Sam Bankman-Fried:

Går av: - Dreit meg ut

Skandalene står i kø for kryptobørsen FTX, som nå har søkt om konkursbeskyttelse.

KRYPTOKRISE: Sam Bankman-Fried skaper overskrifter i finanspressen denne uka, etter at kryptoimperiet hans er i ferd med å rase. Foto: FTX / Reuters / NTB
KRYPTOKRISE: Sam Bankman-Fried skaper overskrifter i finanspressen denne uka, etter at kryptoimperiet hans er i ferd med å rase. Foto: FTX / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sam Bankman-Fried (30), som av internasjonale medier er omtalt som «gullgutten» i krypto, står i en økonomisk krise av dimensjoner.

Etter å ha startet kryptobørsen FTX, som ble en av verdens største, tjente han seg styrtrik.

Suksessen satte amerikaneren på finanskartet, og han har vært spådd som den neste Jean Pierpont Morgan, gründeren av storbanken JPMorgan, eller kjendisinvestor Warren Buffet.

Nå er han ferdig i sitt eget selskap, melder FTX fredag.

Tapte «alt»

Denne uka har kryptoimperiet slått sprekker. Veggene har rast ned rundt Bankman-Fried etter at det kom fram at selskapet slet med å betale sine økonomiske forpliktelser.

Fredag melder FTX i en pressemelding, lagt ut på Twitter, at Bankman-Fried går av som toppsjef. Selskapet søker også om konkursbeskyttelse, såkalt Chapter 11.

Rivalen Binance kom inn fra siden tidligere i uka for å kjøpe selskapet og redde det, men trakk seg i siste liten da det kom fram mer om skyggesidene til FTX.

I løpet av ei natt forduftet 94 prosent av formuen til Bankman-Fried, som ikke lenger kunne smykke seg med tittelen dollarmilliardær.

Binance uttalte selv at den økonomiske skvisen var «utenfor deres evne til å hjelpe», i tillegg til at det har kommet fram at amerikanske myndigheter etterforsker FTX.

Det har også skapt skjelvinger i kryptomarkedet, blant annet sendt verdens største kryptovaluta Bitcoin ned et voldsomt ras.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

Beklager

Kryptokongen selv har vært mer eller mindre taus rundt skandalen. Bare timer før avgangen brøt han tausheten i en rekke Twitter-meldinger.

«Unnskyld. Det er det viktigste. Jeg dreit meg ut, og burde gjort det bedre», startet han.

Videre fortalte han at han hadde munnkurv under forhandlingene med Binance, men at det er hans egen skyld at situasjonen oppsto i utgangspunktet. 30-åringen forklarte at han mistolket brukermarginen og betalingsevnen, og at det er bakgrunnen for knipa både han og selskapet nå er i.

«Min første prioritet, over alt, er å gjøre dette på riktig måte overfor brukerne. Og jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å gjøre det. Å ta ansvar og å gjøre det jeg kan. Akkurat nå bruker vi uka på å gjøre alt vi kan for å øke likviditeten. Jeg kan ikke gi noen løfter om det. Men jeg skal prøve. Og gi alt jeg har hvis det vil få dette til å funke», skrev han videre.

Gir ikke opp

Bankman-Fried forklarte videre at han i var i dialog med flere aktører, men at han ikke visste hva som skjedde videre. Han understreket også at stormen som nå står på dreier seg om den internasjonale greina av FTX, og at den ikke påvirker amerikanske brukere.

Han avsluttet også med en kryptisk beskjed:

«På et tidspunkt kan det hende jeg har mer å si om en spesifikk sparringpartner, for å si det sånn. Men dere vet - glasshus. Så nå er alt jeg sier dette: godt jobba, du vant».

MILLIARDTYVERI: I mars ble kryptovaluta til 5 milliarder kroner stjålet i et digitalt angrep rettet mot spillet Axie Infinity. Det har rammet flere nordmenn, ifølge Økokrim. Vis mer

Kort tid etter uttalelsen kom også nyheten om at Bahamas, hvor FTX er registrert, har frosset en del av verdiene til selskapet, ifølge Financial Times. Ingen av verdiene til FTX kan flyttes uten godkjennelsen til en oppnevnt likvidator.

Det kommer i kjølvannet av at Bankman-Fried har forsøkt å skaffe åtte milliarder dollar for å redde selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer