- Galimatias, sier oljeekspert før krisemøter i dag

Opec og G20 kjemper for å unngå fulle oljelagre og forverret krise. - Vi kan møte veggen i mai, mener oljeanalytiker.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona-pandemien fører med seg en annen krise, som millioner av ansatte i oljebransjen om få uker kan merke virkningene av.

Før krisemøter i Opec og G20-landene langfredag anslår Rystad Energy at etterspørselen fra normalnivået på 100 millioner har falt til 73 millioner fat om dagen - det største fallet i moderne tid.

En enighet fra i går mellom Opec-landene og Russland, om kutt på ti millioner fat kan ifølge S&P Global falle sammen fordi Mexico sier nei.

- Møter veggen

- Med de ti millioner fatene i Opec-kutt, vil vi møte veggen om 60 dager. Da er lagrene fulle, sier Nysveen til Dagbladet.

- Det er galimatias, sier han om Mexicos motvilje mot å bidra til Opec-kuttet på ti millioner fat.

Hvis dette kuttet faller bort, vil lagrene fylles enda tidligere.

- Hvis ingen gjør noe, vil oljelagrene bli fulle i løpet av 30 dager fra 1. april, sier Per Magnus Nysveen.

Det mener han vil gi store skadevirkninger, som lekkasjer og verdiløs olje.

Norge deltar i G20

Norges olje- og energiminister Tina Bru (H) er invitert med på G20-møtet.

NORGE I G20: Norges olje og energiminister Tina Bru (H) deltar på G20s videokonferanse i ettermiddag, får Dagbladet opplyst av Olje- og energidepartementet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NORGE I G20: Norges olje og energiminister Tina Bru (H) deltar på G20s videokonferanse i ettermiddag, får Dagbladet opplyst av Olje- og energidepartementet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Statsråden har takket ja, sier pressevakta i Olje- og energidepartementet ti Dagbladet.

Han vil ikke si noe om Norges holdning før etter møtet.

Fordi oljeprisen allerede har falt brutalt til nivåer på rundt 30 dollar fatet, vil manglende enighet i G20 idag gi en enda større krise.

- Verdiløs olje

- Da blir mye av oljen verdiløs, fordi ikke går an å skaffe lovlig lagerplass på så kort tid, og da må de stenge ned produksjonen. Hvis de finner det ut for sent, kan det bli et sikkerhetsproblem, sier Per Magnus Nysveen.

Han forklarer at det å stenge ned produksjonen raskt er noe helt uvanlig, som oljeselskapene ikke har rutiner for og kanskje ikke engang har testet ut.

- I verste fall er det plattformsjefene som finner ut at de ikke blir kvitt oljen, og må hastestenge, sier Nysveen, og nevner lekkasjer som en mulig følge.

KAMPHANER: Corona-krisen har tvunget Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman til å avslutte sin krig om oljemarkedsandeler. Men skaden har allerede skjedd. Foto: NTB Scanpix/REUTERS
KAMPHANER: Corona-krisen har tvunget Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman til å avslutte sin krig om oljemarkedsandeler. Men skaden har allerede skjedd. Foto: NTB Scanpix/REUTERS Vis mer

Han håper myndighetene verden over i stedet tvinger selskapene til å stenge ned i tide, så det kan gjøres saktere og mer kontrollert.

- Kan havne i avgrunnen

Minst like alvorlig som sikkerhetsfaren, er ringvirkningene for økonomien.

- Det vil være en katastrofe for de 10 millioner ansatte i denne bransjen, og for de ti ganger så mange som er påvirket av denne bransjen, hvis vi havner i denne avgrunnen, sier Nysveen.

OLJEEKSPERT: Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy. Foto: Rystad Energy
OLJEEKSPERT: Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy. Foto: Rystad Energy Vis mer

Det han frykter er et totalt bortfall av inntekter i andre kvartal.

Derfor håper han ministrene på G20-møtet blir enige om å kutte verdens produksjon med ytterligere 10 millioner fat om dagen utover Opecs kutt - som nå også står i fare.

- I så fall trenger vi ikke møte veggen. Da avverger vi den største krisen, sier Nysveen.

- Ikke siden andre verdenskrig

Det han håper kan oppnås er en mykere landing, etter at to ulykker denne vinteren kom nesten samtidig:

Corona-krisen og frontalkollisjonen om oljeproduksjon mellom Russlands Putin og Saudi-Arabias hersker Mohammed bin Salman.

Nå har corona-krisen, pluss kollaps i både oljepris og etterspørsel, tvunget Putin og bin Salman til å avblåse krigen om markedsandeler.

Spørsmålet er hvor mye krisen det allerede har ført til kan dempes.

- Vi står foran en mulig resesjon som verden ikke har sett siden andre verdenskrig. Pandemien fikk hele verden til å beslutte nedstengninger samtidig. Ingen trodde det ville spre seg så raskt, sier Nysveen.

«Fangens dilemma»

Han roser et land som ellers ikke er vant med heiarop fra verdenssamfunnet. Saudi-Arabia har gått foran, og fått med seg Opec og Russland på kutt på ti millioner fat - en enighet som Mexico nå truer med å ødelegge.

- Saudi-Arabia har tatt ansvar, for skipet er i ferd med å synke, og de tetter hullene med klærne sine, sier Nysveen.

Han mener andre land snarest må gjøre det samme, selv om alle håper å slippe.

USA RAMMES HARDT: President Donald Trumps USA er blant landene som blir hardest rammet av oljeprisfall og oljelagre som snart er fulle. Her i et møte med Russlands Vladimir Putin under G20-møtet i Osaka i juni i fjor. Foto: NTB Scanpix/Brendan Smialowski/AFP
USA RAMMES HARDT: President Donald Trumps USA er blant landene som blir hardest rammet av oljeprisfall og oljelagre som snart er fulle. Her i et møte med Russlands Vladimir Putin under G20-møtet i Osaka i juni i fjor. Foto: NTB Scanpix/Brendan Smialowski/AFP Vis mer

- Det er «fangens dilemma». Alle håper å kunne produsere mest mulig, og at de andre skal kutte. Regjeringene må ta ansvar for et marked som har kollapset, og som kan kollapse enda mer, sier han.

- Norge kan miste anseelse

Da er USA viktigst, som verdens største oljeproduserende land.

- De har flest ansatte og største negative konsekvenser av en større kollaps i oljeprisen.

- Hva betyr dette for Norge?

- At Norge er i samme båt som alle andre. Hvis vi insisterer på å leke «fangens dilemma», mister vi veldig mye internasjonal anseelse. Norge må være med på dugnaden, sier Nysveen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer