Går på dagen

Får ikke sikkerhetsklarering.

GÅR PÅ DAGEN: Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen. Foto: Aleksander Andersen / NTB
GÅR PÅ DAGEN: Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen. Foto: Aleksander Andersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen fratrer fra sin stilling med umiddelbar virkning, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Kinesisk kone

Årsaken er at han ikke har fått fornyet sikkerhetsklarering fra Sivil klareringsmyndighet, og han har derfor fått innvilget sin anmodning til Finansdepartementet om å få fratre stillingen.

- Sivil klareringsmyndighet oppgir til meg at årsaken til at jeg ikke får fornyet sikkerhetsklarering er at min kone er kinesisk statsborger og er bosatt i Kina der jeg støtter henne økonomisk. De slår samtidig fast at det ikke er forhold ved meg personlig som skaper tvil om min sikkerhetsmessige skikkethet, men at dette ikke veier tungt nok. Det har jeg nå måttet ta konsekvensen av, sier Jon Nicolaisen.

- Vil savne Nicolaisen

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier de tar Finansdepartementets beslutning til etterretning.

- Jeg vil savne Jon Nicolaisen i stillingen som visesentralbanksjef, et verv han har skjøttet på en utmerket måte som nær kollega og dyktig fagmann. Gjennom sentrale stillinger i banken har han gjennom en årrekke gitt et vesentlig bidrag til å utvikle Norges Bank, sier Olsen.

Direktør Gudmund Gjølstad ved Sivil klareringsmyndighet sier han ikke kan kommentere den konkrete saken, men forklarer på generelt grunnlag hvordan klareringsprosessen foregår.

- Hver gang vi får inn en forespørsel om klarering, enten det er ny klarering eller reklarering, så forholder vi oss til sikkerhetsloven og de relevante forhold som klareringsforskriften legger opp til at vi skal vurdere, sier Gjølstad til Børsen.

Kontrollerer folk i omgangskretsen

Han forklarer at de henter inn informasjon, gjennomfører en personkontroll, blant annet ved å hente informasjon fra en rekke registre.

- Så opplyser man saken utover det ved behov. Vi fatter en avgjørelse basert på en helhetlig vurdering. Den er individuell, sier Gjølstad.

Det er noen forskjeller i hvor høyt nivå en person skal klareres til.

- Skal man klareres til det høyeste nivået så er det flere av menneskene som er i den nærmeste omgangskretsen som inngår i den personkontrollen, sier Gjølstad.

Ansvar for oljefondet

Nicolaisen ble oppnevnt til stillingen i 2014. Nicolaisen har hatt et særskilt ansvar for å følge opp bankens oppgave med å forvalte Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet.

Dermed var Nicolaisen også en del av den mye omtalte prosessen med ansettelse av Oljefondets nye sjef, Nicolai Tangen.

Da Norges Bank og Tangen første gang la fram detaljene i ansettelsesavtalen, var det Øystein Olsen og Jon Nicolaisen som stilte på vegne av banken.

Nicolaisen har jobbet i Norges Bank siden midten av 90-tallet i forskjellige roller. Da han ble utpekt til rollen som visesentralbanksjef i 2014, kom han fra stillingen direktør for stabsfunksjoner

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer