Energi-krise i Europa:

Gass-bønn til Norge: - Utsetter et problem

Gass-eksperter tror ikke regjeringen kommer til å innføre pristak på gass til Europa.

DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB
DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag gikk lederen for energidekningen i den britiske storavisa Financial Times ut med en bønn til Norge: Kutt gass-prisene.

Europa er nå nemlig avhengige av olje og gass fra Norge. Etter at Ukraina-krigen var et faktum, har Russland redusert kapasiteten sin på eksport til Europa, og mange frykter stormakta etterhvert vil kutte eksporten helt.

For å hjelpe nabolandene har Norge nå skrudd opp eksporten av gass. Det tjener staten Norge gode penger på. Etter invasjonen av Ukraina har nemlig prisene på olje og gass eksplodert.

Krever svar fra Aasland

Fredag ble det kjent at den norske staten hadde inntekter på 634 milliarder kroner i andre kvartal, som er høyere enn noensinne. Sammenlignet med andre kvartal i fjor, økte inntektene med 309 milliarder kroner, eller 95 prosent.

En av hovedårsakene til økningen er høyere inntekter fra olje- og gassvirksomhet.

Torsdag skrev olje- og energiminister Terje Aasland i en e-post til Børsen at regjeringen ikke har vurdert et pristak på gass. Om regjeringen kommer til å vurdere et slikt pristak, har Aasland derimot ikke svart på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer