Christen Sveaas:

Fyrer løs mot Røkke: - Grisete

Byr opp til rikingkrangel og søksmål.

RASENDE: Christen Sveaas i selskapet Kistefos langer ut mot Aker. Foto: Berit Roald / NTB
RASENDE: Christen Sveaas i selskapet Kistefos langer ut mot Aker. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Christen Sveaas, eier av Kistefos, kritiserer Aker og Kjell Inge Røkke for deres kontroll over Solstad Offshore, og kaller det en av de «mest grisete transaksjonene» på Oslo Børs.
  • Sveaas mener restruktureringsplanen favoriserer Aker på bekostning av andre aksjonærer.
  • Kistefos, som eier 15% av Solstad Offshore, krever en ekstraordinær generalforsamling for å vurdere søksmål mot de ansvarlige for restruktureringsplanen. Aker eier 22,9% av Solstad Offshore.

Kistefos-eier Christen Sveaas langer ut mot det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker i en pressemelding torsdag morgen.

I en usedvanlig krass uttalelse er han tydelig på hva han mener om Akers varslede kontroll over rederiet Solstad Offshore.

- Dette er en av de mest grisete transaksjonene vi har sett på Oslo Børs. Restruktureringsplanen innebærer en grov forskjellsbehandling av aksjonærer og beriker Aker på aksjonærfellesskapets bekostning, lyder kraftsalven fra Sveaas.

Solstad Offshore bekrefter i en børsmelding at at det har mottatt et brev fra Kistefos, der sistnevnte ber om at styret innkaller til ekstraordinær generalforsamling. Her skal aksjonærene blant annet stemmes over Sveaas' forslag om søksmål.

- Skitten

Han retter ytterligere kraftig skyts mot Røkke-selskapet:

- Det er en skamplett for Oslo Børs og Norge som investeringsland at en dominerende aktør som Aker tillates å forskjellsbehandle og mishandle medaksjonærer. Vi skjønner ikke hvorfor styret i Solstad har latt seg villede av Aker til å mishandle aksjonærer gjennom en så skitten transaksjon, hevder han.

Selv eier selskapet hans 15 prosent av Solstad Offshore, og krever en ekstraordinær generalforsamling for å vurdere søksmål mot de ansvarlige for restruktureringsplanen. Røkke-selskapet Aker eier i dag 22,9 prosent av selskapet.

Likningstallene for 2022 ble sluppet onsdag morgen, og dette er de tre som troner på toppen. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Styreleder i selskapet, Harald Espedal, opplyser til E24 at han ikke har noen kommentarer på nåværende tidspunkt.

Børsen har vært i kontakt med selskapet, som var utilgjengelig for kommentar torsdag formiddag.

Kommunikasjonssjef i Aker, Atle Kigen, henviser overfor Børsen til Solstad Offshore.

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

Varsler tøff maktkamp

Børskommentator Thor Chr. Jensen i Dagens Næringsliv påpeker i en kommentar i avisa at han har skrevet om aksjer siden 1992. Meldingen fra Kistefos savner sidestykke, mener Jensen.

«Pressemeldingen fra Kistefos er noe av det heftigste jeg har lest på disse 31 åra. Det sier ikke så lite», skriver Jensen.

«Sveaas er en sta jævel. Det samme er Røkke. Striden om pengene i Solstad Offshore kan utvikle seg til en av tøffeste maktkampene i norsk finans på mange år».

Sikret seg majoriteten

Bakgrunnen for konflikten startet 23. oktober, hvor Solstad Offshore hadde sikret seg en refinansieringsløsning for 11 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Pengene skal hentes inn via det ferske selskapet Solstad Newsco, som etter planen skal børsnoteres innen et år fra avtalen sluttføres.

ANKLAGES: Kjell Inge Røkke-selskapet Aker får kritikk for skittent spill. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ANKLAGES: Kjell Inge Røkke-selskapet Aker får kritikk for skittent spill. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Dagens Solstad-selskap vil eie 27,3 prosent av disse aksjene, samt rett til å tegne aksjer på ytterligere 13,6 prosent.

Da gjenstår det omtrent 60 prosent av aksjene, som Røkke-selskapet soper opp. Det skyldes at Aker bidrar med 2,25 milliarder i friske penger, og at det Aker-dominerte selskapet AMSC går inn i selskapet med skipet «Normand Maximus» - til en verdi på en milliard kroner.

- Kistefos mener restruktureringsplanen er et brudd på integritet og moral og et klart brudd på normal markedspraksis. Dette må de ansvarlige for planen erstatte. Kistefos ønsker å finne en løsning som likebehandler alle aksjonærer, noe sittende styre ettertrykkelig har demonstrert at de ikke gjør, freser Sveeas i pressemeldingen.

Kistefos ber generalforsamlingen ta stilling til om Solstad Offshore, og dets datterselskaper, skal kreve erstatning av rekke aktører. Bakgrunnen er påståtte tap påført Solstad Offshore som følge av transaksjonene annonsert av Solstad i børsmelding fra 23. oktober.