Opprørt etter Børsens bistandsavsløring:

- Fullstendig feilbruk

33 bistandsmillioner til luksusfasiliteter får både Frp og Ap til å reagere. Nå trekkes regjeringen inn i saken.

REAGERER: Sylvi Listhaug mener bruken av bistandsmidler i Norge er fullstendig ute av kontroll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: Sylvi Listhaug mener bruken av bistandsmidler i Norge er fullstendig ute av kontroll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsen fortalte tirsdag om at statlige Norfund har investert 33 millioner bistandskroner i luksusfasiliteter tilrettelagt for oljeindustrien i Mosambik.

Investeringen gikk via skatteparadiset Mauritius.

Leilighetshotellet Norfund har investert i tilbyr opp til to-soveroms villaer med moderne fasiliteter, til døgnpriser fra 190 til 380 dollar (3500 kroner). Her er bar, restaurant og svømmebasseng - alt godt bevoktet 24 timer i døgnet.

- Meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand, var dommen fra forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

Bakgrunnen for det norske bistandsfondet Norfunds investering på 33 millioner kroner, er enorme gassfunn i området. Den viktigste utviklingseffekten av denne investeringen er ifølge Norfund knyttet til «bygging av infrastruktur og tjenester for å tilrettelegge for utviklingen av regionens gassressurser».

Norfunds svar

Norfund forteller Dagbladet og Børsen at siktemålet med investeringen er å bidra til lokale arbeidsplasser hvis Mosambik lykkes med utviklingen av gassressurser i området.

«Når Norfund investerer, vurderer vi om det er grunn til å tro at selskapet ville kunne levere de ventede utviklingseffektene uten vår investering. Det vurderer vi at det er lite sannsynlig at det ville i dette tilfellet», skriver Per Kristian Sbertoli, leder for samfunnskontakt i Norfund, i en epost til Børsen.

- Veldig synd

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet reagerer på investeringen til Norfund.

- Vi må bare konkludere med at det er for mye penger i omløp til at norske myndigheter makter å holder styr på dem. Det er veldig synd, fordi dette er jo skattebetalernes penger. Vi burde nå redusere bistandsmidlene og heller bruke mer av pengene som blir igjen på å hjelpe folk i nærområdene til krig og konflikt, sier Frp's Sylvi Listhaug til Børsen.

- Fullstendig feilbruk

Listhaug sier videre at saken viser at pengebruken i norsk bistand er helt ute av kontroll.

- Det er ikke en oppgave for Norge å finansiere luksusprosjekter for oljeindustrien. Det er nok penger i oljeindustrien til at den kan gjøre det selv også i Mosambik vil jeg anta. Bistandspenger skal hjelpe fattige og forfulgte mennesker, hjelpe å bygge opp lokalsamfunn. Det kan ikke jeg si at det virker som dette prosjektet gjør.

- I Norge er det viktigere hvor mye penger vi bruker på bistand, enn hva pengene brukes til. Jeg skjønner ikke hva som er så barmhjertig eller fornuftig med det, legger hun til.

- Er dette misbruk av skattebetalernes penger?

- Det er i hvert fall fullstendig feilbruk av skattepenger.

- Veldig lite heldig

Arbeiderpartiet sendte tirsdag skriftlig spørsmål i saken til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

- Norfund bidrar til en legitimering av skatteparadiser som er veldig lite heldig. Skatteparadisene er også kjent for notorisk hemmelighold, og det setter oss politikere og andre som vil utøve kontroll i en vanskelig situasjon selv om Norfund selv sier at det ikke bruker skatteparadiser for å unngå innsyn, sier Marianne Marthinsen (Ap) til Børsen.

Overfor Børsen viser Norfund blant annet til at Norge har en avtale med Mauritius om utveksling av opplysninger i skattesaker.

Marthinsen sier at hun vil være forsiktig med å mene for mye om hvorvidt det er riktig eller ei at Norfund er inne i det omtalte prosjektet.

- Men jeg har problemer med å se det store utviklingspotensialet i et eiendomsprosjekt som gassindustrien i området uansett har interesse av å realisere, legger hun til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer