- Ganske alvorlig

Høy prisvekst ga reallønnsnedgang i fjor. Mímir Kristjánsson ber om at det tas grep.

ROPER VARSKO: Rødt-Mímir. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ROPER VARSKO: Rødt-Mímir. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag slapp Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) rapporten Næringslivs-Norge har ventet på.

TBU-rapporten skal bidra til at partene i arbeidslivet og myndighetene har best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi før lønnsoppgjøret til våren.

Mindre å rutte med

Rapporten kaster lys over hvordan nordmenn fikk mindre å rutte med i fjor. Mens prisene økte med 5,8 prosent, økte den gjennomsnittlige årslønnen med 4,4 prosent i fjor - altså en solid reallønnsnedgang.

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener tallenes tale er klare. Utviklingen går særlig ut over minstepensjonister og uføre på minstesats, mener han.

- Det er ganske alvorlig, sier Kristjánsson til Børsen.

- De fattigste i Norge ble fattigere. De er dårligere stilt i år enn de var i fjor. Det er egentlig ikke så overraskende. Vi har sett det i matkøer og de som ikke har råd til alle måltider.

Mens vanlige lønnsmottakere har mulighet til å kanskje jobbe mer, eller kutte i fritidsaktiviteter, er det for disse gruppene kritisk, alarmerer han.

- Dette er grupper som ikke har råd til alle måltider. De har ikke muligheten til å vente til at det går seg til over tid.

TBU anslår en konsumprisvekst på 4,8 prosent i 2023. Men utsiktene er usikre.

- Usikkerheten for 2023 er spesielt knyttet til krigen i Ukraina og effektene dette har på energipriser og kronekursen, opplyser utvalget.

- Går i motsatt retning

Tallene er godt bevis på å at minsteytelsene må økes så fort man klarer, ifølge Rødt-politikeren, som ber om «ekstraordinære tiltak for å løfte gruppene fort som fy».

Utviklingen går i motsatt retning av det alle politikere vil - og noe ingen går til valg på, framholder Kristjánsson.

- Du vil aldri få et politisk flertall for å senke minsteytelsene, men det som har skjedd. Da må man foreta seg et eller annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer