G7-landene: Enige om
russisk oljeembargo

I en felles erklæring forplikter de syv landene seg til å stanse import av russisk olje og gass.

MØTTES DIGITALT: Lederne for G7-landene ble enige om en rekke punkter da de søndag snakket sammen i et videomøte. Foto: REUTERS
MØTTES DIGITALT: Lederne for G7-landene ble enige om en rekke punkter da de søndag snakket sammen i et videomøte. Foto: REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder nyhestbyrået Reuters.

Det internasjonale forumet G7 består av USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Japan, Canada og Italia.

Lederne for de respektive landene kom til enighet under et videomøte søndag.

«Vi vil forsikre oss om at vi gjør det på en ryddig måte til riktig tid, for på den måten å sørge for at verden klarer å finne alternativer», heter det blant annet i erklæringen, som er publisert på nettsidene til Det hvite hus.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Vil akselerere grønn overgang

De vil ifølge erklæringen også sørge for en «stabil og bærekraftig global energiforsyning og rimelige priser for forbrukere».

Det skal landene få til blant annet ved å akselerere prosessen mot å bli mindre avhengige av fossile energikilder, og overgangen til ren energi.

G7 har også blitt enige om å ta grep som vil isolerere Russland ytterligere fra verdensmarkedet «langs alle sektorer av landets økonomi».

De vil i tillegg fortsette å innføre sanksjoner mot russiske banker som er knyttet til den globale økonomien, og som er avgjørende for Russlands finanssystem.

EUs forslag kan stanses

Tidligere denne uken foreslo EU-kommisjonen å innføre russisk oljeembargo. De ønsker å fase ut import av russisk olje i løpet av det neste halve året.

Ungarn kan imidlertid stikke kjepper i hjulene for forslaget. Regjeringen til landets sittende statsminister, Viktor Orban, har vært kritisk til omfattende sanksjoner mot Russland.

Orban har tidligere signalisert at Ungarn vil legge ned veto mot et forbud mot russisk olje i EU. Det har landet alle muligheter til. Les mer i denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer