Tyrkia

- Fullstendig krise

President Recep Tayyip Erdogan tar en U-sving og tråkker nå hardt i bremsen på Tyrkias økonomi. - Han har ført en helt vill politikk, sier Tyrkia-ekspert.

SNUR: Tyrkia hevet torsdag styringsrenta fra 8,5 til 15 prosent for å få bukt med inflasjonen og den stupende valutakursen. Foto: Umit Bektas / REUTERS / NTB

SNUR: Tyrkia hevet torsdag styringsrenta fra 8,5 til 15 prosent for å få bukt med inflasjonen og den stupende valutakursen. Foto: Umit Bektas / REUTERS / NTB

Vis mer
Publisert

Erdogan har siden 2019 ført en svært utradisjonell økonomisk politikk. Med sin egen svigersønn i rollen som finansminister har han, stikk i strid med vanlig økonomisk teori, senket rentene i ei tid med skyhøy inflasjon, stupende lira og økonomisk krise.

Nå tar han imidlertid grep mot inflasjonen, som i skrivende stund er på 40 prosent, og øker renta fra 8,5 til 15 prosent.

- Erdogan valgte å ignorere den enorme prisøkningen i ei tid med økonomisk krise i Tyrkia. Tvert imot lovet han å fortsette med sin ville økonomiske politikk etter at han vant valget. Nå tror jeg imidlertid han har skjønt at landet er i fullstendig økonomisk krise, sier Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole, Jonas Bergan Dræge.

Sparket tre sentralbanksjefer

Standard økonomisk teori tilsier at man bør heve renta og kutte i statlige utgifter dersom man ønsker å styrke valutaen og dempe prisveksten.

På de siste to åra har imidlertid Erdogan sparket tre sentralbanksjefer som har forsøkt å føre en slik politikk.

- Han har ført en helt vill politikk, sier Dræge, som også viser til rentestrategien og ansettelsen av svigersønnen som finansminister.

Ansettelsen av finansminister Mehmet Simsek representerer ifølge Dræge et skille i Tyrkias økonomiske politikk. Han var blant annet med på å redde Tyrkia ut av finanskrisen i 2009.

STOR OPPGAVE: Mehmet Simsek skal prøve å få kontroll på den tyrkiske økonomien. Foto: Umit Bektas / REUTERS / NTB.
STOR OPPGAVE: Mehmet Simsek skal prøve å få kontroll på den tyrkiske økonomien. Foto: Umit Bektas / REUTERS / NTB. Vis mer

- Simsek har vært finansminister under Erdogan før, og representerer den mer tradisjonelle økonomiske politikken. Hans ansettelse var det første signalet på at Erdogan ville skifte retning, sier Dræge.

Han har imidlertid en tøff oppgave foran seg. Liraen har den siste måneden falt med 21,4 prosent, og fikk seg en ny trøkk etter rentebeslutningen torsdag. Da falt liraen med 3,3 prosent og nådde dermed et historisk bunnpunkt.

Tviholder på makten

Erdogan vant valget, som ble avholdt 28. mai, knepent med 52 prosents oppslutning mot utfordrer Kilicdaroglu sine 48 prosent.

Dræge tror Erdogans «ville» økonomiske politikk har sammenheng med hans ønske om å holde på makten.

- Han er nok veldig redd for å ikke ha økonomisk vekst, og tror at en brems i økonomien gjør at han mister flere av gruppene han er avhengig av.

Med Tyrkias renteheving på 6,5 prosentpoeng tråkker de nå hardt på bremsen for aktivitetsnivået i økonomien. Lokalvalget om to år blir derfor en viktig test for støtten til Erdogans parti, AKP.

- Selv om Erdogan hadde flertallet av velgerne bak seg, er det nå en stor andel tyrkere som svært misfornøyd. I forrige lokalvalg tapte AKP i de tre største byene Istanbul, Ankara og Izmir, og dette var et stort slag for regimet, sier Dræge og legger til:

- Samtidig er det viktig å nevne at Erdogans popularitet er betinget av at han har kontroll på store deler av media. I tillegg har han gjort konkurransen svært urettferdig ved å hindre de mest prominente kandidatene fra å stille til valg, og å fengsle de som har vært tydeligst i kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer