Gigaflåte vekker oppsikt

- De drar opp alt, sier en ecuadoriansk kaptein.

ANKLAGES: Hundrevis av kinesiske skip anklages for å plyndre verdenshav. Her båter med kinesiske flagg i en havn i byen Zhoushan i Kina i 2016. Foto: AFP/NTB Scanpix.
ANKLAGES: Hundrevis av kinesiske skip anklages for å plyndre verdenshav. Her båter med kinesiske flagg i en havn i byen Zhoushan i Kina i 2016. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Forsker Jonathan Green har i en årrekke studert verdens største fisk utenfor Galápagosøyene i Stillehavet.

I 280 dager hadde Green sporet hvalhaien «Hope», da satellittsporingen fra GPS-koden på ryggfinnen plutselig stoppet, og skjermen fylte seg med hundrevis av andre blinkende prikker, skriver The Guardian.

- Fanget av fiskeflåte

- Jeg begynte å se på det, og fant ut at hun helt på slutten av banen begynte å øke hastigheten, sier forskeren til den britiske avisa.

Hvalhaiens hastighet gikk fra én knop til seks eller sju knop de siste 32 minuttene, ifølge forskeren.

Advarer

Prikkene antas å ha tilhørt en enorm kinesisk fiskeflåte som har fisket utenfor Galápagosøyene i Stillehavet. Øygruppa er på UNESCOs verdensarvliste, og fartøyene skal ha fisket der i flere uker.

Fiskeflåten ble fanget på kamera i starten av august, og skal bestå av over 200 skip. Ifølge avisa kan hvert enkelt skip ha opptil 500 fiskelinjer, og hver linje kan ha tusenvis av kroker.

- Jeg har ingen bevis, men hypotesen min er at hun ble fanget av et skip fra samme fiskeflåte, sier Green til den britiske avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.