Går mot ny skrekksommer: - Dramatisk

I fjor så de en total kollaps. Nå forbereder ordføreren seg på nok en vond sommer, dersom Norge ikke tar grep.

FOLKETOMT: Normalt kryr det av folk på Nordby shoppingsenter like over grensa. Det siste året har «Norges største kjøpesenter» sett ut som en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB
FOLKETOMT: Normalt kryr det av folk på Nordby shoppingsenter like over grensa. Det siste året har «Norges største kjøpesenter» sett ut som en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB Vis mer
Publisert

- Situasjonen er like dramatisk, sier Strömstad-ordfører Kent Hansson til Børsen.

Det siste året har han gang på gang slått alarm om den kritiske situasjonen næringslivet i Strömstad har stått i, helt siden grensa mellom Norge og Sverige i praksis ble stengt i mars i fjor.

Så seint som i 2019 la nordmenn igjen 16 milliarder norske kroner på grensehandel i Sverige. Vårt naboland i øst er også et av de desidert mest populære ferielandene for nordmenn i sommermånedene.

I fjor kollapset alt.

Få steder har blitt hardere rammet enn nordmenns svenske «harry»-favoritt Strömstad, som har stått i en konstant krise i over ett år. Sommeren 2020 ble skrekkelig for det lokale næringslivet, som mistet enorme inntekter.

- Helt avgjørende

Nå tyder det aller meste på at de må forberede seg på nok en skrekksommer.

- Vårt næringsliv er helt avhengig av handel og besøk, og der er de norske kundene helt avgjørende, sier Hansson.

For i tillegg til kollapsen i grensehandel, har også hoteller og campingplasser vært så godt som forlatte det siste året. Ifølge Hansson hadde Strömstad 800 000 gjestenetter totalt i 2019, fordelt på camping og hotell. I coronaåret 2020 var tilsvarende tall 300 000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer