Gassprisstrid: - Vil hevne seg

Europakommisjonen jobber med et forslag om pristak på russisk gass. Det er ikke alle medlemslandene like begeistret for.

HEVN: Dersom EU innfører et pristak på russisk gass, vil Russland stenge gasskranene til Europa, ifølge Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylev / TASS News Agency Host Pool Photo via AP / NTB
HEVN: Dersom EU innfører et pristak på russisk gass, vil Russland stenge gasskranene til Europa, ifølge Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylev / TASS News Agency Host Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- For å være ærlig så vil Russland sannsynligvis hevne seg, sier Nikos Tsafos, energirådgiver for den greske statsminister, til Financial Times.

Gass, og energi generelt, har i flere måneder vært det store samtaleemnet i EU, men den greske rådgiveren er bekymret for et forslag om å innføre en makspris på russisk gass.

Gassprisen i været

Før krigens utbrudd sto Russland for nesten 40 prosent av all gassen EU importerte. Enkelte land var enda mer avhengig av russisk gass - Tyskland importerte opp mot to tredeler av gassen sin fra Russland.

Siden Russland invaderte Ukraina har EU jobbet intensivt med å begrense sin russiske gassavhengighet. Russerne på sin side har begrenset gasstrømmen til Europa.

Dermed har gass- og strømprisene skutt i været, og EU jobber derfor med å finne løsninger som i størst mulig grad beskytter husholdninger og bedrifter fra de galopperende prisene.

Forslag om pristak

Onsdag denne uka foreslo altså EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen å innføre en makspris på russisk gass.

- Målet er veldig klart. Vi må kutte i Russlands inntekter, som tillater Vladimir Putin å finansiere den grusomme krigen mot Ukraina, sa kommisjonsleder Ursula von der Leyen på en pressekonferanse onsdag, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer