I den ferske SVT-dokumentaren «Sveriges sista kungar» blir arverekkefølgen til det svenske kongehuset tema. For da prins Carl Philip ble født skulle han bli svensk konge.
En grunnlovsendring et halvt år seinere satte imidlertid kronprinsesse Victoria først i køen. Den nye loven sørger for at det førstefødte barnet, uavhengig av kjønn, arver tronen.
Selv mener nåværende konge Carl Gustaf at endringen var «forferdelig», og at det var urettferdig at sønnen ikke fikk bli Sveriges neste konge.
Men det er ikke bare tittelen som konge som røk da prins Carl Philip bare var et halvt år. Grunnlovsendringen kostet ham også minst 50 millioner kroner, skriver svenske Expressen. Det såkalte Gallierafondet stammer fra en gave fra keiser Napoleon, skrev Dagens Nyheter i 2012.
Man skal helt tilbake til 1813 for å finne opphavet til fondet. Da skal keiseren ha testamentert hertugdømmet Galliera i Italia til sin stesønns datter, prinsesse Josefina av Leuchtenburg.
Hun ble siden svensk dronning og var gift med Oscar I. Hun skal ha videreført Napoleons vilje i form av et betinget testamentet - den førstefødte sønnen i nedadstigende ledd skulle få arven. Derfor er det nå kong Carl Gustaf som innehar arven som er plassert i familiestiftelsen Gallierafondet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger