Ga beskjed om hastebetaling

Nasjonal sikkerhetsmyndighet fikk beskjed av Justisdepartementet om å betale 147 millioner kroner til Norwegian property på dagen, for å begrense tap for staten.

KLAR BESKJED: I et brev fra Justisdepartementet sendt 21 desember får NSM beskjed om å betale 147 millioner kroner samme dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KLAR BESKJED: I et brev fra Justisdepartementet sendt 21 desember får NSM beskjed om å betale 147 millioner kroner samme dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det går fram i et tildelingsbrev fra Justis- og beredskapsdepartementet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet den 21 desember i fjor.

I brevet får NSM beskjed om å betale 147 224 820,90, på dagen.

«NSM må allerede 21. desember 2023 gjennomføre en befriende innbetaling av det utestående lånebeløpet som er trukket opp, inkludert renter, til Norwegian Property ASA. Formålet med dette er å begrense statens rentekostnad/tap», heter det i brevet.

Dagen før hadde Stortinget noe motvillig vedtatt å bevilge 200 millioner kroner til NSM for å dekke det ulovlige lånet etaten har tatt opp hos Norwegian property.

- Usikkert

I brevet går det også fram at det fortsatt er usikkert akkurat hvor mye NSM skylder Norwegian Property før de er frii fra sine gjeldsforpliktelser.

«Det er usikkert når avklaring av endelig beløp som må tilbakebetales vil foreligge og eventuelle utbetalinger kan skje», heter det i brevet.

GIKK PÅ DAGEN: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet Sofie Nystrøm og forsvarsminister Bjørn Arild Gram under en pressekonferanse om Nasjonal sikkerhetsmyndighets rapport sikkerhetsfaglige råd. Nystrøm gikk av 8. desember. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
GIKK PÅ DAGEN: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet Sofie Nystrøm og forsvarsminister Bjørn Arild Gram under en pressekonferanse om Nasjonal sikkerhetsmyndighets rapport sikkerhetsfaglige råd. Nystrøm gikk av 8. desember. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Justisminister Emilie Enger Mehl har fått en rekke kritiske spørsmål etter det ble kjent at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tatt opp to ulovlige lån på til sammen 200 millioner kroner.

Vil redegjøre

Mehl har sagt seg villig til å redegjøre for Stortinget om saken i neste uke.

Fredag 8. desember gikk NSM-direktør Sofie Nystrøm av på dagen etter at det ble kjent at NSM hadde tatt opp et ulovlig lån. Regjeringen gjorde det klart at NSM hadde gått langt utover sine fullmakter, og bestemte seg samtidig for å bevilge 200 millioner kroner for å innfri det ulovlige lånet.

Nystrøm har hevdet at Justisdepartementet var kjent med en leieavtale som beskrev en finansieringsmetode som inkluderte et lån før NSM inngikk avtalene.

Mehl og Justisdepartementet har sagt at de ikke kjenner seg igjen i Nystrøms påstander.