Gigaflåte vekker oppsikt

- De drar opp alt, sier en ecuadoriansk kaptein.

ANKLAGES: Hundrevis av kinesiske skip anklages for å plyndre verdenshav. Her båter med kinesiske flagg i en havn i byen Zhoushan i Kina i 2016. Foto: AFP/NTB Scanpix.
ANKLAGES: Hundrevis av kinesiske skip anklages for å plyndre verdenshav. Her båter med kinesiske flagg i en havn i byen Zhoushan i Kina i 2016. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Forsker Jonathan Green har i en årrekke studert verdens største fisk utenfor Galápagosøyene i Stillehavet.

I 280 dager hadde Green sporet hvalhaien «Hope», da satellittsporingen fra GPS-koden på ryggfinnen plutselig stoppet, og skjermen fylte seg med hundrevis av andre blinkende prikker, skriver The Guardian.

- Fanget av fiskeflåte

- Jeg begynte å se på det, og fant ut at hun helt på slutten av banen begynte å øke hastigheten, sier forskeren til den britiske avisa.

Hvalhaiens hastighet gikk fra én knop til seks eller sju knop de siste 32 minuttene, ifølge forskeren.

TAR KONTROLL: Ecuadorianske marinefartøyer omgir en fiskebåt i starten av august etter å ha oppdaget en fiskeflåte med for det meste kinesisk flaggede skip i en internasjonal korridor som grenser til Galapagosøyene. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
TAR KONTROLL: Ecuadorianske marinefartøyer omgir en fiskebåt i starten av august etter å ha oppdaget en fiskeflåte med for det meste kinesisk flaggede skip i en internasjonal korridor som grenser til Galapagosøyene. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Advarer

Prikkene antas å ha tilhørt en enorm kinesisk fiskeflåte som har fisket utenfor Galápagosøyene i Stillehavet. Øygruppa er på UNESCOs verdensarvliste, og fartøyene skal ha fisket der i flere uker.

Fiskeflåten ble fanget på kamera i starten av august, og skal bestå av over 200 skip. Ifølge avisa kan hvert enkelt skip ha opptil 500 fiskelinjer, og hver linje kan ha tusenvis av kroker.

- Jeg har ingen bevis, men hypotesen min er at hun ble fanget av et skip fra samme fiskeflåte, sier Green til den britiske avisa.

Seinest i forrige uke advarte ecuadorianske myndigheter om flåten, som de mener er en av de største de har sett de siste åra.

6000 frosne haier

- Den kinesiske flåten, som teller mer enn 200 skip, befinner seg i internasjonalt farvann rett utenfor en maritim grense rundt Galápagosøyene, og også Ecuadors kystvann, har Norman Wray, øyas guvernør uttalt, ifølge avisa.

Galápagosøyene ligger knapt 1000 kilometer vest for Ecuador. I økosystemet rundt øygruppen finnes det største antallet ulike dyrearter på planeten.

BESLAG: Ecuador tok i 2017 beslag på et skip som inneholdt 6000 frosne haier, ifølge National Geographic. Foto: Galapagos National Park / AP / NTB Scanpix.
BESLAG: Ecuador tok i 2017 beslag på et skip som inneholdt 6000 frosne haier, ifølge National Geographic. Foto: Galapagos National Park / AP / NTB Scanpix. Vis mer

I 2017 fanget kinesisk fiskepraksis også Ecuadors oppmerksomhet da marinen tok beslag på et skip som inneholdt 6000 frosne haier, ifølge National Geographic.

Nå mener guvernøren at de kinesiske båtene igjen bryter forskriftene.

- De trekker opp alt

The Guardian har pratet med kapteinen på en ecuadoriansk tunfiskbåt, som hevder å ha sett de kinesiske fiskebåtene på nært hold.

- De trekker opp alt, sier fiskeren til avisa.

EKSPLOSJON: Brannmannskap forsøker å slukke brannen på det norske skipet Höegh Xiamen ved Florida-kysten. Vis mer

Ifølge fiskeren er skipene forpliktet til å ha en biolog om bord som kontrollerer fangsten, men han mener ingen kontrollerer de kinesiske skipene. Fangsten overføres istedenfor til såkalte «moderskip», som laster av fangsten i havner langt unna.

Halvparten av flåten skal ha stengt av satellittkommunikasjonen minst en gang den siste måneden, som strider med gjeldende regelverk, skriver Reuters.

Den kinesiske ambassaden i Ecuador har på sin side uttalt til The Guardian at landet er en «ansvarlig fiskerinasjon» med «nulltoleranse» for ulovlig fiske.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer