Fyrer løs mot Facebook etter skandalen

- Dette er dominoeffekten, skriver Elon Musk.

REFS: Elon Musk fyrer løs mot Facebook. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB
REFS: Elon Musk fyrer løs mot Facebook. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Joe Biden formelt skulle utpekes til president i den amerikanske Kongressen onsdag kveld norsk tid, brøt det ut skandaløse scener.

Trump-supportere tok seg gjennom sperringer, og inn på Capitol Hill, der kongressmedlemmer fra begge partier, og visepresident Mike Pence, måtte eskorteres bort i sikkerhet.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

Først flere timer etter kunne kongressrepresentantene returnere for å fortsette på jobben med å formelt utpeke Joe Biden til amerikansk president, noe som skjedde i morgentimene torsdag norsk tid.

Refser Facebook

De sjokkerende scenene har blitt fordømt verden over. Også amerikanske rikinger og Wall Street-topper er forbannet. Blant dem den eksentriske Tesla-gründeren Elon Musk.

I en Twitter-melding deler han et meme, som gjør det helt klart at han mener Facebook må ta mye av skylden for scenene som utspilte seg onsdag kveld og natt til torsdag.

VÅPENDRAMA: Denne videoen viser våpendramaet som foregikk inne i Kongressebygnigen. VIDEO: AP Vis mer

Musk har nemlig delt et bilde av en mann som er i ferd med å dytte borti en bitte liten dominobrikke.

Ved dominobrikken står det: «En nettside for å vurdere kvinnene på campus».

Det henvises da til Facebook og Mark Zuckerberg. I 2003 skrev han nemlig et program som sammenliknet bilder av to personer, slik at brukeren selv kunne velge hvem som var mest attraktiv.

Programmet foret Zuckerberg med bilder fra Harvard-universitetets studentbildedatabase. Programmet kalte han «Facemash», og det er en forløper til Facebook, som Zuckerberg påbegynte i 2004.

På bildet Musk har delt er altså dette den første, lille dominobrikken, mens den alle siste brikken i dominorekken, en stor brikke, er knyttet til en Twitter-melding som henviser til mannen som fikk mest oppmerksomhet under nattas kaos.

VI MÅ SLÅSS: - Vi må slåss som et helvete. sier Donald Trump til sine tilhengere. VIDEO: AP Vis mer

«The Capitol ser ut til å være under kontroll av en mann i en Viking-hatt».

«Dette kalles dominoeffekten», skriver Musk til bildet, som med det klart og tydelig gir uttrykk for at han mener Zuckerberg og Facebook er medskyldige i nattas kaos, og vel så det.

Zuckerberg reagerer

Ifølge New York Times tok Mark Zuckerberg grep og stengte Trumps brukerkonto på Facebook i 24 timer onsdag.

Twitter kunngjorde på samme tid at de ville stenge Trumps konto i tolv timer.

Bakteppet skal være at Trump har brutt deres retningslinjer.

New York Times siterer blant annet et internt notat, der Zuckerberg uttrykte overfor sine ansatte at han var i «sorg over volden».

Videre forklarte toppsjefen at Facebook modererte Trumps brukerkonto i enda større grad fordi man anså det som «en nødssituasjon».

Også andre reagerer med avsky etter å ha sett de dramatiske bildene av opprør og vold i Washington.

- Skammelig kapittel

Flere verdenskjente toppsjefer har også tatt til orde og retter krass kritikk mot Donald Trump.

- I dag markerer et trist og skammelig kapittel i vår nasjons historie. De som er ansvarlige for dette opprøret skal stilles til ansvar, og vi må fullføre overgangen til påtroppende president Bidens administrasjon. Det er særlig når idealene våre blir utfordret, at de betyr mest, skriver Apples administrerende direktør, Tim Cook, på Twitter.

Donald Trump har nå altså ikke mulighet til å dele sine tanker og meninger på sosiale medier, men han sier i en uttalelse torsdag formiddag at han er uenig i valgresultatet.

- Selv om jeg er fullstendig uenig i resultatet av valget, og fakta støtter meg, så vil det uansett bli en rolig og fredelig overgang 20. januar. Jeg har alltid sagt at vi ville fortsette vår kamp for å sørge for at bare lovlige stemmer ble opptalt, skriver Trump i uttalelsen.

Uttalelsen kommer minutter etter at Kongressen formelt har godkjent Joe Biden som USAs neste president. Det skjedde rundt 03.30 lokal tid.

Mange har anklaget Trump for å ha oppmuntret sine supportere til å ta seg inn på Capitol Hill.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer