Gigaformuen smuldrer opp

De russiske oligarkene har tapt enorme summer siden Vesten ila dem knusende sanksjoner, og ingen har tapt mer en Lukoil-sjef, Vagit Alekperov.

FORMUEN FORSVINNER: Lukoil-sjef Vagit Alekperov har rast nedover i rekordfart den siste måneden. Her er han avbildet sammen med Vladimir Putin, da sistnevnte besøkte Lukoil i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti / Alexei Druzhinin / NTB
FORMUEN FORSVINNER: Lukoil-sjef Vagit Alekperov har rast nedover i rekordfart den siste måneden. Her er han avbildet sammen med Vladimir Putin, da sistnevnte besøkte Lukoil i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti / Alexei Druzhinin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter Russlands invasjon av Ukraina har Vesten ilagt det russiske regimet, og folk med tette bånd til det, lammende sanksjoner.

Det har gått så til de grader ut over formuen til de russiske oligarkene.

Styrtrik oligark

Aller verst har det gått ut over sjefen for det privateide oljeselskapet Lukoil, den styrtrike Vagit Alekperov.

Oligarken startet yrkeskarrieren som oljearbeider på en rigg i Det kaspiske hav, men tidlig på 1990-tallet hadde han rykket flere hakk opp på stigen. Han ble utnevnt til viseminister for oljedepartementet i det gamle Sovjetunionen.

Derfra var steget kort over til det da statlige oljeselskapet, som seinere ble privatisert under Lukoil.

Før de brutale sanksjonene fra Vesten var selskapet Russlands tredje største, og de hadde en omsetning i coronaåret 2020 på 638 milliarder kroner.

Toppsjefen selv, Alekperov, sitter med 28,3 prosent av aksjene, og i 2020 kunne han derfor hente ut et utbytte på svimlende 5 milliarder amerikanske dollar.

78 prosent av formuen borte

Det var den gang da, for nå er saken en ganske annen for Alekperov. For bare en måned siden var Alekperov rangert som verdens 65. rikeste mann, med en formue på 23,7 milliarder dollar, ifølge finans.dk.

Siden den gang har Alekperovs verdier nærmest blitt lagt i grus, og han er i ferd med å skli helt ut av Bloombergs liste over verdens 500 rikeste.

Nå blir Alekperovs formue anslått til å være 5,21 milliarder dollar, noe som gjør ham til verdens 497. rikeste. Med andre ord har han tapt 18,49 milliarder dollar, eller 166 milliarder kroner.

Formuen hans har altså falt med 78 prosent på bare en måned.

Store deler av det voldsomme fallet knytter seg til nettopp Lukoils markedsverdi.

Selskapet er notert på børsen i London, der Lukoils aksjekurs har kollapset fullstendig, og falt med 99,2 prosent så langt i år.

Dermed er Alekperovs aksjeandel på 28,3 prosent bare verdt 141 millioner dollar. Oligarken er også medeier i fotballklubben Spartak Moskva, som har en verdi på 23,3 millioner dollar.

Størstedelen av Alekperovs formue, drøyt fem milliarder dollar, er nå i kontanter.

Alekperov er på ingen måte alene om å ha tapt svimlende verdier. Putin-venn Gennadij Timtsjenko, som kontrollerer Volga Group, har tapt 13 milliarder dollar.

Har beslaglagt yachter

USA, EU og Storbritannia har gått knallhardt etter oligarkene med kobling til president Vladimir Putin, etter at Russland invaderte Ukraina.

– Til russiske oligarker og korrupte ledere som har svindlet til seg milliarder av dollar ved hjelp av dette voldelige regimet – nå er det nok, sa Biden under presidentens årlige «State of the union»-tale.

Nærmest dag for dag har sanksjonene blitt hardere, noe flere av de styrtrike oligarkene allerede har fått kjenne på kroppen, på pungen og i båtskuret.

De vestlige myndighetene har blant annet bestemte å fryse formuer og at det kan tas beslag i oligarkenes eiendeler og eiendommer. Flere av oligarkene har ikke lenger tilgang til alle sine luksuseiendommer.

I tillegg har flere superyachter blitt beslaglagt.

I helga ble det kjent at italienske myndigheter har konfiskert yachtene «Lady M» og «Lena», som tilhører henholdsvis stålselskap-eier Aleksej Mordasjov og forretningsmann Gennadij Timtsjenko.

Franske myndigheter har også fått kloa i oligarken Igor Setsjins hundremillionersyatch.

Russiske rikinger eier mellom 7 og 10 prosent av verdens superyachtflåte, ifølge SuperYachtNews.

Seinest torsdag førte Storbritannia sju ny oligarker, flere av dem med angivelige tette bånd til Putin, opp på sanksjonslista. Blant dem var oljemilliardæren Roman Abramovitsj, som eier fotballklubben Chelsea.

– Dagens sanksjoner er det seineste steget i Storbritannias urokkelige støtte for det ukrainske folket. Vi skal være hensynsløse i jakten på dem som muliggjør drap på sivile, ødeleggelser av sykehus og ulovlig okkupasjon av selvstendige allierte, sier Storbritannias statsminister, Boris Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer