Corona i Oslo:

Går mot nattlig skjenking: - På tide

De lokale tiltakene i Oslo går ut ved midnatt søndag. Om det ikke skjer noe dramatisk med smittetallene, åpnes det derfor trolig for skjenking etter midnatt fra mandag.

LENGE SIDEN SIST: Ikke siden i fjor sommer har det vært mulig å få servert en øl på et serveringssted i Oslo etter midnatt. Fra mandag kan muligheten by seg igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB
LENGE SIDEN SIST: Ikke siden i fjor sommer har det vært mulig å få servert en øl på et serveringssted i Oslo etter midnatt. Fra mandag kan muligheten by seg igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Min første tanke er at det er på tide at Oslo følger resten av landet. Jeg er glad for at det begynner å gå mot normalen.

Det sier Karl Henning Svendsen, daglig leder i Noho Norge, til Dagbladet.

Han er involvert i en rekke utesteder i Oslo, deriblant Prindsen hage, Colonel Mustard og Kulturhuset.

Smittetallene i Oslo har gått nedover i ukevis, og det siste døgnet har 23 nye smittetilfeller blitt registrert.

Om ikke situasjonen endrer seg drastisk utover uka, ligger det dermed an til at Oslo fra mandag 5. juli kvitter seg med de lokale tiltakene, som skjenkestopp ved midnatt og hjemmekontor, og følger regjeringens trinn 3-tiltak i den nasjonale gjenåpningsplanen.

GÅR MOT FULL ÅPNING: Helsebyråd Robert Steen i Oslo håper å kunne oppheve skjenkestoppen fra neste uka. Foto: Lise Åserud / NTB
GÅR MOT FULL ÅPNING: Helsebyråd Robert Steen i Oslo håper å kunne oppheve skjenkestoppen fra neste uka. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

I trinn 3 gjelder imidlertid fortsatt krav om registrering, bordservering av alkohol, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand, samt innslippsstopp fra midnatt.

Som Dagbladet skrev fredag, har byrådet i Oslo allerede vedtaket klart.

- Og det kommer vi nok til å stå på. Da går vi over til nasjonale tiltak. Det er en stund siden, sa helsebyråd Robert Steen til Dagbladet.

Etter de store lettelsene i midten av juni, ønsket byrådet å avvente den videre gjenåpningen med å gå over til nasjonale tiltak. Dermed ble ikke alle lettelsene regjeringen innførte fra 20. juni gjeldende i hovedstaden.

De nåværende tiltakene i Oslo går ut ved midnatt søndag 4. juli.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

Ansatt-manko

Karl Henning Svendsen sier skjenking også etter midnatt er noe de har jobbet mot en stund.

- Så vi håper og tror at vi skal kunne klare å åpne for det, om ikke mandag så i løpet av uka.

Å få tak i nok ansatte har imidlertid vist seg å være en utfordring.

- Siden alle har fulgt oppfordringen fra Erna og funnet seg en ny jobb, forteller han.

Timingen kunne også vært bedre, mener Svendsen.

- Dette kunne gjerne kommet tidligere så vi hadde fått med oss forsommeren, istedenfor at det skjer rett før fellesferien hvor mange reiser bort.

«ENDELIG»: Karl Henning Svendsen, som er involvert i driften av flere utesteder i Oslo, forteller om en enorm lettelse - og pågang - fra øltørste innbyggere etter at de onsdag kunne åpne kranene igjen, etter nesten 200 dager. Video: Klaus Fjellro. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Holder fast på midnatt

Parkteatrets daglige leder Dan-Micael Danino mener imidlertid at å oppheve skjenkestopp ved midnatt kan være litt tidlig.

- Jeg er litt redd for det. Vi så jo samme blemme i fjor, selv om vi nå er i en annen situasjon med tanke på vaksineringsgrad, sier Danino til Dagbladet.

Parkteatret har derfor besluttet at de uansett avgjørelse, vil stanse skjenkingen ved midnatt.

- Hvis vi fortsetter å holde åpent til midnatt, så vil det være den omsetningen vi forholder oss til. Om vi skal holde åpent til 03, og så gå ned igjen, vil det være et tøffere økonomisk tak å ta.

- FOR TIDLIG: Parkteateret velger å stenge dørene ved midnatt en stund til, uansett hva som blir vedtatt av lettelser. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
- FOR TIDLIG: Parkteateret velger å stenge dørene ved midnatt en stund til, uansett hva som blir vedtatt av lettelser. Arkivfoto: Berit Roald / NTB Vis mer

Kamp om ansatte

Og også Danino har problemer med å få tak i nok folk.

- Jeg jobber 80 timer i uka nå, og har mista halve staben i pandemien. De måtte til slutt finne seg noe nytt å gjøre, siden det tok så lang tid å få svar fra myndighetene om gjenåpningen.

Fordi veldig mange har behov for nye ansatte i Oslo, er det nå blitt en kamp om arbeidskraften, sier Danino.

- Men det er viktig å finne bra nye folk kontra brannslukking, så vi har valgt å jobbe ekstra selv fram til vi får på plass ansatte.

Å stenge ved midnatt har også hatt sine positive sider.

- Jeg tror det er mange serveringssteder som synes det er deilig å komme hjem i rimelig tid, så beslutningen om å stenge 24 er også tatt fra et ansatt-perspektiv, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer