Resirkulert plast

Giftalarm: Fant 491 kjemikalier

Forskere fant en mengde giftstoffer da de undersøkte resirkulert plast fra Afrika, Asia, Sør-Amerika og Øst-Europa. - Kan bli forgiftet, sier professor.

RESIRKULERING: Forskere har funnet mange giftige kjemikalier i resirkulert plast. Foto: Shutterstock
RESIRKULERING: Forskere har funnet mange giftige kjemikalier i resirkulert plast. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Den resirkulerte plasten var full av giftige kjemikalier, som spor etter plantevernmidler og legemidler, skriver Forskning.no.

Det går fram av en ny studie publisert i tidsskriftet Science Direct, som svenske, tyske og danske forskere står bak.

- Det kan rett og slett være farlig å jobbe med resirkulering av plast. Man kan bli forgiftet av kjemikalier. I neste ledd kan vi som bruker den resirkulerte plasten få dette i oss, hvis den brukes i for eksempel flasker, eller leker til barn, sier professor i toksikologi ved Göteborgs Universitet, Bethanie Carney Almroth, til Forskning.no.

AKUTT: I statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag 12. oktober foreslår regjeringen å bruke ti millioner kroner på å forbedre miljøet i Oslofjorden. Naturvernforbundet mener summen bare er «symbolske småpenger». Video: Fredrik Myhre /WWF. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Giftige kjemikalier

Sammen med sine forskerkolleger har hun samlet inn resirkulerte plastpellets, råstoff som brukes til å lage plastprodukter, fra 13 ulike land i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Øst Europa.

Resultatene er skremmende.

Blant 491 kjemikalier forskerne fant i den resirkulerte plasten var det en stor andel giftige kjemikalier. I tillegg fant forskerne spor av 170 kjemikalier som ikke lot seg identifisere.

Plastforsker Dorte Herzke i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til forskningsmagasinet at den nye studien er god, men ikke helt representerer norske forhold.

- Vi har strenge regler i Norge for hva resirkulert plast kan brukes til.

Ellers vil ikke Herzke betegne funnene i studien som overraskende.

- Man må regne med at det er et mangfold av kjente og ukjente kjemikalier til stede i resirkulert plast, sier FHI-forskeren.

Problemet med den resirkulerte plasten, henger sammen med hvordan plasten i utgangspunktet blir laget, skriver Forskning.no

Foreløpige resultater fra NTNU-prosjektet PlastChem viser at over 16 000 kjemikalier blir brukt i plastproduksjon. Over 4 000 av dem, altså 25 prosent, er klassifisert som farlige. De resterende 12 000 kjemikaliene finnes det ikke gode data på.

PLAST: Her er plastflasker klare for resirkulering. Foto: Shutterstock
PLAST: Her er plastflasker klare for resirkulering. Foto: Shutterstock Vis mer

Nedslående

I slutten av september slapp FHI en nedslående rapport.

En undersøkelse av 669 norske barn og ungdommer viser at svært mange har for høye nivåer av miljøgifter i kroppen.

Hele 99,6 prosent hadde et nivå som overskred det som anses som trygt for Bisfenol A (BPA), som brukes i emballasje for mat og drikke. For per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) var det 28, 6 prosent av barna som hadde utrygge nivåer i kroppen.

- Tallene fra undersøkelsen viser at det er behov for å innføre tiltak på samfunnsnivå for å redusere eksponeringen for BPA og PFAS i befolkningen, uttaler Line Småstuen Haug, leder for Miljøbiobanken og seniorforsker ved FHI, på instituttets hjemmesider.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

I undersøkelsen ble til sammen 81 forskjellige miljøgifter målt i urin- og blodprøver fra barna.

Mat er den viktigste kilden til mange miljøgifter, og disse kan finnes i alle typer mat. Andre kilder til miljøgifter er luft, drikkevann og forbrukerprodukter, opplyser FHI.

- Miljøgiftene vi har undersøkt, er menneskeskapte syntetiske stoffer som har blitt brukt i en lang rekke produkter, fordi de har gunstige egenskaper. Det kan for eksempel være at de gjør plast myk, hemmer brann, øker holdbarhet eller gjør produkter vannavstøtende, sier Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer