Fyrverkeri-krise: - Alvorlig varebrist

Nordens største fyrverkeriaktør slår alarm. Får ikke fylt opp varelageret før i januar.

KAN BLI GLISSENT: Norske fyrverkeriaktører er rammet av forsyningskrisen. Det har resultert i et magert varelager opp mot nyttårsaften. Foto: Hans-Even Bakken / Shutterstock / NTB
KAN BLI GLISSENT: Norske fyrverkeriaktører er rammet av forsyningskrisen. Det har resultert i et magert varelager opp mot nyttårsaften. Foto: Hans-Even Bakken / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Vi hadde vårt sterkeste resultat på 25 år i fjor. Jeg kan med sikkerhet konstatere at det ikke settes noen ny rekord i år, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkerier AS, til Børsen.

Ei drøy uke før nyttårsaften slår Nordens største leverandør av fyrverkeri alarm om alvorlig varemangel. Den globale fraktkrisen har skapt voldsomme utfordringer for en rekke virksomheter i høst og vinter.

Svea er blant dem som nå rammes kraftig av situasjonen.

- For det første så besluttet vi å kutte bestillingene med ti containere i år, som følge av økte fraktpriser. Normalt betaler vi litt over hundre tusen kroner for å frakte én container fra Kina til Norge. Nå koster det 330 000 kroner per stykk.

- Alvorlig

Ekstreme fraktkostnader er ikke fyrverkerigigantens eneste bekymring.

- Akkurat nå har vi elleve containere som ikke kommer fram i tide. Disse kommer først i januar. Det er en alvorlig varebrist, som også rammer våre konkurrenter, sier han.

For som Børsen tidligere har omtalt har en «perfekt storm» ført til at store deler av verdenshandelen er nede i knestående.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.