Går hardt ut: - Helt ute å kjøre

Venstres Alfred Bjørlo går hardt ut mot næringsminister Jan Christian Vestre. Han mener næringsministeren ikke holder løftet om å forbedre konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen.

MAKT: Norgesgruppen har en markedsandel på nær 44 prosent, og eier blant annet Kiwi, Joker, Spar og Meny. Foto: Lise Åserud / NTB
MAKT: Norgesgruppen har en markedsandel på nær 44 prosent, og eier blant annet Kiwi, Joker, Spar og Meny. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag morgen la dagligvaregiganten Norgesgruppen fram sin årsrapport for 2022, som viste at selskapet gikk med 2,9 milliarder kroner i overskudd i fjor.

Det fikk nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til å, nettopp, se rødt.

Stortingsrepresentant for Venstre, Alfred Bjørlo, er også blant dem som reagerer.

- Det sier alt om at vi har et dagligvaremarked som er helt ute å kjøre når det gjelder fungerende konkurranse, sier han til Børsen, og legger til:

- Norgesgruppen er så store, og har så mye makt og muskler, at de kan gjøre grep som de gjorde i slutten av januar å fryse prisene en periode, uten at det akkurat går ut over levebrødet til eierne.

Kiwi holdt nemlig igjen da dagligvareprisene økte 1. februar i år, som gjorde at de kunne melde om tidenes kundevekst seinere den måneden.

SPAREGREP: Spare- og forbruksøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand mener det er spesielt ett grep vi kan ta for å spare i matbutikken. Video: Bjørge Dahle Johansen, Dagbladet Vis mer

Mener Vestre er taus

Bjørlo mener det er manglende konkurranse i dagligvaremarkedet. Han går nå hardt ut mot næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

- Stortinget vedtok allerede i fjor en pakke med tilbud for å få opp konkurransen i markedet. Det må næringsministeren følge opp. Han var veldig aktiv i januar før det mye omtalte prishoppet, men siden har vi ikke hørt noe fra ham. Og nå har det gått nesten to måneder, sier han, og legger til:

- Vi er nødt til å dra til mer med konkurransefremmende virkemidler i dagligvaremarkedet, mot de store, og spesielt mot Norgesgruppen som er så dominerende som de er. Det må vi bare tørre å gjøre.

REAGERER: Venstres Alfred Bjørlo. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Venstres Alfred Bjørlo. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Lov å tjene penger

I Norgesgruppens årsrapport kommer det fram at selskapet har gått ned i omsetning fra coronaåret 2021.

- Men det gjelder også overskuddet til Ola og Kari Nordmann, parer Bjørlo, og fortsetter:

- Jeg tror nok at hverdagen oppleves som verre for minstepensjonistene enn for eierne av Norgesgruppen, sier han.

Venstre-politikeren mener hovedproblemet er at det må bli mer konkurranse i dagligvaremarkedet.

- Det skal være lov å tjene penger, men det skal ikke bare være en stor gruppering som tjener penger. Det er dårlig nytt for forbrukerne også på sikt, sier han.

- Kan glede oss litt

I oktober i fjor hadde Jan Christian Vestre et pressemøte der han la fram konkrete tiltak for å sikre bedre maktbalanse i dagligvaremarkedet.

- Denne gangen er det alvor. Vi har fullt trøkk på konkurranseforholdene i dagligvarebransjen. Det skylder vi forbrukerne. Vi må gjøre det grundig, men også effektivt. Derfor er det viktig med trøkk og en god offentlig debatt, sa Vestre da.

Overfor Børsen understreker Vestre nå at de vil ha mer konkurranse i dagligvarebransjen, og «derfor gjennomfører historisk mange tiltak samtidig».

REAGERER: Næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
REAGERER: Næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Vestre sier han har redegjort for framdriften - i detalj - overfor Stortinget, og at det er «kompliserte spørsmål som det er viktig at det tas skikkelig tak i, og det gjør vi».

- Men regjeringen kan ikke få til alt på halvannet år uansett hvor utålmodig jeg er. Og så synes jeg vi kan glede oss litt over at matvareprisene bare steg 1,6 prosent forrige måned til tross for at det ble varslet prisøkninger på over 10 prosent. Matvareprisene har steget mindre i Norge enn i både Sverige og Danmark, skriver Vestre i en e-post til Børsen.

- Beinhard konkurranse

Kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, er heller ikke enig med Bjørlo i at det er for dårlig konkurranse i Norge.

- Konkurransen er beinhard. Alle våre kjøpmenn konkurrerer i sin gate daglig for å få kundene til sine butikker. Det gjør konkurrentene også. Det brukes store beløp på markedsføring og marginene er syltynne, sier Rømmerud til Børsen.

Han peker på at resultatmarginen for Norgesgruppen er på under tre prosent.

- Da er det ikke langt igjen før vi er i null. Prisveksten på mat og drikke har vært lavere i Norge enn i alle land rundt oss det siste året. Det skyldes blant annet hard konkurransen om dagligvarekundene, sier Rømmerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer