Reaksjoner på statsbudsjettet:

- Galskap

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at regjeringen la fram statsbudsjettet fredag morgen.

RASER: Frps Frank Sve mener regjeringen ikke gjør nok for å få ned antall drepte i trafikken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RASER: Frps Frank Sve mener regjeringen ikke gjør nok for å få ned antall drepte i trafikken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens prioriteringer av alt fra miljø til veier, og støtte til folk som sliter i dyrtida får kraftig refs fra opposisjonen.

- Mens stadig flere står i brødkø fordi de ikke har råd å kjøpe mat, er regjeringens svar å gi dem en skattelette som tilsvarer rett over to brødskiver i uka, sier Frps nestleder Hans Andreas Limi.

Han mener budsjettaperne er de som jobber, men bor alene, og må greie seg på én inntekt mens alle utgiftene stiger.

- Bensinavgiftene har nå økt med omtrent en krone per liter siden Vedum ble finansminister, dette kommer på toppen av de ekstreme prisene og er en kraftig belastning for folk, særlig i distriktene hvor folk er helt avhengige av å bruke bil, sier Limi.

Regjeringen øker oljepengebruken med 100 milliarder sammenliknet med hva de foreslo for ett år siden, påpeker han.

- Det er rett og slett godt gjort å bruke 100 milliarder kroner mer uten å evne å hjelpe dem som nå sliter mest, sier Limi.

- Galskap

Hans partifelle og samferdeslspolitiske talsperson, Frank Sve, frykter budsjettet ikke gjør nok for å få ned antall drepte i trafikken.

Sve mener de såkalte «dødsveiene» ikke er prioritert i statsbudsjettet, og at trafikktrygging og tiltak for å kunne redusere den kraftig økningen i dødsulykker i trafikken ikke møtes med tiltak.

Han viser til at regjeringen varsler at de vil bygge mindre av firefelts veier.

- Om vi skal få ned dødsulykkene på norske veier er det galskap å bygge mindre av de tryggeste veiene våre.

- Uholdbar situasjon

Også finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er kritisk, og mener regjeringen gjør for lite for folk som sliter økonomisk.

- Regjeringen gjør altfor lite for barnefamiliene og minstepensjonistene som nå sliter med å få endene til å møtes. Regjeringen burde ha økt barnetrygden, innført en bedre strømstøtte, gjeninnført fritidskortet for barn og unge og økt minstepensjonen for enslige minstepensjonister, sier Ropstad.

- Situasjonen slik den er nå er uholdbar. Vi hører folk med vanlige inntekter si at de må velge mellom mat og regninger. De har i hvert fall ikke råd til fritidsaktiviteter for barna sine.

- UHOLDBAR SITUASJON: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener situasjonen nå er uholdbar, og at flere med vanlige inntekter må velge mellom mat og regninger. Foto: Annika Byrde / NTB
- UHOLDBAR SITUASJON: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener situasjonen nå er uholdbar, og at flere med vanlige inntekter må velge mellom mat og regninger. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

SV mener det må sterke lut til enn det regjeringen kom med fredag.

- Vi er i ei dyrtid. Alt blir dyrere. Dette budsjettet fjerner ikke matkøene, og det hjelper ikke familier som har fått titusenvis av kroner i økte renter. Her må det sterkere lut til, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

- Vi kan bedre enn dette. Vi står i ei tid hvor folk som sliter får det verre, og de med vanlig lønn rett og slett ikke får det til å gå rundt, fordi renta og prisene er høye. Det må regjeringa ta på større alvor.

SV mener også at regjeringen gjør for lite for miljøet, etter en sommer preget av ekstremer både i Europa og Norge.

MISFORNØYD: Venstres Alfred Bjørlo er ikke fornøyd med regjeringens budsjett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MISFORNØYD: Venstres Alfred Bjørlo er ikke fornøyd med regjeringens budsjett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Det samme mener Rødt, som mener framleggelsen av statsbudsjettet gjør fredagen til «en trist dag for norsk klima- og miljøpolitikk».

- Med statsbudsjetter som dette, er det ikke rart noen prøver å erklære Thunberg-generasjonen død, sier partiets miljøpolitiske talsperson, Sofie Marhaug.

- Vi har en grå regjering som forurenser, raserer natur og bryter løfter. Regjeringen trenger en miljøpolitisk realitetsorientering, og ta krisene på alvor, mener hun.

Raser: - Dramatisk nytt

I statsbudsjettet ble det også klart at regjeringen går inn for å øke innslagspunktet i arbeidsgiveravgiften på høye lønninger fra 750 000 til 850 000.

Det får Venstres næringspolitiske talsperson, Alfred Bjørlo, til å rase.

- Ap/Sp-regjeringen gjør nå, for alle praktiske formål, den påstått midlertidige ekstra arbeidsgiveravgiften på høye inntekter til en varig ny avgift i mange-milliardklassen. Det er dramatisk nytt for norsk næringsliv og verdiskaping, og vil kraftig svekke Norges muligheter til å lykkes med grønn omstilling. For Venstre er det å få vekk hele «straffeskatten på kunnskap» allerede i 2024, en selvfølge, sier han.

Også Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia (NHOs forening for kunnskaps- og teknologivirksomheter), reagerer, og mener videreføringen av økt arbeidsgiveravgift gjør tilgangen på høykompetent arbeidskraft enda dårligere.

- Det er utrolig at regjeringen viderefører en skatt som aldri skulle vært innført. Abelia og et samlet næringsliv har nå i ett år påpekt hvordan skatten stopper grønn og digital omstilling. I en tid der Norge trenger mye mer høykompetent arbeidskraft, ikke minst innen teknologi og forskning, trenger vi absolutt ikke en skatt med motsatt virkning, sier Søreide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer