Gasscenario: «Vil treffe Russland hardt»

Norsk analyseselskap mener Europa kan klare seg uten russisk gass allerede neste vinter.

GASS: Europa kan klare seg uten russisk gass, mener Rystad Energy. EU vil kutte behovet for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB
GASS: Europa kan klare seg uten russisk gass, mener Rystad Energy. EU vil kutte behovet for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag la EU fram en ny energiplan, der målet er å få på plass billigere, sikrere og mer bærekraftig energi til Europa.

- Truer oss

EU-kommisjonen mener planen kan kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme.

- Vi må bli uavhengig av russisk olje, kull og gass. Vi kan simpelthen ikke lene oss på en tilbyder som eksplisitt truer oss, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Konkret går planen ut på å diversifisere gasstilfanget gjennom høyere LNG (flytende naturgass)- og rørimport fra ikke-russiske tilbydere. I tillegg går EU-kommisjonen inn for høyere produksjon og import av biometan og fornybart hydrogen.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

Etter at Russland invaderte Ukraina for snart to uker siden, har Vesten innført stadig strengere sanksjoner.

Russlands politiske elite, oligarkene, og en rekke banker er hardt rammet de strenge sanksjonene, men så langt har EU ikke sanksjonert russisk olje eller gass.

Årsaken er rett og slett at Europa er så avhengig av importen derfra. Russisk gass dekker 40 prosent av Europas årlige behov.

Spesielt avhengig er Tyskland, som får to tredeler av sitt årlige gassforbruk fra Russland. Det har også vært en viss frykt for at Russland kan komme til å stenge av gasstilførselen til Europa, som et svar på de strenge sanksjonene, men inntil videre er alle sluser åpne.

Kan overleve uten russisk gass

På tampen av forrige uka la analyse- og konsulentselskapet Rystad Energy fram en rapport, der de tar for seg energisituasjonen i lys av krigen i Ukraina.

De peker på at flyten av gass kan stanse, men har også kommet til noen konklusjoner som framstår lovende for Europa i ei tid med mye usikkerhet rundt energiforsyningen.

«Våre analyser viser at Europa kan klare å overleve forsyningsmangel som følge av fullstendig stopp av gass fra Russland - om enn til en høy pris», skriver administrerende direktør ved Jarand Rystad.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Han peker på at gassleveransene den siste tida har returnert til full kapasitet på grensa mellom Ukraina og Slovenia. Det betyr også at gasslagrene har kommet tilbake til et normalt nivå.

Rystad mener Europa nå er i en situasjon der de vil komme seg gjennom sommeren. Værutsiktene er gode, samtidig som Europa kan bruke av gassreservene som er bygget opp, samtidig som import av flytende naturgass og ikke-russisk gass vil tilstrekkelig for å dekke energibehovet.

Europas løsning

Det er først når vi nærmer oss neste vinter at det kan bli skikkelig tøft for Europa.

«Utfordringen vil være å fylle lagringsanleggene tilstrekkelig før neste vinter. Russisk gass spiller vanligvis en viktig rolle i denne øvelsen», skriver Rystad.

Han skisserer opp en mulig løsning for Europa. I 2021 importerte Europa 155 milliarder kubikkmeter gass, som må erstattes.

En realistisk, men ambisiøs plan for å erstatte dette, er ifølge Rystad:

  • Øke importen av LNG (flytende naturgass) med 70 milliarder kubikkmeter.
  • 15 milliarder kubikkmeter økt produksjon fra Norge, Storbritannia og Nederland.
  • 2 milliarder kubikkmeter gass fra Aserbajdsjan.
  • 30 milliarder kubikkmeter ved å bytte til andre drivstoff i energisektoren (kull, flytende, biomasse, kjernekraft og hydrogen).
  • 30 milliarder kubikkmeter lavere etterspørsel i industrisektoren.

«Dette scenarioet vil trolig treffe Russland hardt, ettersom landet ikke har noe annet sted å eksportere gass - innenlands gasslagre er allerede fulle og gass fra Vest-Sibir kan ikke fysisk sendes til Asia», lyder konklusjonen.

«Sånn sett kan det finnes en akseptabel vei for Europa med tanke på energisikkerhet».

- Bruker det som våpen

EUs energiplan ble lagt fram dagen etter at Russlands visestatsminister Aleksandr Novak sa at russiske myndigheter vurderer å stanse gassleveranser gjennom rørledningen Nord Stream 1.

- Vi har all rett til å innføre en embargo på leveransene av gass gjennom rørledningen Nord Stream 1, sa Novak.

Når det gjelder EUs energiplan, som har fått navnet «REPowerEU», så skal den diskuteres med europeiske ledere seinere denne uka og deretter implementeres raskt.

Planen er helt i tråd med det som har vært et sterkt ønske fra de amerikanske myndighetene. Utenriksminister Anthony Blinken har omtalt det som «avgjørende» at EU slutter å være avhengig av russisk energi.

- Dette er for mange land en stor mulighet til å endelig bli kvitt avhengigheten av russisk energi. For Russland bruker dette som et våpen, sa Blinken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer