Går mot ny skrekksommer: - Dramatisk

I fjor så de en total kollaps. Nå forbereder ordføreren seg på nok en vond sommer, dersom Norge ikke tar grep.

FOLKETOMT: Normalt kryr det av folk på Nordby shoppingsenter like over grensa. Det siste året har «Norges største kjøpesenter» sett ut som en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB
FOLKETOMT: Normalt kryr det av folk på Nordby shoppingsenter like over grensa. Det siste året har «Norges største kjøpesenter» sett ut som en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB Vis mer
Publisert

- Situasjonen er like dramatisk, sier Strömstad-ordfører Kent Hansson til Børsen.

Det siste året har han gang på gang slått alarm om den kritiske situasjonen næringslivet i Strömstad har stått i, helt siden grensa mellom Norge og Sverige i praksis ble stengt i mars i fjor.

Så seint som i 2019 la nordmenn igjen 16 milliarder norske kroner på grensehandel i Sverige. Vårt naboland i øst er også et av de desidert mest populære ferielandene for nordmenn i sommermånedene.

I fjor kollapset alt.

Få steder har blitt hardere rammet enn nordmenns svenske «harry»-favoritt Strömstad, som har stått i en konstant krise i over ett år. Sommeren 2020 ble skrekkelig for det lokale næringslivet, som mistet enorme inntekter.

- Helt avgjørende

Nå tyder det aller meste på at de må forberede seg på nok en skrekksommer.

- Vårt næringsliv er helt avhengig av handel og besøk, og der er de norske kundene helt avgjørende, sier Hansson.

For i tillegg til kollapsen i grensehandel, har også hoteller og campingplasser vært så godt som forlatte det siste året. Ifølge Hansson hadde Strömstad 800 000 gjestenetter totalt i 2019, fordelt på camping og hotell. I coronaåret 2020 var tilsvarende tall 300 000.

- Det falt med en halv million i fjor, og det er ikke vanskelig å se at det er nordmennene som forsvant.

SAVN: Strømstads ordfører Kent Hansson, her avbildet på grensestreken mellom Norge og Sverige, savner norske turister. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB
SAVN: Strømstads ordfører Kent Hansson, her avbildet på grensestreken mellom Norge og Sverige, savner norske turister. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Ordføreren mener tallene kunne vært mye verre, dersom ikke kommunen hadde igangsatt en storstilt kampanje for å lokke svenske turister til grensetraktene i fjor sommer.

- Besøkstallene ble bedre enn vi hadde fryktet da nordmennene uteble, men tallene var likevel langt fra bra. I år er bookingstatistikken enda bedre enn i fjor, men fortsatt langt unna hva det ville vært i et normalår, fortsetter Hansson.

På toppen av det kommer nok et problem, ifølge ordføreren:

- De svenske turistene grensehandler jo heller ikke. De store kjøpesentrene og butikkene ved grensa er helt avhengige av norske kunder. Hvis grensa ikke åpner, så kommer det til å bli vanskelig for veldig mange.

- Så det er klart vi savner nordmenn, for Strömstad er ikke seg selv likt uten dem, fortsetter han.

BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer

Dropper testkrav

Fredag ettermiddag ble det klart at svenske myndigheter har bestemt seg for å droppe kravet om coronatest for reisende fra Norden fra og med mandag.

Det vil si at nordmenn fra uka vil kunne reise inn i Sverige uten å måtte framlegge en negativ covid-19-test. Det er en god nyhet for Hansson, men fortsatt gjenstår det en stor utfordring.

- Sverige er fortsatt rødt på det norske kartet. Det innebærer at nordmenn må i karantene når de kommer hjem igjen. Da havner vi i akkurat samme situasjon som i fjor, og det innebærer i praksis at det ikke blir noe mer besøk, sier han.

Likevel har Hansson fortsatt et håp om at ikke hele sommeren skal være ødelagt.

- Nå er vaksinasjonsprogrammet godt i gang og smitten fortsetter å gå ned. Da har jeg tro på at vi begynner å se en slutt på dette.

Han tror og håper dessuten at nordmenn vil kunne strømme over grensene igjen så fort de er fullvaksinerte.

- Jeg tror ikke det finnes et holdbart argument for å nekte fullt vaksinerte å reise over grensa.

- Vanskelig

Selv om handels- og besøksnæringen er ekstremt viktige for Strömstad, handler dette også om muligheten til å kunne bevege seg fritt, sier han og legger til:

- Vi som bor og jobber her har slekt og venner på begge sider av grensa. Her er det familier som ikke har fått sett hverandre på langt over ett år, og det er vanskelig.

- Kommer det lokale næringslivet til å klare seg nok en sommer uten besøkende fra Norge?

- Hvilket alternativ har vi? Vi er nødt til å se positivt på situasjonen, for vi kan ikke grave oss ned. Vi vet at det bør gå mot slutten for stengte grenser nå.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer