Bao Fan

Går av etter sjokk-forsvinning

Den norsktalende kinesiske finanstoppen Bao Fan, som på mystisk vis forsvant i fjor, trer av som styreleder og direktør med umiddelbar virkning, ifølge selskapet hans.

FERDIG: Bao Fan har bakgrunn fra tunge internasjonale finanshus som Credit Suisse Group og Morgan Stanley. En februardag i 2023 forsvant han plutselig. Nå har han sagt opp stillingen sin, melder selskapet. Foto: Reuters/Mike Blake/NTB
FERDIG: Bao Fan har bakgrunn fra tunge internasjonale finanshus som Credit Suisse Group og Morgan Stanley. En februardag i 2023 forsvant han plutselig. Nå har han sagt opp stillingen sin, melder selskapet. Foto: Reuters/Mike Blake/NTB Vis mer
Publisert

Det vakte oppsikt verden rundt da den kinesiske finanstoppen Bao Fan plutselig forsvant sporløst februar i fjor. Ti dager seinere kom investeringsbanken han grunnla og er toppleder for, China Renaissance, med en oppdatering:

- Styret har fått opplysninger om at Mr. Bao for tida samarbeider med myndighetene i en etterforskning, skrev banken.

Går av

Nå er det ny utvikling i saken. I en børsmelding fredag skriver China Renaissance at Bao trer av som direktør og styreleder, med umiddelbar virkning, altså fra 2. februar.

Det melder Bloomberg.

Han går av som følge av «helseårsaker, og at han vil bruke mer tid på familien», heter det.

Det kommer altså et snaut år etter forsvinningen i februar 2023. Også den gang var det China Renaissance som i en børsmelding opplyste at de ikke fikk tak i sin styreleder og administrerende direktør.

Den dramatiske meldingen utløste et stup på 28 prosent i China Renaissance-aksjen. Handelen i aksjen ble pauset i Hongkong.

Bao ble seinere satt i varetekt, og ifølge de nye meldingene fra selskapet «samarbeidet» han med kinesiske myndigheter i det som var en uspesifisert etterforskning.

Han har ikke vist seg offentlig siden februar 2023. Børsmeldingen i dag ga ingen ytterligere detaljer om statusen hans, eller om noen har vært i kontakt med ham, skriver CNN.

Gikk på skole i Norge

Bao Fan tok siviløkonomutdannelsen på Handelshøyskolen BI, hvor han gikk ut i 1995, ifølge Finansavisen.

- Jeg snakket iblant med ham mellom forelesningene. Han var en hyggelig kar. Han gjorde seg bemerket med å stille de vanskeligste spørsmålene til foreleserne. Han var en ekstremt smart fyr, har en norsk medstudent omtalt ham som, ifølge Aftenposten.

Som ung lærte Bao seg norsk, skriver avisa.

Etter studiene begynte han å jobbe for tunge internasjonale finanshus som Credit Suisse Group og Morgan Stanley.

Bao er ikke den eneste toppsjefen som har forsvunnet på mystisk vis i Kina. Den siste tida har slike forsvinninger blitt et tegn på at de er under etterforskning, skriver Bloomberg.

President Xi Jinping har gått hardt til verks mot landets finanssektor, som er verdt 61 000 milliarder dollar - 636 000 milliarder kroner. Myndighetenes aksjonering mot selskaper og toppsjefer er angivelig for å få bukt med korrupsjon og ulovligheter.

I fjor resulterte det i avgangen til mer enn 100 ansatte og direktører innen finans, ifølge nyhetsbyrået.