Gigaformuen smuldrer opp

De russiske oligarkene har tapt enorme summer siden Vesten ila dem knusende sanksjoner, og ingen har tapt mer en Lukoil-sjef, Vagit Alekperov.

FORMUEN FORSVINNER: Lukoil-sjef Vagit Alekperov har rast nedover i rekordfart den siste måneden. Her er han avbildet sammen med Vladimir Putin, da sistnevnte besøkte Lukoil i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti / Alexei Druzhinin / NTB
FORMUEN FORSVINNER: Lukoil-sjef Vagit Alekperov har rast nedover i rekordfart den siste måneden. Her er han avbildet sammen med Vladimir Putin, da sistnevnte besøkte Lukoil i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti / Alexei Druzhinin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter Russlands invasjon av Ukraina har Vesten ilagt det russiske regimet, og folk med tette bånd til det, lammende sanksjoner.

Det har gått så til de grader ut over formuen til de russiske oligarkene.

Styrtrik oligark

Aller verst har det gått ut over sjefen for det privateide oljeselskapet Lukoil, den styrtrike Vagit Alekperov.

Oligarken startet yrkeskarrieren som oljearbeider på en rigg i Det kaspiske hav, men tidlig på 1990-tallet hadde han rykket flere hakk opp på stigen. Han ble utnevnt til viseminister for oljedepartementet i det gamle Sovjetunionen.

Derfra var steget kort over til det da statlige oljeselskapet, som seinere ble privatisert under Lukoil.

Før de brutale sanksjonene fra Vesten var selskapet Russlands tredje største, og de hadde en omsetning i coronaåret 2020 på 638 milliarder kroner.

Toppsjefen selv, Alekperov, sitter med 28,3 prosent av aksjene, og i 2020 kunne han derfor hente ut et utbytte på svimlende 5 milliarder amerikanske dollar.

78 prosent av formuen borte

Det var den gang da, for nå er saken en ganske annen for Alekperov. For bare en måned siden var Alekperov rangert som verdens 65. rikeste mann, med en formue på 23,7 milliarder dollar, ifølge finans.dk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer