Gassrørledning sprengt i Litauen

Ingen tegn til ytre skader, ifølge selskapet. Flammene stod 50 meter opp i lufta.

SISTE: En gassrørledning som går mellom de baltiske landene Litauen og Latvia har eksplodert. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gassrørledningen går mellom de baltiske landene Litauen og Latvia. Eksplosjonen skjedde nord i Litauen rundt klokka 17 lokal tid, opplyser selskapet Amber Grid på sine nettsider.

SISTE: Selskapet sier til Reuters at de ikke ser tegn til at eksplosjonen skyldes en «villet handling», og at det ikke er tegn til at skader er påført fra utsiden av gassrørledningen. De legger til at etterforskningen vil holde alle muligheter åpne.

Voldsomt

En landsby med rundt 250 innbyggere ble evakuert, og flammene sto hele 50 meter opp i lufta, ifølge den statlige litauiske kanalen LRT.

Det ble med andre ord en kraftig eksplosjon og brann, noe også bildene fra stedet viser. Men eksplosjonen har ikke gitt noen utslag som er fanget opp av seismologiske måleinstrumenter, opplyser Norsar.

EKSPLOSJON: Flammene står 50 meter i lufta, ifølge lokale medier. Foto: Myndighetene i Pasvali
EKSPLOSJON: Flammene står 50 meter i lufta, ifølge lokale medier. Foto: Myndighetene i Pasvali Vis mer

- Eksplosjonen må ha vært betydelig mindre enn den i Østersjøen i høst, sier administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i Norsar til Børsen.

- Vi kan ikke se eksplosjonen, og det må bety at det meste av energien har gått opp i luften og ikke sender nok energi ned i bakken til at seismometrene i nærliggende områder fanger opp rystelsen, utdyper hun.

Amber Grid sier at de ikke har opplysninger om skadde personer eller boliger som følge av eksplosjonen.

Brannvesenet rykket ut til det aktuelle stedet raskt, og et par timer etter smellet meldte selskapet at brannen ville dø ut etter som gasstilførselen var stengt.

Uklar årsak

Den aktuelle gassrørledningen brukes for å forsyne nordlige deler av Litauen med gass. Samme gassrørledning går også til Latvia, ifølge gasselskapet.

Årsaken til brannen og den påfølgende eksplosjonen er uklar, og gasselskapet og litauiske myndigheter jobber med å få klarhet i hendelsesforløpet.

- Vi har umiddelbart startet undersøkelser av forholdene rundt hendelsen. I øyeblikket er vi mest opptatt av å sikre forsyningene og begrense konsekvensene av brannen, sier Amber Grids administrerende direktør Nemunas Biknius.

FLAMMER: Voldsomme flammer på bildene som kommer fra lokale myndigheter. Foto: Myndighetene i Pasvali
FLAMMER: Voldsomme flammer på bildene som kommer fra lokale myndigheter. Foto: Myndighetene i Pasvali Vis mer

Amber Grid-sjef Nemunas Biknius sier i 19.30-tida at selskapet planlegger å gjenoppta leveransene til Latvia i løpet av få timer, ifølge Bloomberg.

Mye lyd, høye flammer

Det går to parallelle gassrørledninger i samme område. Bare én av dem ble skadd, ifølge Amber Grid.

Gassen som strømmer gjennom det sprengte røret ble umiddelbart brutt, og innbyggerne i området får nå gass gjennom ledningen som ikke er skadd.

KRAFTIG: Eksplosjonen skjedde klokka 17 lokal tid og utløste en kraftig brann. Foto: Myndighetene i Pasvali
KRAFTIG: Eksplosjonen skjedde klokka 17 lokal tid og utløste en kraftig brann. Foto: Myndighetene i Pasvali Vis mer

- Det kom uventede lyder. Det virket nesten som om fly fløy i lav høyde over stedet. Flammene strekker seg høyt i lufta, sier Gintautas Gegužinskas, ordfører i Pasvaly, til LRT.

Som følge av eksplosjonen kan gassforsyningene til Latvia påvirkes, men det er foreløpig uklart hvor mye og hvor lenge, ifølge Povilas Balčiūnas, distriktsordfører i Pasvali.

Bekrefter eksplosjon

Laura Sebekiene, pressetalskvinne i Amber Grid, bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

- Vi fikk beskjed om eksplosjonen klokka 17 i ettermiddag. Saken er under etterforskning og vi har ikke flere kommentarer enn det som står på nettsida vår nå, sier hun fredag.

Undersjøiske eksplosjoner

Gassrør-eksplosjonen fredag kveld er den andre på europeisk jord siden Russland invaderte Ukraina for over et år siden.

Høsten 2022 eksploderte det i de undersjøiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som går fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen.

To eksplosjoner, én i dansk økonomisk sone og én i svensk økonomisk sone, ødela gassrørledningene. Nord Stream 1 hadde blitt brukt i en årrekke, men Nord Stream 2 ble aldri åpnet, som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Etterforskere i både Sverige og Danmark slo fast at rødledningene ble utsatt for sabotasje, men har ikke kunnet stadfeste hvem som står bak. En rekke vestlige myndighetspersoner og analytikere har imidlertid pekt på Russland.

Deriblant Finlands tidligere forsvarsminister, Jussi Niinistö, som i et intervju med Dagbladets Børsen sa følgende:«Selvfølgelig er det Russland».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer