Gassprisstrid: - Vil hevne seg

Europakommisjonen jobber med et forslag om pristak på russisk gass. Det er ikke alle medlemslandene like begeistret for.

HEVN: Dersom EU innfører et pristak på russisk gass, vil Russland stenge gasskranene til Europa, ifølge Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylev / TASS News Agency Host Pool Photo via AP / NTB
HEVN: Dersom EU innfører et pristak på russisk gass, vil Russland stenge gasskranene til Europa, ifølge Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylev / TASS News Agency Host Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- For å være ærlig så vil Russland sannsynligvis hevne seg, sier Nikos Tsafos, energirådgiver for den greske statsminister, til Financial Times.

Gass, og energi generelt, har i flere måneder vært det store samtaleemnet i EU, men den greske rådgiveren er bekymret for et forslag om å innføre en makspris på russisk gass.

Gassprisen i været

Før krigens utbrudd sto Russland for nesten 40 prosent av all gassen EU importerte. Enkelte land var enda mer avhengig av russisk gass - Tyskland importerte opp mot to tredeler av gassen sin fra Russland.

Siden Russland invaderte Ukraina har EU jobbet intensivt med å begrense sin russiske gassavhengighet. Russerne på sin side har begrenset gasstrømmen til Europa.

Dermed har gass- og strømprisene skutt i været, og EU jobber derfor med å finne løsninger som i størst mulig grad beskytter husholdninger og bedrifter fra de galopperende prisene.

Forslag om pristak

Onsdag denne uka foreslo altså EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen å innføre en makspris på russisk gass.

- Målet er veldig klart. Vi må kutte i Russlands inntekter, som tillater Vladimir Putin å finansiere den grusomme krigen mot Ukraina, sa kommisjonsleder Ursula von der Leyen på en pressekonferanse onsdag, ifølge NTB.

Von der Leyen la til at en makspris kan komme på plass veldig raskt, og at hun anser det som «veldig viktig».

Skeptiske til forslag

Men ikke alle EUs medlemsland er like begeistret for forslaget. Grekerne er skeptiske. Det samme er man i Italia og Polen.

Frykten er at man ved å bare sette et pristak på russisk gass kan få Vladimir Putin til å kutte gasseksporten til Europa fullstendig.

En EU-tjenestemann sier til Financial Times at siden europeiske land er så tett sammenknyttet så er «alle redd for dominoeffekten» dersom Russland stenger gasskranene fullstendig.

- Dersom du utestenger russisk gass så gjør du Russland rasende uten å påvirke andre leverandører. Hvis du for eksempel er Portugal, som ikke importerer russisk gass, hva tar du med tilbake til velgerne dine, sier tjenestemannen.

- Mot europeiske interesser

Også Ungarn er svært skeptisk til et pristak på russisk gass. I forkant av et energimøte fredag advarte den ungarske utenriksministeren Peter Szijjarto på det sterkeste, ifølge Reuters.

Han møtte sin russisk motpart Sergei Lavrov i juli, for å få Russland til å levere mer gass, og i august økte Gazprom gassleveransene til Ungarn.

- Planen om å innføre et pristak bare på russisk gass som kommer via rørledninger er helt mot europeiske og ungarske interesser, advarer Szijjarto i en Facebook-video, før han fortsetter:

- Dersom prisrestriksjonene bare påføres russisk gass, så vil det føre til en umiddelbar stans av russiske gassleveranser. Man trenger ingen nobelpris for å skjønne det.

Putin advarer: - Ingen gass

For det er utvilsomt at et pristak på russisk gass kan få dramatiske konsekvenser for Russlands gassleveranse til Europa. I alle fall om man skal ta russerne på ordet.

Vladimir Putin gikk nemlig hardt ut mot pristakforslaget under en pressekonferanse onsdag.

- Å begrense prisene vil være en utrolig dum avgjørelse. Vi vil ikke levere noe i det hele tatt hvis det er i strid med våre interesser, i dette tilfellet våre økonomiske interesser, sa Putin.

- Det betyr ingen gass, ingen olje, ikke noe kull, ingen fyringsolje, ingenting.

Uenighet i EU

Et pristak på russisk gass vil sannsynligvis kreve at alle de 27 EU-landene er enige, ettersom det vil bli sett på som en sanksjon.

Et annet forslag som ligger på bordet er et generelt pristak på gass. Det vil bare kreve et såkalt kvalifisert flertall.

- Europa bør si tydelig fra og innføre en fornuftig pris, sier den italienske energiomstillingsministeren Roberto Cingolani, som er forkjemper for et generelt pristak.

Heller ikke dette er ukontroversielt i EU. Ungarn er mot dette forslaget også, det samme er Østerrike og Nederland.

Landene som er for et generelt pristak foreslår å sette prisene over prisnivået i Asia og USA, for at man skal forsikre seg om at de som selger gass skal ha et insentiv for å sende gass til Europa.

Ber Norge kutte prisene

Flere europeiske land har den siste tiden bedt Norge om å kutte gassprisene. Norge er en viktig gassleverandør for EU i ei tid da gasstrømmen fra Russland avtar.

- I dag leverer Norge mer gass til EU enn Russland, sa von der Leyen.

Også hun bekreftet at man i EU også diskuterer et generelt pristak, som i sin tur vil påvirke gass fra Norge.

Tidligere denne uka sa statsminister Jonas Gahr Støre at Norge er åpne for å diskutere alle tiltak EU kommer med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer