- Gi faen i utbyttefesten

Når regjeringen trekker gullkortet må næringslivet gi faen i utbyttefesten, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Torsdag skal nye krisetiltak for næringslivet vedtas av Stortinget.

KLAR MELDING: Fellesforbundets leder Jørn Eggum forventer at generalforsamlingen i Aker stanser det planlagte milliardutbyttet til aksjonærene og sier offentlige krisemilliarder absolutt ikke skal gå til bonuser og utbytter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR MELDING: Fellesforbundets leder Jørn Eggum forventer at generalforsamlingen i Aker stanser det planlagte milliardutbyttet til aksjonærene og sier offentlige krisemilliarder absolutt ikke skal gå til bonuser og utbytter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det har vakt stor oppsikt at Kjell Inge Røkkes Aker ber regjeringen om å finne krisetiltak for et coronarammet næringsliv, samtidig som selskapet etter planen skal betale ut et utbytte på 1,7 milliarder kroner til aksjonærene.

Konsernsjef Øyvind Eriksen (t.v.) i Aker, Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Konsernsjef Øyvind Eriksen (t.v.) i Aker, Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Da jeg så den saken, tenkte jeg: Så umusikalsk kan ikke Røkke være. Men innstillingen fra styret ble gitt i februar, og mye har forandret seg siden da. Det vet jo jeg som har forberedt et lønnsoppgjør som nå blir satt på pause til august, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Dagbladet og Børsen.

Lederen i LOs største forbund i privat sektor forventer at Aker dropper det planlagte utbyttet.

- Jeg forutsetter at generalforsamlingen i Aker korrigerer innstillingen fra styret om et utbytte som egentlig ikke er til stede når vi ser hvordan aksjekursene på Oslo Børs har beveget seg, sier Eggum.

- Har gitt faen

Men Eggum har mer på hjertet. Fra kontoret på Lilletorvet i Oslo kommer en krystallklar oppfordring til regjeringen og partiene på Stortinget:

Null i bonus og utbytte til bank- og finansnæringen, og til ledere i statlige selskaper så vel som til alle bedrifter som mottar statlige krisemilliarder i støtte under virusepidemien.

- Bank- og finanssektoren har i en årrekke gitt faen i å stille opp for fellesskapet. De lever i sin egen boble, med en inntektsutvikling som langt overgår det andre grupper har hatt å vise til. I tillegg vil bankene overta eierskapet til bedrifter som går konkurs. Dersom de tar tapene sine ved å øke renta eller kreve at staten tar regninga, bør det være åpenbart at de ikke samtidig kan hente ut utbytte, sier Eggum.

- Ta ansvar

Fagforeningstoppen mener det er soleklart at alle ledere i statlige selskaper også må ta ansvar i dagens situasjon.

- Dette er et unntaksår. Vi kan ikke akseptere at vi neste år ser en økning i bonuser og utbytter fra statlige selskaper. Dette er en svært liten gruppe mennesker som lever på offentlighetens penger. De skal ha lønnsvekst på linje med andre grupper, men ikke mer.

Også når det gjelder de statlige krisemilliardene til næringslivet, som Stortinget etter planen skal vedta på torsdag, er tonen skarp fra Fellesforbundets leder:

- Dette kan du skrive i store bokstaver og med to streker under: Det er dugnad og samhold som teller nå. Når regjeringen bruker gullkortet må næringslivet gi faen i utbyttefesten, sier Eggum.

- Det er uhørt å bruke statlige krisepenger på utbytte for her snakker vi penger som må trekkes fra pensjonene til kommende generasjoner. Dette er penger fra fellesskapet. Dette er penger som bør gå til å styrke likviditeten i bedriften og øke kompetansen til de ansatte, fortsetter han.

Slo alarm

Aker-sjef Øyvind Eriksen slo denne uka som nevnt alarm om det norske næringslivet i coronaens tid og ber regjeringen om krisehjelp.

«Norsk næringsliv er i krise. Jeg har aldri opplevd maken eller hørt om noe liknende i Akers 180 år lange industrihistorie. Vi vet ikke hvordan dette kommer til å spille seg ut videre. Industri og næringsliv er nå avhengig av strakstiltak som monner og gir forutsigbarhet. Ved denne anledningen ønsker jeg å fokusere på noen prioriterte, nødvendige tiltak for å berge arbeidsplasser og opprettholde aktivitet.»

Slik innledet Kjell Inge Røkkes høyre hånd, Aker ASA-sjef Øyvind Eriksen, sitt brev til NHO-sjef Ole Erik Almlid, gjengitt av VG.

Ifølge avisa krever konsernsjef Eriksen blant annet at permitterte arbeidstakere sikres utbetalinger på 90 prosent av lønn etter skatt fra det offentlige og at det etableres en handlingsplan for å sikre at produksjonen opprettholdes. Han skriver videre at «endelig er det for Aker og hele norsk næringsliv driftskritisk at det opprettholdes et velfungerende bankvesen som sikrer konkurransedyktig finansiering og effektiv betalingsformidling.»

Aker Solutions sendte fredag permitteringsvarsel til alle sine 6000 ansatte i Norge.

- Det er for tidlig å si noe om hvor mange som eventuelt må permitteres, sa pressekontakt Cathrine Gjertsen i Aker Solutions til Stavanger Aftenblad.

Varslet milliardutbytte

Dagens Næringsliv påpeker at Eriksen selv beskrev 2019 som et veldig godt år, med en avkastning på 22,5 prosent inkludert utbytte, da han la fram Akers resultat for 2019 i februar i år.

Mens coronaviruset allerede herjet i store deler av verden, den 13. februar, foreslo styret i Aker å utbetale et utbytte på 1,7 milliarder kroner til aksjonærene, noe som vil sørge for at styreleder og største eier Kjell Inge Røkke får over en milliard kroner utbetalt, skriver avisa.

Under Stortingets behandling av krisetiltak forrige uke, ba både SV og Rødt regjeringen om å sette ned foten for at selskapene som mottar eventuell krisehjelp også skal betale utbytte.

- Regjeringen må stille krav om å begrense utbytte og stans i lederbonuser for bedrifter som får krisehjelp, sa Kari Kaski (SV) til Klassekampen. Hun sa samtidig at det burde stilles krav om at lederlønninger fryses i de aktuelle selskapene.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var raskt ute med å stille seg bak kravet og tirsdag kom Ap-leder Jonas Gahr Støre med samme beskjed:

- Dette er en dugnad. De som mottar fellesskapets støtte må forplikte seg til ikke å betale ut utbytte i 2020 eller 2021. Videre venter vi at folk i ledelsen av selskapene ikke mottar utbetalinger som er større enn det som avtales mellom partene i frontfaget i lønnsoppgjøret, sier Støre i et intervju med VG.

Han støtter også kravene som Finanstilsynet har stilt, om at bankene ikke utbetaler utbytte til sine eiere som vilkår for å kunne trekke på de nye statlige garantiene.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

- En felles dugnad

Akers konserntillitsvalgt og ansatterepresentant i styret, Atle Tranøy, har i tråd med uttalelsene til forbundsleder Jørn Eggum åpnet for at det kan være aktuelt å revurdere utbyttefesten.

- Det er selvfølgelig aktuelt å vurdere om grunnlaget for å utbetale utbytte er endret såpass at det bør revurderes. Nå handler det om å ha en felles dugnad for at både ansatte, bedrifter og nasjonen skal komme best mulig ut av dette, sier Atle Tranøy til DN.

Informasjonsdirektør Atle Kigen i Aker reagerer på framstillingen av saken, som han mener ikke gjenspeiler virkeligheten.

- Jeg reagerer på overskriften og vinklingen, fordi det skapes et inntrykk av at det er en kobling mellom det Aker-sjefen foreslår som krisetiltak for olje- og gassindustrien og styrets foreslåtte utbytte for regnskapsåret 2019 fra Aker ASA, sier Kigen til Børsen.

- Det er ingen sammenheng. Aker ASA er et industrielt investeringsselskap som står godt på egne og robuste bein. Øyvind Eriksen foreslår kraftfulle tiltak for å hjelpe situasjonen for hundrevis av industribedrifter og titusenvis av ansatte, fortsetter han.

NHO ba om forslag

Han sier at det var NHO-sjef Ole Erik Almlid som ba Aker-sjefen om å komme med sine forslag til tiltak regjeringen kunne iverksette for å berge arbeidsplasser og sikre drift av norsk olje- og gassproduksjon. Disse forslagene ble ifølge Kigen sendt til Almlid på søndag, og VG fikk samme ettermiddag innsyn i brevet.

- Eriksens brev til Almlid inneholdt konkrete forslag på tiltak for å sikre kompetanse og kapasitet i olje- og gassindustrien gjennom en krevende periode. Aker ASA har ikke bedt om en eneste statlig krone i krisehjelp, og det kommer vi heller ikke til å gjøre, sier han og fortsetter:

- De tiltakene som har kommet er ikke Aker-spesifikke. De går på norsk leverandørindustri og er til beste for alle selskaper som driver med olje og gass på norsk sokkel.

- Men disse tiltakene vil jo også komme dere til gode?

- Ja, det kommer alle leverandørbedrifter til gode. Aker Solutions er den største arbeidsgiveren i Norsk oljeservice med 6000 egne ansatte og 2000 innleide i Norge. I Aker Solutions er det ikke betalt en krone i utbytte til aksjeeierne etter at oljeprisfallet rammet med stor tyngde i 2015. I Kværner er overskudd holdt tilbake i bedriften for å styrke selskapet, og der er det totalt snakk om noen titalls millioner kroner som er utbetalt i utbytte til aksjonærene de siste åra. Aker eier 29 prosent av aksjene i Kværner. De store utbyttene kommer fra Aker BP, som har gjort det veldig bra. I Aker Solutions og Kværner er vi i aksjonærfellesskap med staten.

- Et økonomisk jordskjelv

Kigen mener det er helt naturlig at Aker-sjefen kommer med sine innspill i ei tid som dette, ettersom Aker er en betydelig eier i norsk olje- og leverandørindustri.

- Verden opplever nå et økonomisk jordskjelv, forsterket av et virus som opptrer som en usynlig fiende i kombinasjon med oljepris- og aksjefall. Det er en krise norsk og internasjonal økonomi ikke har sett maken til.

- Situasjonen i norsk næringsliv er alvorlig, og det er behov for å ta grep som sørger for at ansatte i industribedrifter ikke mister jobbene sine. Industri og næringsliv går en usikker framtid i møte, sier han.

- Lavere lønnsvekst

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge kjøper ikke virkelighetsbeskrivelsen fra Fellesforbundets Jørn Eggum.

- I 2019 hadde finansnæringen en lønnsvekst som lå lavere enn offentlig sektor. Fellesforbundet overdriver påstanden om lønnsfest i finansnæringen, skriver han i en e-post.

Han mener Eggum bør tenke gjennom hvordan hans uttalelse virker for små- og mellomstore bedrifter, og minner om at det er 130 banker i Norge.

Staavi sier bankene er en del av løsningen i situasjonen vi nå står i, ikke en del av problemet.

- Det er også et faktum Eggum bør legge seg på minnet at norske finansinstitusjoner betaler ca 23 prosent av den samlede inntektsskatten fra alt næringsliv i Norge. Det er tre ganger så mye som industrien, sier Staavi.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer