Gasslekkasje i Østersjøen:

- Ganske store krefter

Estlands forsvarsminister sier gassrørledningen i Østersjøen har vært utsatt for ganske store krefter.

ESTLANDS FORSVARSMINISTER: Hanno Pevkur. Foto: Heiko Becker / Reuters / NTB
ESTLANDS FORSVARSMINISTER: Hanno Pevkur. Foto: Heiko Becker / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det igangsatt etterforskning etter at det natt til søndag oppsto en lekkasje fra en gassrørledning i Finskebukta. Finlands president Sauli Niinistö sier at det trolig er sabotasje bak gasslekkasjen.

- Det er sannsynlig at skaden på både gassrøret og kommunikasjonskabelen er et resultat av ekstern aktivitet, skriver Finlands president Sauli Niinistö på X/Twitter.

- Ganske store krefter

I et intervju med Reuters sier Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur at rørledningen har vært utsatt for «ganske store krefter».

- Det er helt tydelig at disse skadene kommer av ganske store krefter. Hva det er må vi finne ut av, men på nåværende tidspunkt virker det som det har vært mekanisk påvirkning eller mekanisk ødeleggelse, sier Pevkur.

Estlands marinesjef Jüri Saska sier at skadene er funnet på rundt 60 meters dybde.

- Jeg forsøker å beskrive hva jeg ser, uten å vise et bilde av det. Gassrørledningen er dekket med betong og det ser akkurat ut som om noen har rykket den til side.

Videre beskriver han at betongen er brutt eller rykket løs, sier han til den estiske avisa ERR.

Det var klokka 02.00 natt til søndag at trykket plutselig sank i en av ledningene som lenker sammen det nordeuropeiske gassnettet.

- Dette skyldes ikke naturlige årsaker, skal Finlands statsminister Petteri Orpo ha sagt til representanter i det finske parlamentet, ifølge Iltalehti.

Det er igangsatt full etterforskning av hendelsen. Den aktuelle gassrørledningen, Balticconnector, ligger i Finskebukta.

Russisk skip

Den polske forsvarseksporten Konrad Muzyka i det private analyseselskapet Rochan Consulting, skriver på Twitter/X at de i midten av september omtalte en mistenkelig bevegelse i det aktuelle området.

Helt konkret hevder de å ha sporet det russiske skipet «Sibiryakov», som skal ha beveget seg nært den ødelagte gassrørledningen Balticconnector.

Ifølge Muzyka er det svært sannsynlig at det russiske fartøyet overvåket rørledningen. Han understreker at han ikke retter noen pekefinger mot Russland på nåværende tidspunkt.

Det er ikke første gang «Sibiryakov» blir trukket inn i en slik sak, ifølge forsvarsanalytiker Miłosz Gapiński.

For et drøyt år siden rammet det som framstår som flere koordinerte eksplosjoner gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer