Energi-krise i Europa:

Gass-bønn til Norge: - Utsetter et problem

Gass-eksperter tror ikke regjeringen kommer til å innføre pristak på gass til Europa.

DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB
DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag gikk lederen for energidekningen i den britiske storavisa Financial Times ut med en bønn til Norge: Kutt gass-prisene.

Europa er nå nemlig avhengige av olje og gass fra Norge. Etter at Ukraina-krigen var et faktum, har Russland redusert kapasiteten sin på eksport til Europa, og mange frykter stormakta etterhvert vil kutte eksporten helt.

For å hjelpe nabolandene har Norge nå skrudd opp eksporten av gass. Det tjener staten Norge gode penger på. Etter invasjonen av Ukraina har nemlig prisene på olje og gass eksplodert.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Krever svar fra Aasland

Fredag ble det kjent at den norske staten hadde inntekter på 634 milliarder kroner i andre kvartal, som er høyere enn noensinne. Sammenlignet med andre kvartal i fjor, økte inntektene med 309 milliarder kroner, eller 95 prosent.

En av hovedårsakene til økningen er høyere inntekter fra olje- og gassvirksomhet.

Torsdag skrev olje- og energiminister Terje Aasland i en e-post til Børsen at regjeringen ikke har vurdert et pristak på gass. Om regjeringen kommer til å vurdere et slikt pristak, har Aasland derimot ikke svart på.

Stortingsrepresentant for Rødt, Sofie Marhaug, leverte torsdag inn et skriftlig spørsmål på Stortinget til olje- og energiministeren angående pristak på gass.

- Norge har blitt EUs største leverandør av gass. De enorme prisene fører til store inntekter for Norge, men har dramatiske konsekvenser for land som er avhengig av å importere gass. Mener statsråden at det er en aktuell løsning, som kan vise solidaritet med Europa, å pålegge petroleumsselskaper å tegne fastpriskontrakter om gassleveranser under dagens markedspris? spør hun.

Marhaug og Rødt er nemlig positive til å diskutere et forslag om lavere gasspriser fra Norge til Europa.

- Utsetter et problem

Egil Tjåland, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU, mener derimot regjeringen ikke bør innføre et pristak på gass.

- Hvis man innfører et kunstig tak på pris, så utsetter du bare et problem. Problemet her er at det må legges om til en ny type energi. Europa må få til det grønne skiftet, erstatte gassen med andre energiformer, og slik bli mindre avhengige av russisk gass, sier han, og legger til:

- Sånn som det er nå vil markedet regulere det automatisk.

SKEPTISK: Egil Tjåland mener et pristak på gass vil være å utsette et problem. Foto: NTNU
SKEPTISK: Egil Tjåland mener et pristak på gass vil være å utsette et problem. Foto: NTNU Vis mer

Energirådgiver Karen Sund i Sund Energy tror ikke regjeringen kommer til å si ja til et pristak på gass.

- Jeg tror ikke Norge vil si ja til det forslaget. Skal vi selge til ti prosent av det vi får i dag? Hvorfor skal vi gidde det? sier hun retorisk, og legger til:

- Vi er profittmaksimerende både på kraft og gass. Et pristak vil være å gi EU noen milliarder i uka. Så gavmilde er vi ikke vant til å være.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer