistandskroner i luksusfasiliteter tilrettelagt for oljeindustrien i Mosambik.

Investeringen gikk via skatteparadiset Mauritius.

Leilighetshotellet Norfund har investert i tilbyr opp til to-soveroms villaer med moderne fasiliteter, til døgnpriser fra 190 til 380 dollar (3500 kroner). Her er bar, restaurant og svømmebasseng - alt godt bevoktet 24 timer i døgnet.

- Meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand, var dommen fra forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

Bakgrunnen for det norske bistandsfondet Norfunds investering på 33 millioner kroner, er enorme gassfunn i området. Den viktigste utviklingseffekten av denne investeringen er ifølge Norfund knyttet til «bygging av infrastruktur og tjenester for å tilrettelegge for utviklingen av regionens gassressurser».

Norfunds svar

Norfund forteller Dagbladet og Børsen at siktemålet med investeringen er å bidra til lokale arbeidsplasser hvis Mosambik lykkes med utviklingen av gassressurser i området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.