Gennadij (54) døde mens han fisket «bærekraftige reker»

Høyre og Ap: - Dette er direkte skammelig og rystende.

DØDE: Familiefaren Gennadij (54) døde mens han fisket reker som ble solgt til et norsk mottak som solgte reker som var miljømerket. Foto: Privat
DØDE: Familiefaren Gennadij (54) døde mens han fisket reker som ble solgt til et norsk mottak som solgte reker som var miljømerket. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sist lørdag fortalte Dagbladet den brutale historien bak «bærekraftige reker», som hadde blitt solgt med miljømerket «Den blå fisken». Bak rekene skjulte det seg en historie om sult, manglende sikkerhet og ulovlig fiske, viser Dagbladets granskning.

2015 døde familiefaren Gennadij (54) på grunn av den manglende sikkerheten i båten.

Historien om ukrainske Gennadij er ikke den eneste som viser at «bærekraftige sjømat» har blitt produsert under ulovlige arbeidsforhold.

Dagbladet har avdekket hvordan miljømerket «Den blå fisken» har sertifisert fiskemottakene hvor Arbeidstilsynet har avdekket lønn ned til 21 kroner i timen, ulovlige boforhold og arbeidsdager opp til 18 timer.

LEVERTE BÆREKRAFTIGE REKER: Det litauiske verstingskipet leverte «bærekraftige reker», som ble solgt med miljømerket «Den blå fisken». Foto fra Den litauiske havarikommisjonen.
LEVERTE BÆREKRAFTIGE REKER: Det litauiske verstingskipet leverte «bærekraftige reker», som ble solgt med miljømerket «Den blå fisken». Foto fra Den litauiske havarikommisjonen. Vis mer

- Svindles

- Her svindles forbrukerne, sier Høyres næringspolitiske talsperson Kårstein Eidem Løvaas, til Dagbladet.

- Dette strider mot hva som er det etterlatte inntrykket. Når først vi forbrukere velger en vare ut fra dette miljømerket, så tenker vi at merket gjelder for hele produksjonen, ikke bare for enkelte deler av den, sier Løvaas fra regjeringspartiet Høyre.

Også opposisjonspartiet Arbeiderpartiet reagerer sterkt på Dagbladets avsløringer.

- Jeg er rystet og skjemmes på vegne av sjømatnasjonen Norge, og at dette er tilstanden mange plasser, sier Aps fiskeripolitiske talsperson, Cecilie Myrseth, til Dagbladet.

- SVINDEL:- Her svindles forbrukerne, sier Høyres næringspolitiske talsperson Kårstein Eidem Løvaas, til Dagbladet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- SVINDEL:- Her svindles forbrukerne, sier Høyres næringspolitiske talsperson Kårstein Eidem Løvaas, til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vil snu steiner

Myrseth synes Dagbladet saker om miljømerking er svært urovekkende.

- Her må hver stein snus. Dette er tilstander ute av kontroll, sier Myrseth. Sammen med stortingsrepresentantene Terje Aasland og Arild Grande foreslår hun nå en ny tiltakspakke mot fiskekrim.

MSC har tidligere spesifisert at ordningen bare gjelder for bærekraften til selve fisket.

- Vi forutsetter at arbeidsmiljøloven blir fulgt, har Linnéa Engström, programdirektør for MSC Østersjøregionen og Skandinavia tidligere sagt til Dagbladet.

- Men hvis de bryter arbeidsmiljøloven får det ingen konsekvenser?

- Pålegg fra Arbeidstilsynet har ikke noen konsekvens for MSC-sertifisering, bekrefter Engström.

Engström og MSC velger å kommentere politikernes uttalelser slik:

« MSC er glade for at politikerne engasjerer seg i diskusjonen om arbeidsforholdene i norske fiskerier. Det er politikernes ansvar å se til at det finnes lover og regler som etterfølges og at kontrollmyndighetene gjør sin del av arbeidet. Vi er en miljøorganisasjon som gjennom vårt arbeid hjelper konsumenter å kunne velge miljøvennlig når de handler sjømat».

RYSTET: - Jeg er rystet og skjemmes på vegne av sjømatnasjonen Norge, og at dette er tilstanden mange plasser, sier Aps fiskeripolitiske talsperson, Cecilie Myrseth, til Dagbladet..
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
RYSTET: - Jeg er rystet og skjemmes på vegne av sjømatnasjonen Norge, og at dette er tilstanden mange plasser, sier Aps fiskeripolitiske talsperson, Cecilie Myrseth, til Dagbladet.. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er ikke bærekraft

- Når vi forbrukere ser ordet «bærekraft», så tenker vi at det i hvert fall betyr at alle lover og regler følges, og at dette ikke er fisk som er produsert under ulovlige arbeidsforhold. Bærekraft betyr i hvert fall tre ting: at fiske er miljøvennlig, og at det er økonomisk og sosialt bærekraftig, sier Løvaas.

Høyre-representanten mener Dagbladets avsløringer skader det norske fiskets renommé.

- Det er direkte skammelig at man velger å ignorere at fisken er ulovlig produsert, sier Løvaas, som får støtte av partikollega Tage Pettersen, forbrukerpolitisk talsperson for Høyre.

- Dette undergraver tilliten til en næring som vi kommer til å bli veldig avhengig av i framtiden, sier Pettersen til Dagbladet.

Han peker på at arbeidslivskriminalitet er tyveri fra fellesskapet.

- Fra et forbrukerperspektiv så er det som bekymrer meg mest: At forbrukernes tillit vil bli svekket, sier Pettersen.

- GLADE: - MSC er glade for at politikerne engasjerer seg i diskusjonen om arbeidsforholdene i norske fiskerier, sier Linnéa Engström, programdirektør for MSC Østersjøregionen og Skandinavia. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
- GLADE: - MSC er glade for at politikerne engasjerer seg i diskusjonen om arbeidsforholdene i norske fiskerier, sier Linnéa Engström, programdirektør for MSC Østersjøregionen og Skandinavia. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Må rydde opp

Pettersen frykter at dette på lengre sikt også vil svekke de andre miljømerkene.

- Næringen må ta dette på det største alvor. Hvis ikke, så kommer forbrukerne til å slutte å stole på miljømerkene, sier Pettersen. Nå foreslår Arbeiderpartiet strengere sanksjoner ved brudd på arbeidsmiljøloven og at man må få til en omfattende kartlegging av bruk av innleie- og bemanningbyråer.

- Regjeringen må vurdere om aktører som har brukt ulovlig bemanning skal ekskluderes fra kjøperregisteret, og dermed ikke få motta fisk, sier Myrseth fra Ap, som nå tar til orde for en nasjonal dugnad for næringen.

- Politisk må vi ta en kraftig oppvask, men det må jammen meg også næringa gjøre, fortsetter Myrseth.

MILJØMERKET: Dagbladet har avdekket hvordan miljømerket «Den blå fisken» har sertifisert fiskemottakene hvor Arbeidstilsynet har avdekket lønn ned til 21 kroner i timen, ulovlige boforhold og arbeidsdager opp til 18 timer. Foto: MSC
MILJØMERKET: Dagbladet har avdekket hvordan miljømerket «Den blå fisken» har sertifisert fiskemottakene hvor Arbeidstilsynet har avdekket lønn ned til 21 kroner i timen, ulovlige boforhold og arbeidsdager opp til 18 timer. Foto: MSC Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer