Gasscenario: «Vil treffe Russland hardt»

Norsk analyseselskap mener Europa kan klare seg uten russisk gass allerede neste vinter.

GASS: Europa kan klare seg uten russisk gass, mener Rystad Energy. EU vil kutte behovet for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB
GASS: Europa kan klare seg uten russisk gass, mener Rystad Energy. EU vil kutte behovet for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag la EU fram en ny energiplan, der målet er å få på plass billigere, sikrere og mer bærekraftig energi til Europa.

- Truer oss

EU-kommisjonen mener planen kan kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme.

- Vi må bli uavhengig av russisk olje, kull og gass. Vi kan simpelthen ikke lene oss på en tilbyder som eksplisitt truer oss, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Konkret går planen ut på å diversifisere gasstilfanget gjennom høyere LNG (flytende naturgass)- og rørimport fra ikke-russiske tilbydere. I tillegg går EU-kommisjonen inn for høyere produksjon og import av biometan og fornybart hydrogen.

Etter at Russland invaderte Ukraina for snart to uker siden, har Vesten innført stadig strengere sanksjoner.

Russlands politiske elite, oligarkene, og en rekke banker er hardt rammet de strenge sanksjonene, men så langt har EU ikke sanksjonert russisk olje eller gass.

Årsaken er rett og slett at Europa er så avhengig av importen derfra. Russisk gass dekker 40 prosent av Europas årlige behov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer