Går etter kritikk:
- Vanskelig for meg

Krever andre lederegenskaper enn det han har brakt inn i jobben.

SLUTTER: Per-Arne Hanssen er ferdig som banksjef i Hønefoss Sparebank etter en kritisk rapport fra Finanstilsynet. Foto: Hønefoss Sparebank.
SLUTTER: Per-Arne Hanssen er ferdig som banksjef i Hønefoss Sparebank etter en kritisk rapport fra Finanstilsynet. Foto: Hønefoss Sparebank. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krass kritikk fra Finanstilsynet fører til at Per-Arne Hanssen går av som banksjef i Hønefoss Sparebank.

- Jeg ber om forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for banken og for meg privat, skriver Hanssen i en SMS til Børsen.

Han viser til børsmeldingen hans tidligere arbeidsgiver sendte ut mandag morgen:

– En kritisk rapport fra Finanstilsynet har pekt på områder som krever andre lederegenskaper enn det han har brakt inn i jobben, heter det der.

– Han synes derfor det er riktig å slippe til en ny leder som kan bidra til en fortsatt positiv utvikling i banken, opplyses det videre.

Varsel uteble

Hønefoss Sparebank fikk kraftig irettesettelse fra Finanstilsynet tidligere denne måneden. Bakgrunnen er at banken lot en kunde nedbetale boliglån med kontanter i fem måneder.

Dette er såpass uvanlig at banken skulle varslet om en «mistenkelig transaksjon» etter hvitvaskingsreglene, noe som ikke ble gjort.

Kunden benyttet kun én tjeneste i banken – boliglånet – og betalte ned ved å levere inn store kontantsummer i bankens innskuddsautomat og overføre disse til brukskontoen og videre til nedbetaling på boliglån.

Mangler rutiner og kompetanse

Hønefoss Sparebank reagerte ikke før Finanstilsynet kom på kontroll.

Finanstilsynet kom med sterk kritikk i en rapport og bruker saken som ett eksempel på at banken ikke har verken «rutiner, kompetanse eller systemer til å fange opp mistenkelig kundeatferd», ifølge DN som først omtalte saken.

Hanssen uttaler følgende i en SMS til Børsen mandag:

- Finanstilsynet har i sin rapport påpekt utfordringer og forbedringsområder i banken. Som øverste leder er dette naturlig mitt ansvar. Derfor velger jeg å ta konsekvensen av det ved å trekke meg fra stillingen. Ber om forståelse for at dette er en vanskelig situasjon både for banken og meg privat. Jeg ønsker banken og alle de dyktige medarbeiderne der lykke til med arbeidet fremover. På det nåværende tidspunkt har jeg ingen ytterligere kommentarer.

Nødvendige tiltak

Hønefoss Sparebank inngår i Eika Alliansen, og har ifølge sin egen børsmelding mandag morgen hatt god vekst, positiv resultatutvikling, og tilfredsstillende egenkapitalavkastning de siste åra.

– Vi er tilfreds med de økonomiske resultater som Per-Arne Hanssen sammen med de øvrige ansatte i banken har bidratt til, heter det i meldingen fra banken.

«Styret vil, sammen med fungerende banksjef Torgeir Nøkleby og bankens ansatte, fortsette arbeidet med å iverksette nødvendige tiltak på de områder Finanstilsynet peker på i sin rapport», heter det videre i meldingen fra Hønefoss Sparebank.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer