Tyrkia

- Fullstendig krise

President Recep Tayyip Erdogan tar en U-sving og tråkker nå hardt i bremsen på Tyrkias økonomi. - Han har ført en helt vill politikk, sier Tyrkia-ekspert.

SNUR: Tyrkia hevet torsdag styringsrenta fra 8,5 til 15 prosent for å få bukt med inflasjonen og den stupende valutakursen. Foto: Umit Bektas / REUTERS / NTB

SNUR: Tyrkia hevet torsdag styringsrenta fra 8,5 til 15 prosent for å få bukt med inflasjonen og den stupende valutakursen. Foto: Umit Bektas / REUTERS / NTB

Vis mer
Publisert

Erdogan har siden 2019 ført en svært utradisjonell økonomisk politikk. Med sin egen svigersønn i rollen som finansminister har han, stikk i strid med vanlig økonomisk teori, senket rentene i ei tid med skyhøy inflasjon, stupende lira og økonomisk krise.

Nå tar han imidlertid grep mot inflasjonen, som i skrivende stund er på 40 prosent, og øker renta fra 8,5 til 15 prosent.

- Erdogan valgte å ignorere den enorme prisøkningen i ei tid med økonomisk krise i Tyrkia. Tvert imot lovet han å fortsette med sin ville økonomiske politikk etter at han vant valget. Nå tror jeg imidlertid han har skjønt at landet er i fullstendig økonomisk krise, sier Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole, Jonas Bergan Dræge.

Sparket tre sentralbanksjefer

Standard økonomisk teori tilsier at man bør heve renta og kutte i statlige utgifter dersom man ønsker å styrke valutaen og dempe prisveksten.

På de siste to åra har imidlertid Erdogan sparket tre sentralbanksjefer som har forsøkt å føre en slik politikk.

- Han har ført en helt vill politikk, sier Dræge, som også viser til rentestrategien og ansettelsen av svigersønnen som finansminister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.