Bane NOR-sjefen Gorm Frimannslund går av som konsernsjef, skriver selskapet i en pressemelding.
Det framgår at han og styret har blitt enige om at det er riktig at han fratrer rollen som sjef «etter en krevende periode for den norske jernbanen».
- Gorm Frimannslund er en flott person som jeg har satt stor pris på å samarbeid med, sier Cato Hellesjø, styreleder i Bane NOR.
Frimannslund har ledet Bane NOR siden 2015, og vil være til disposisjon for foretaket til og med januar 2024.

Radarproblemer forårsaket full stans i flytrafikken
Erstattes allerede tirsdag
Styret vil umiddelbart starte arbeidet med finne ny konsernsjef. Henning Bråtebæk konstitueres som ny konsernsjef fra og med i dag. Han kommer fra jobben som administrerende direktør i drifts- og vedlikeholdsselskapet Spordrift AS. Dette selskapet ble formelt overdratt til Bane NOR mandag.
- Jeg er trygg på at Henning Bråtebæk vil lede Bane NOR på en utmerket måte framover. Styret ser fram til å samarbeide med ham, og vi er takknemlig for at han takket ja til rollen som konstituert konsernsjef i Bane NOR, sier Hellesjø.
Den siste tida har det vært mye bråk rundt Follobanen, som opprinnelig åpnet like før jul.
Allerede 19. desember, bare dager etter åpningen av milliardprosjektet, måtte Follobanen stenges igjen, etter varmgang og røykutvikling i et teknisk anlegg på Ski.
Follobanen ble hans bane
Kritikken haglet over prestisjeprosjektet, men etter omfattende feilsøking og utskifting av deler i det elektriske anlegget i den splitter nye tunnelen, kunne Follobanen åpne for trafikk igjen 5. mars.
I en oppdatert pressemelding bekrefter Frimannslund at det er Follobanen som ble hans bane.
- Follobanen ble nok det utslagsgivende, men det har vært flere saker over tid som har vært en belastning for vår eier. Driftsstabilitet er et av flere andre tema. Bane NOR har et viktig samfunnsoppdrag som en ny konsernsjef nå tar videre. Jernbanen er viktig i det grønne skiftet som er i gang.

Stans på Follobanen
Ifølge E24 beholder Frimannslund sin nåværende lønn til og med januar 2024, hvor han også er til disposisjon for selskapet.
- I forbindelse med at han fratrer som konsernsjef får han nåværende lønn til og med januar 2024. I perioden ut januar neste år så er han disponibel for styreleder. Hans sluttavtale trer ikke i kraft i det hele tatt, sier kommunikasjonsrådgiver i Bane NOR, Hilde Marie Braaten, til avisa.
Det betyr at Frimannslund mottar lønn i ti måneder til, noe som utgjøre omtrent 2,5 millioner kroner.
Samferdselsministeren forstår beslutnigen
Frimannslund sier selv at det «etter en krevende periode på jernbanen er naturlig at eier vurderer toppleder».
- Etter seks år som konsernsjef er det heller ikke unaturlig med et skifte. Gitt den situasjonen som Bane NOR er i så er dette en løsning som er til det beste for foretaket. Det er viktig at en konsernsjef har god støtte fra eier, sier Frimannslund.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier til Børsen at han forståelse for styrets beslutning.
- Når det er sagt deler jeg styrets oppfatning av at det er mange saker som peker i retning av at det nå må tas grep i Bane NOR, både når det gjelder bedre styring av de store utbyggingsprosjektene og styrking av sikkerhetskulturen i foretaket, sier han.
- Jeg har i dialogen med styret uttrykt en klar forventning om at styret bør vurdere behovet for tilpasninger eller endringer i foretaket, dersom styret opplever at det ikke gjennomføres tilstrekkelige forbedringer, fortsetter han.
Avslutningsvis sier Nygård at han ser fram til å rette fokuset på jernbanen og driftsstabiliteten.