- Fullstendig skivebom

Fellesforbundets leder refser oljeutspill fra SVs neste leder. Frp ber fagbevegelsen nå ta et oppgjør med LOs millionstøtte til nettopp SV. - De kunne like gjerne sagt at de vil styrke russisk energimakt og andre diktaturer, sier Terje Halleland (Frp).

REFSER SV: Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, rister på hodet over utspill fra SVs ferske leder. I retur blir han ertet for pengestøtta fagbevegelsen gir SV. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REFSER SV: Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, rister på hodet over utspill fra SVs ferske leder. I retur blir han ertet for pengestøtta fagbevegelsen gir SV. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er fullstendig skivebom av Bergstø, sier Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum til Dagbladet.

Eggum sier at han satt søndagskosen helt i vranglås da han leste påtroppende SV-leder Kirsti Bergstøs utfall mot oljeskattepakken i Dagbladet. Bergstø vil fjerne skattelettene som ble gitt oljebransjen under pandemien umiddelbart.

- Det er på tide å fjerne oljeskattepakka. Alt annet er å kaste fellesskapets midler rett ned i lommene på oljedirektører verden over, sa hun.

- Borte for godt

Jørn Eggum, som også sitter i sentralstyret i Ap, mener dét er en helt forferdelig idé som vil knuse norsk næringsliv.

- Vi får ikke fart på omstillingen ved å legge ned oljenæringen. Tvert imot. Vi får ikke omstilt et tomt verft. Mister vi leverandørindustrien er den borte for godt, sier Eggum.

- Det er ingen motsetning mellom å gi leverandørindustrien mer forutsigbarhet gjennom oljeskattepakken og å få til den grønne omstillingen Bergstø snakker varmt om. Disse er gjensidig avhengige av hverandre, legger han til.

Frie inntekter

Det var for å sikre sysselsetting at Stortinget sommeren 2020 endret oljeskatteregimet.

Endringene innebar betydelige subsidier til petroleumsnæringen og medførte at oljeselskapene kunne skrive av skatt direkte i utgiftsåret, samt at de fikk en friinntekt på 24 prosent på toppen av avskrivningen.

- Men én ting har Bergstø helt rett i: Folk som jobber i oljenæringen og leverandørindustrien fortjener respekt. Dette er dyktige fagarbeidere som jobber hver eneste dag for vår felles velferd. Og Bergstø er så absolutt velkommen til våre medlemsbedrifter for å se hvordan det grønne skiftet nå skjer i praksis, legger Eggum til.

- Styrker Russland

Også Frp er svært kritisk til signalene fra SVs påtroppende leder. Kirsti Bergstø er eneste kandidat til å etterfølge Audun Lysbakken, og velges på landsmøtet i mars.

- SV kunne like gjerne sagt rett ut at de ønsker å styrke russisk energimakt og andre diktaturer, sier Terje Halleland (Frp) til Dagbladet.

- Etter nesten ett år med russisk energikrig mot Europa er det absurd at Bergstø står inne for en politikk som vil svekke rammebetingelsene på norsk sokkel og undergrave demokratisk og pålitelig energi til våre allierte, sier Halleland.

RISTER PÅ HODET AV VALGSTØTTE: Terje Halleland (Frp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RISTER PÅ HODET AV VALGSTØTTE: Terje Halleland (Frp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Oppgjør i egne rekker

Han legger til at «sosialistene bommet grovt i klappjakten på Norges viktigste næring».

Og Frp-toppen noterer seg at han er hjertens enig med Ap-mann Jørn Eggum. Likevel synes Halleland at det er underlig at Eggum samtidig lar LO sponse SVs valgkasse med millioner av kroner.

- Jeg opplever at Jørn Eggum og Frp ofte er enige om at vi ønsker en offensiv og forutsigbar petroleumspolitikk. Det er fint at han kritiserer disse utspillene fra SV, men det er uforståelig at han samtidig ikke tar et oppgjør i egne rekker og kritiserer LO høylytt for å sponse SVs oljefiendtlige politikk med millioner av kroner i valgår, sier Halleland.

Ved valget i 2021 ga LO fem millioner kroner til SVs valgkampkasse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer