Gaza-krigen:

- Fullstendig uakseptabelt

Bilder og videoer fra Gaza viser det som ifølge eksperter er israelske soldater som bruker våpenet M72, produsert av norsk-finske Nammo. SV, MDG, Rødt og Palestinakomiteen reagerer kraftig.

AVFYRER VÅPEN: Flere eksperter mener at dette klippet viser et M72-våpen som er produsert av norsk-finske Nammo. Videoen viser israelske soldater under en operasjon i Gaza i desember 2023. Reporter: Emma Dalen. Video: IDF. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er fullstendig uakseptabelt at norske våpen eller våpen produsert av norskeide selskaper brukes i krigsforbrytelser i Gaza, sier SV-leder Kirsti Bergstø til Dagbladet.

Bilder og videoer publisert av Israels forsvar (IDF) i november og desember i fjor, viser israelske soldater som bruker rakettkastere i krigen i Gaza.

Våpenet er av typen M72, ifølge flere eksperter Dagbladet har snakket med.

- At det er en M72 er tydelig, og granaten som går ut er sterkt karakteristisk for anti-struktur-ammunisjon, sier oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskole til Dagbladet, etter å ha blitt forelagt bildene.

Informasjonsdirektør Thorstein Korsvold i Nammo bekrefter overfor Dagbladet at det bare er to steder i verden hvor M72 produseres i dag: på Nammos fabrikk på Raufoss, og på Nammos fabrikk i Mesa, Arizona.

IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 14. desember i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters
IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 14. desember i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters Vis mer

Norge selger ikke våpen til Israel. Varer som produseres i USA er imidlertid underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk.

Det inkluderer våpen produsert ved norskeide eller delvis norskeide selskapers amerikanske fabrikker. Dermed kan de selges til land Norge ikke selger forsvarsmateriell til - som Israel.

- SV har fremmet forslag for å tette hull i regelverket rundt våpeneksport og -kontroll, fordi vi har hørt over tid at flere aktører skylder på hverandre. Regjeringen peker på selskapet, og selskapet peker på amerikansk lovgivning. Det mener vi er uholdbart, og ikke godt nok, sier Bergstø.

«En fullstendig ansvarsfraskrivelse» kaller partilederen det - både fra regjeringens og Nammos side.

- Eierskapsmeldinga er ikke verdt papiret den er skrevet på hvis vi ikke engang kan forhindre at våpen som produseres av et statlig selskap blir brukt i krigsforbrytelser. Det gir ikke mening om norske selskaper kan selge våpen til land i krig bare fordi fabrikken ligger i et annet land. Den unnskyldningen må regjeringen slutte å gjemme seg bak.

KRITISK: - Det er fullstendig uakseptabelt at norske våpen eller våpen produsert av norskeide selskaper brukes i krigsforbrytelser i Gaza, sier SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KRITISK: - Det er fullstendig uakseptabelt at norske våpen eller våpen produsert av norskeide selskaper brukes i krigsforbrytelser i Gaza, sier SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Industri i vanry

Bergstø har en klar oppfordring til regjeringen:

- De må komme på banen og si klart ifra, både til Nammo og til amerikanske myndigheter, at norske våpen og våpenkomponenter ikke skal selges til Israel, sier hun.

En video publisert av IDF i desember i fjor - som ifølge flere eksperter viser en M72 bli avfyrt - skal ifølge IDF vise en operasjon hvor israelske soldater «eliminerte terrorister».

- Israel er skyld i massive krigsforbrytelser under de siste månedenes bombing av Gaza, og har lenge stått for en folkerettsstridig okkupasjon av Palestina. Våpen produsert av norske selskaper burde aldri funnet veien dit. Det er avgjørende å gjøre det vi kan for å forhindre det, om vi skal ha den legitimiteten som vi mener at norsk våpenproduksjon bør ha, sier Bergstø.

SV har fremmet et forslag i Stortinget hvor de blant annet ber regjeringen «stille krav til norske statlige våpenprodusenter og datterselskap med fabrikker i USA om å ikke selje komponenter direkte eller indirekte til Israel».

- Jeg er ganske trygg på at det store flertallet i Norge vil mene at det er uakseptabelt at våpen produsert av selskaper der Norge er eier, brukes til krigsforbrytelser i Gaza. Det vil sette hele norsk våpenindustri i vanry. Og det er vi ikke tjent med, sier Bergstø.

IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 17. november i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters
IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 17. november i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters Vis mer

- Gjør ingen verdens ting

Bergstø får støtte fra Rødt.

Partiet har fremmet et forslag i Stortinget hvor de ber regjeringen «sikre at norske statlig eide våpenprodusenter og deres datterselskaper med fabrikker utenfor Norge ikke selger våpen, våpenkomponenter eller annet militært utstyr direkte eller indirekte til Israel».

- Denne saken viser hvor viktig det er at Stortinget nå tar grep, og sørger for at våpen fra norskeide fabrikker ikke havner hos apartheidstaten Israel, som står i fare for å utføre et folkemord på palestinerne.

Det sier utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes i Rødt til Dagbladet.

- Regjeringa gjør ingen verdens ting for å hindre at våpen fra norskeide selskaper havne i Israel, sier han.

Moxnes viser blant annet til at Norge ikke krever sluttbrukererklæringer ved salg av forsvarsmateriell til USA.

- Det som da vil skje er at norsk forsvarsteknologi kan bli brukt til krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og i verste fall: i folkemordet mot palestinerne.

Sør-Afrika har anklaget Israel for folkemord i Gaza. Anklagen behandles i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ).

Israel avviser anklagene, og hevder selvforsvar etter Hamas-angrepet 7. oktober i fjor. Moxnes understreker at det er ICJ som må ta stilling til folkemord-anklagen.

- Etter FNs folkemordkonvensjon er de tilslutta statene - deriblant Norge - medskyldige i folkemord hvis de bidrar til folkemord. Det kan omfatte Norge, som stilltiende våpenleverandør. Det er veldig alvorlig, sier Moxnes.

KRITISK: - Regjeringa gjør ingen verdens ting for å hindre at våpen fra norskeide selskaper havne i Israel, sier utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes i Rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: - Regjeringa gjør ingen verdens ting for å hindre at våpen fra norskeide selskaper havne i Israel, sier utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes i Rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Ordkløveri

I november i fjor sa utenriksminister Espen Barth Eide at «norske komponenter i utenlandske våpen» kan ende opp i Israel.

- Men da er det etter vår mening ikke norske våpen, for der er det regler for hva som utgjør et norsk våpen. Og der har vi strenge regler som vi mener holdes, sa Barth Eide.

Moxnes er lite imponert over denne forklaringen.

- Alle skjønner at dette er ordkløveri fra statsrådens side - og manglende politisk vilje, sier han - og utdyper:

- Man vil alltid være underlagt vertslandets eksportregelverk. Men det er ingenting i USAs regler som pålegger et selskap å selge til Israel. Norskeide selskaper har ingen plikt til det, selv om de kan det hvis de har et datterselskap i USA.

Moxnes mener at staten kunne brukt eierskapet i Nammo til å forhindre at våpen produsert ved Nammos amerikanske fabrikk ender opp i Israel.

- Hvis Norge sier: «dette vil vi ikke», så kan de la være.

KRITISK: - Om ikke regjeringen selv tar initiativ til en gransking, når informasjonen de har gitt offentligheten ikke stemmer, vil MDG se på hva vi kan gjøre på Stortinget for å få fram alle sider av saken, sier MDGs Lan marie Berg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITISK: - Om ikke regjeringen selv tar initiativ til en gransking, når informasjonen de har gitt offentligheten ikke stemmer, vil MDG se på hva vi kan gjøre på Stortinget for å få fram alle sider av saken, sier MDGs Lan marie Berg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Åpner for å kreve gransking

Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) reagerer kraftig på det som kommer fram i Dagbladets sak.

- Regjeringen og Nammo har ved flere anledninger hevdet at våpen fra Nammo ikke eksporteres til Israel - likevel ser vi nå at Israel med all sannsynlighet bruker våpen produsert av Nammo i krigføring.

Det skriver stortingsrepresentant Lan Marie Berg i en e-post til Dagbladet.

- Her trengs full innsikt i hvordan våpen produsert av et statlig norsk selskap bidrar til israelsk krigføring i Gaza. Om ikke regjeringen selv tar initiativ til en gransking, når informasjonen de har gitt offentligheten ikke stemmer, vil MDG se på hva vi kan gjøre på Stortinget for å få fram alle sider av saken, skriver hun videre.

- Vondt og tungt

Kjell Stephansen er leder i BDS-utvalget (boikott, desinvesteringer, sanksjoner av Israel) i Palestinakomiteen.

- For det første er det forferdelig leit å se at norske våpen blir brukt mot palestinere. Jeg blir lei meg, sier han til Dagbladet.

Det er «vondt og tungt» å se lese saken Dagbladet publiserte onsdag, forteller han.

- Den norske staten prøver å framstille seg selv som en fredsmekler. Samtidig forsyner vi den ene parten i en krig med våpen. Hvordan kan vi da tenke at vi har troverdighet som fredsmekler? Jeg syns det er utrolig at den norske stat ikke sørger for at våpentransaksjoner til Israel stanses.

KRITISK: - For det første er det forferdelig leit å se at norske våpen blir brukt mot palestinere. Jeg blir lei meg, sier Kjell Stephansen i Palestinakomiteen. Foto: Privat
KRITISK: - For det første er det forferdelig leit å se at norske våpen blir brukt mot palestinere. Jeg blir lei meg, sier Kjell Stephansen i Palestinakomiteen. Foto: Privat Vis mer

I november skrev statssekretær Tore Onshuus Sandvik i Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til Dagbladet at det er viktig for departementet at Nammo er «kjent med statens forventninger og gjør aktsomhetsvurderinger som vi forventer av selskapene».

- Det har vi forsikret oss om at Nammo gjør, skrev Sandvik.

Stephansens stiller spørsmål ved hvorvidt dette er tilfelle, og hevder snarere at selskapet «overhodet ikke gjør aktsomhetsvurderinger», gitt at våpen produsert ved Nammos fabrikk i USA ender opp Israel.

- Det synes jeg er helt utrolig, sier han.

- ELIMINERTE TERRORISTER: «Soldatene i kampavdelingen - med støtte fra luftvernild, obersvasjonsposter og ingeniørstyrker - ryddet omnrådet i asbahen, eliminerte terrorister, og traff dusinvis med terroristmål og infrastruktur, skriver IDF om operasjonen i Gaza. Skjermdump: IDF
- ELIMINERTE TERRORISTER: «Soldatene i kampavdelingen - med støtte fra luftvernild, obersvasjonsposter og ingeniørstyrker - ryddet omnrådet i asbahen, eliminerte terrorister, og traff dusinvis med terroristmål og infrastruktur, skriver IDF om operasjonen i Gaza. Skjermdump: IDF Vis mer

Fordømmer Hamas-angrep

Stephansen er tydelig på at han mener at angrepet Hamas gjennomførte mot Israel 7. oktober var en krigsforbrytelse.

- Alle angrep på sivile er krigsforbrytelser. Men det er ikke en krig mot Hamas Israel fører nå. Nå fører de en krig mot det palestinske folk.

Det er heller ikke formildende at IDF skal ha «eliminert terrorister» under operasjonen som vises i videoen hvor man ifølge ekspertene kan se Nammo-våpenet, mener Stephansen.

- Israel ser på alle palestinere som yter motstand som terrorister. Hvem Israel kaller terrorister, kan ikke vi andre ta hensyn til.

Nærings- og fiskeridepartementet framholdt i november at det ikke er solgt våpen fra Norge til Israel.

- Det som produseres i andre land, er underlagt eksportregelverk i de enkelte landene. Her gjelder det et amerikansk produkt og en bedrift i USA under amerikansk lovgivning, skrev statssekretær Sandvik.

Stephansen karakteriserer denne forklaringen «en voldsom ansvarsfraskrivelse.»

- Uansett hvordan du definerer denne fabrikken - som norsk eller amerikansk - forsyner den Israel med våpen. Det er i strid med intensjonen i norske våpeneksportregler, som er at vi ikke skal forsyne krigførende parter med våpen.