Gassprisstrid: - Vil hevne seg

Europakommisjonen jobber med et forslag om pristak på russisk gass. Det er ikke alle medlemslandene like begeistret for.

HEVN: Dersom EU innfører et pristak på russisk gass, vil Russland stenge gasskranene til Europa, ifølge Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylev / TASS News Agency Host Pool Photo via AP / NTB
HEVN: Dersom EU innfører et pristak på russisk gass, vil Russland stenge gasskranene til Europa, ifølge Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylev / TASS News Agency Host Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- For å være ærlig så vil Russland sannsynligvis hevne seg, sier Nikos Tsafos, energirådgiver for den greske statsminister, til Financial Times.

Gass, og energi generelt, har i flere måneder vært det store samtaleemnet i EU, men den greske rådgiveren er bekymret for et forslag om å innføre en makspris på russisk gass.

Gassprisen i været

Før krigens utbrudd sto Russland for nesten 40 prosent av all gassen EU importerte. Enkelte land var enda mer avhengig av russisk gass - Tyskland importerte opp mot to tredeler av gassen sin fra Russland.

Siden Russland invaderte Ukraina har EU jobbet intensivt med å begrense sin russiske gassavhengighet. Russerne på sin side har begrenset gasstrømmen til Europa.

Dermed har gass- og strømprisene skutt i været, og EU jobber derfor med å finne løsninger som i størst mulig grad beskytter husholdninger og bedrifter fra de galopperende prisene.

Forslag om pristak

Onsdag denne uka foreslo altså EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen å innføre en makspris på russisk gass.

- Målet er veldig klart. Vi må kutte i Russlands inntekter, som tillater Vladimir Putin å finansiere den grusomme krigen mot Ukraina, sa kommisjonsleder Ursula von der Leyen på en pressekonferanse onsdag, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.