Prins Carl Philip:

Går glipp av millioner i arv

Den svenske prinsen ble født kronprins, men mistet både en kjempeformue og hele kongeriket.

MISTET TRONEN: Prins Carl Philip ble født som Sveriges neste konge, men ble forbigått av storesøsteren. Foto: Shutterstock / NTB
MISTET TRONEN: Prins Carl Philip ble født som Sveriges neste konge, men ble forbigått av storesøsteren. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I den ferske SVT-dokumentaren «Sveriges sista kungar» blir arverekkefølgen til det svenske kongehuset tema. For da prins Carl Philip ble født skulle han bli svensk konge.

En grunnlovsendring et halvt år seinere satte imidlertid kronprinsesse Victoria først i køen. Den nye loven sørger for at det førstefødte barnet, uavhengig av kjønn, arver tronen.

Selv mener nåværende konge Carl Gustaf at endringen var «forferdelig», og at det var urettferdig at sønnen ikke fikk bli Sveriges neste konge.

Men det er ikke bare tittelen som konge som røk da prins Carl Philip bare var et halvt år. Grunnlovsendringen kostet ham også minst 50 millioner kroner, skriver svenske Expressen. Det såkalte Gallierafondet stammer fra en gave fra keiser Napoleon, skrev Dagens Nyheter i 2012.

Man skal helt tilbake til 1813 for å finne opphavet til fondet. Da skal keiseren ha testamentert hertugdømmet Galliera i Italia til sin stesønns datter, prinsesse Josefina av Leuchtenburg.

Hun ble siden svensk dronning og var gift med Oscar I. Hun skal ha videreført Napoleons vilje i form av et betinget testamentet - den førstefødte sønnen i nedadstigende ledd skulle få arven. Derfor er det nå kong Carl Gustaf som innehar arven som er plassert i familiestiftelsen Gallierafondet.

Til salgs: Dronningens nevø Karl Otto Haraldsen selger luksusvilla til 52 millioner. Foto: Lars Eivind Bones/ZOvenfra Vis mer

I 2012 ba imidlertid kongen om at vedtektene skulle endres slik at kronprinsesse Victoria skulle få formuen i stedet. Prins Carl Philip bekreftet i et brev at han var villig til å si fra seg arven, og den daværende regjeringen godtok dette året seinere.

Expressen skriver at stiftelsen i dag har minst 50 millioner svenske kroner plassert i aksjer, og har sin største investering i investeringsselskapet Investor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer