Garanterer priskutt

Avgiftskuttet vil skal merkes direkte i kundenes lommebok. Det lover de store butikkjedene.

PRISKUTT: Kundene skal få merke avgiftskuttene på kvitteringa, garanterer de store norske butikkjedene. Foto: Terje Pedersen / NTB
PRISKUTT: Kundene skal få merke avgiftskuttene på kvitteringa, garanterer de store norske butikkjedene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Ja. Vi lover at avgiftskuttene går uavkortet til forbrukerne.

Konserndirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, er klar og tydelig når Børsen ber ham svare på om han kan garantere at avgiftskuttene i statsbudsjettet vil gi direkte utslag i hylleprisen på varene, og på den måten komme forbrukerne til gode.

Norgesgruppen er Norges største handelshus, og eier Kiwi, Meny, Spar, Nærbutikken og Joker, i tillegg til kioskene Deli de Luca, MIX og Jafs.

«Selvsagt» priskutt

Like tydelig som sjefen for Norgesgruppen er Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen når Børsen stiller ham det samme spørsmålet:

- Vil kundene se avgiftskuttet direkte på prisen?

- Ja. Coop er eid av kundene, så de skal selvsagt få avgiftskuttene i form av priskutt. Det skulle bare mangle, og det har vi også gjort ved tidligere avgiftskutt, sier Kristiansen.

- Vi garanterer at alle avgiftskutt som kommer til oss, går videre til kunden, sier Trond Bentestuen, Norgessjef i Rema 1000.

Hvor mye av avgiftskuttet som til slutt ender opp på hylleprisen, er ikke alene opp til kjøpmennene og Rema-kjeden, understreker han:

- Når vi forhandler med leverandørene, kommer vi til å legge til grunn at de kutter prisene inn til oss tilsvarende avgiftskuttene, og da får kundene sine velfortjente avgiftskutt, sier Bentestuen til Børsen.

Billigere snus og alkohol

Det er skatte- og avgiftsregimet rundt grensehandelvarer som nå justeres ned.

Alkoholavgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent, noe som eksempelvis gjør ei flaske vin på Vinmonopolet fem kroner billigere, og en havliter øl i butikken blir 1,50 kroner billigere.

Avgiften på snus kuttes med 25 prosent, noe som gjør en boks løssnus 11,45 kroner billigere. I tillegg fjernes avgiften på sukker og sjokolade, og avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert.

- Dette er positivt, fordi det vil flytte varehandel fra Sverige til Norge. Det er ikke tilstrekkelig for å stanse grensehandelen totalt, men det er et positivt bidrag. Det kan kanskje også føre til mindre hamstring av grensehandelvarer, sier Rømmerud i Norgesgruppen, og får støtte av konkurrenten i Coop.

- Det er positivt. Under pandemien har vi fått et godt bilde på hvor stor handelslekkasjen til Sverige faktisk er. Hvor mye grensehandelen har betydd i omsetning og arbeidsplasser i Norge. Det var kanskje dette beviset politikerne trengte. Vi har sagt det lenge, men under pandemien har vi fått et synlig bevis, sier Kristensen.

Voldsomt fall i grensehandel

Tallenes tale har også vært svært klar. I midten av forrige uke la SSB fram ferske tall som viste hvor dramatisk fallet i grensehandel har vært den siste tida.

I tredje kvartal i år brukte nordmenn 220 millioner kroner på grensehandel, noe som står i sterk kontrast til de nesten 5 milliarder kroner vi la igjen hos svenske på samme tid i fjor.

Handlebeløpet på grensehandel i firekvartalsperioden fra fjerde kvartal 2019, til og med tredje kvartal 2020, var fem milliarder kroner.

Det er selvsagt reiserestriksjonene i andre og tredje kvartal som påvirker tallene. Til sammenlikning grensehandlet nordmenn for nesten fem milliarder i tredje kvartal i 2019 alene, altså det samme som man har handlet for i de påfølgende fire kvartalene til sammen.

Ifølge tall fra SSB har prisen på dagligvarer i Norge økt med 4,2 prosent fra oktober 2019 til oktober 2020.

- Høyere priser i Norge

Det store spørsmålet nå er hvorvidt avgiftskuttene er store nok til at Ola og Kari Nordmann trapper ned handlingen i Sverige. Hos Norgesgruppen tror de det.

- Det vil bidra. Det er viktig å understreke at prisene i Norge fremdeles vil være høyere enn prisene i Sverige, fordi det er dyrere å drive butikk i Norge. Lønningene er høyere, transporten er dyrere. Bare det å fjerne avgiftene vil ikke gi like priser, men det vil bidra til å lukke gapet noe, sier Rømmerud.

Hos Coop peker kommunikasjonssjefen på at også kronekursen og avgiftsnivået i Sverige spiller inn.

- Fortsatt vil nok mange dra til Sverige for å handle og ta det som en tur. Men vi tror og håper at det hjelper at prisene blir redusert, og så opplever vi også at kundene våre i sommer har fått se hvor store og flotte butikker vi har, at det er høy kvalitet og norske varer, sier Kristiansen.

- Mange har oppdaget at det ikke er så stor forskjell på pris. Når det blir ytterligere utjevna, så håper vi flere kommer til å handle i Norge. Det vil bety flere arbeidsplasser i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer